Дупки и мрамори

Прави се спешен ремонт на 15-метровия купол на параклиса „Архангел Михаил“ в ресиловския девически манастир „Св. Богородица“, казаха монахини от светата обител. Зимата куполът протекъл при снеготопенето – манастирът е в подножието на Рила планина. Старият покрив бил с керемиди, които се поразместили и се появили течове. Сеега те са свалени и се прави обков. Ремонтът напредва и ще приключи до края на лятото.

До купола се стига по каменни стълби, които се отварят само за празниците, казаха монахините. Наблизо е камбанарията с 15 камбани, от 5 до 300-килограмови. Двическият манастир над Ресилово е доста посещаван от поклонници и туристи. Всичко по двора е калдаръми, плочки, вътре – мрамор, какъвто рядко е слаган другаде по черквите и манастирите у нас. Сега и параклисът „Архангел Михаил“ ще стане достолепен и атрактивен – да се качиш горе, скоро и това ще става.

До светата обител води 3-4-километров път, който обаче не е в добро състоняие и трябва да се ремонтира, коментират миряните. Никак не се връзват тия дупки, ями по трсето с мрамора, по който ще стъпиш, докато палиш свещ, слушаш молитва, или върви риутал някакъв. Кръщенка например. Как се допуска такова нещо – лош път до свято място, Девически манастир e. То и в кюстендилското Копиловци е така – светата обител все по се издига и придобива сила и ореол. А се минава през нивите – през локви и вади за поливане на имоти наблизо.

До руенския манастир „Св. Иван Рилски“ над с. Скрино също води труден, тесен, разбит и лош път. Как пъплят нагоре с рейсове поклонници – те си знаят. Да не тръгваш. За Рилския манастир па все срутища, камъни падат и пр. Пътен шеф от Кюстендлско в една люта зима не се сдържа и каза пред микрофоните. „Абе, защо ги правят все на такива места далече, далече, тия манастири!“. Трябва нещо да се прави – монасите и монахините не могат да го решат това. Пътните шефове да не безхаберничат.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене