Швейцарци ще ни помагат да борим дрогата и СПИН-а в затворите

затвор

2100 от пандизчиите са регистрирани за употреба на наркотик зад решетките

Стартира проект, осъществяван по швейцарско-българската програма за сътрудничество, насочен към подобряване подхода, здравните и рехабилитационни услуги за употребяващите дрога в родните ни затвори. Това става ясно от съобщение на Министерство на правосъдието за началото на двудневна конференция, посветена на „Социалните ползи от интегрирана програма за терапия и намаляване на здравния риск в затворите и общността“.

Проектът „Швейцарско-българско сътрудничество за намаляване на проблема с употребата на наркотици и ХИВ в затворите“ предвижда прилагане на пилотен модел на здравно-социална услуга за наркоманите в Софийския затвор, но съществува възможност практиката да обхване и останалите зандани в страната. 

Според данни на Националния фокусен център за наркотици и наркомании от декември 2013 г., броят на употребяващите дрога в затворите остава непроменен – 2100 души. „Разработването и осъществяването на пилотен модел в Софийския затвор би довело до намаляване на здравния риск за обществото и намаляване на публичните разходи за разпространяване на инфекциите и лечение на усложнения”, категорични са от правосъдното ведомство. 

За период от 18 месеца ще се предоставят специализирани услуги за рехабилитация и намаляване на вредите на зависими от наркотици в затвора, с което ще се повишат шансовете им за възстановяване. Освен това ще има и рехабилитационна програма за излизащите на свобода пандизчии. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене