Институциите в Пиринско на крак заради африканската чума по свинете

Полиция и служители на Областна дирекция по безопасност на храните-Благоевград охраняват четирите регистрирани кланици на територията на област Благоевград.

Областното пътно управление пък е предприело действия за редовно почистване на площадките за отдих по републиканските пътища на територията на областта. Това са само част от мерките, които се взимат срещу разпространението на африканската чума по свинете.

Вчера областният управител Бисер Михайлов свика Областната  епизоотична комисия заради регистрирания случай на заразено диво прасе в района на Самоков.

В срещата взеха участие представители на 14-те общини на територията на  областта. Представена бе информация за мерките, които са предприети относно установяване на броя на домашните свине, отглеждани в обекти тип „заден двор“, както и за определянето терени за загробване на умрели или принудително убити свине.

Михайлов призова кметовете спешно да проведат широка информационна кампания за запознаване на населението с опасните последици от вируса, неговата устойчивост и необходимостта от категорични действия за недопускане на разпространението му на територията на областта.

Д-р Михаил Бащавелов, директор на ОДБХ – Благоевград, представи най-новите данни свързани с разпространението на чумата по свинете на територията на страната, като изтъкна, че епизоотичната обстановка на територията на област Благоевград е спокойна. Той уточни,че ОДБХ е в постоянна връзка с частнопрактикуващите ветеринарни лекари, общините и ловците от ловните дружинки, като и че  предприетите мерки са изключително строги и се изпълняват стриктно./Дарик/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене