В Благоевград заседаваха срещу африканската чума

На организираната днес комисия на областна управа и ОДБХ – Благоевград бе дадена актуална информация във връзка с разпространението на чумата по свинете на територията на област Благоевград.

„Причината за днешното заседание  на Областна епизоотична комисия е ,че преди дни в района на Самоков бе открито мъртво диво прасе, което даде положителен резултат за заболяването африканска чума по свинете“, каза пред репортер на Е-79 областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

„Днес очаквам да получа информация от 14-те общини, които се намират на територията на област Благоевград“, заяви губернаторът.

Очаква се  по време на комисията представителите на 14-те общини да представят информация, за броя на домашните прасета отглеждани по т.н. метод „заден двор“.

Обстановката в област Благоевград остава спокойна, това пък потвърди д-р Михаил Бащавелов – директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград.

Бащавелов подчерта, че вчера е получен пореден протокол от изследвано животно, който  за щастие се е оказал с отрицателен резултат.

По думите му това е обнадеждаваща информация.

„Независимо от спокойната обстановка в Югозапада, ние ще продължим да бъдем на щрек и мерките, които взимаме са изключително строги.

Чрез медиите  искам да призова всички стопани да пристъпят към умъртвяване на животните“, подчерта той.

Част от стопаните вече са започнали процеса по изколване на прасетата, най – активните до момента са в  Банско и Разлог, където още преди две седмици са предприети нужните действия.

„Това са мерки, които трябва да се спазват, защото е по-добре да пристъпим към това действие сега, отколкото след това да се налага принудително да убиваме тези животни“, посочи д-р Бащавелов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене