Свържете се с нас

Новини

Жребий определи групите на отборите в VII Международен турнир „Купите на Община Благоевград“

Публикувано

на

Шестнадесет отбора ще се включат в VII Международен турнир по футбол „Купите на Община Благоевград“, който стартира на 26 август в областния център. Жребий определи кои отбори излизат един срещу друг на терена. В присъствието на заместник- кмета по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград Христина Шопова, Ива Уорън, представител на „Емирейтс Уелт“, управителят на ОФК „Пирин Венко Попов и Александър Кабзималки, председател на ОС на БФС – Благоевград, бяха съставени групите. Преди да бъде изтеглен жребият, заместник-кметът Христина Шопова съобщи,че тази година ще бъде учредена награда в памет на спортния журналист Валери Младенов, който оказваше абсолютна подкрепа на турнира, още от първото му издание.

Христина Шопова Благодари за подкрепата на Ива Уорън и „Емирейтс Уелт“ , на Венко Попов и на Александър Кабзималски. „Вярвам че всички заедно ще направим едно успешно издание на нашият турнир, с високи цели за следващата година. Това е турнир, който в се наложи като един от най-качествените, благодарение и на доброто партньорство с БФС. Утвърди се като едни от най-стойностните турнири. За съжаление форматът не може да побере всички желаещи за участие“, каза Христина Шопова.

Ива Уорън заяви, че компанията „Емирейтс Уелт“ подкрепя с всички сили футболът в Благоевград и в частност ДЮШ.

Александър Кабзималски и Венко Попов от своя страната пожелаха успех на всички отбори, участващи в турнира.

Жребият бе изтеглен от младите надежди на ОФК „Пирин“. В „А“ група, за родените 2004 г., попадат ФК „Динамо Загреб“ Загреб, Хърватия, ПФК „ЦСКА“, София, България, ПФК „Левски“, София, България, „Тампа Брашов“, Брашов, Румъния.

В „Б“ група, отново за набор 2004 г., са „Цървена звезда“, Белград, Сърбия, ФК „Войводина“ Нови Сад, Сърбия, ПФК „Славия“, София, ОФК „Пирин“, Благоевград, България.

За родените през 2005 година в „А“ група са ФК „Апоел“ Никозия, Кипър, ПФК „ЦСКА“, София, България, ПФК „Левски“ , София, България, Тампа Брашов“, Брашов, Румъния.

В „Б“ група попадат отборите на „Цървена звезда“, Белград, Сърбия, ФК „Войводина“ Нови Сад, Сърбия, ФК „Национал“ 2005, София, България и ОФК „Пирин“, Благоевград, България.

 

коментара

Новини

Инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие: Даваме 150 лева премия за открит труп на дива свиня и 50 за отстреляна – африканска чума засега не сме открили!

Публикувано

на

Инженер Дамян Дамянов е магистър по горско стопанство от Лесотехническия университет в София. Има над 35-годишен професионален опит на ръководни позиции в системата на горите. Започва като зам.-директор на Държавно ловно стопанство „Кормисош”, а от 1987 г. до 2009 г. ръководи Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена”. Между 2009 г. и 2012 г. е директор на ТЗАД „Южна България”. От лятото на 2012 г. е зам.-директор на Югозападното държавно предприятие в Благоевград, а от февруари 2015 година заема най-високия пост в ЮЗДП.

До къде стигна Африканската чума по дивите свине и какво предприемате за овладяването на този проблем?

– Чумата е една сериозна епизоотия, която за съжаление обхваща все нови и нови райони. Преди месец на нашата територия нямаше. След първи август излезе първа проба в ловно стопанство „Искър“. Една седмица след това излезе на границата между горско Елин Пелин и горско София втора проба. Към момента други положителни проби нямаме. Въпреки че имаше на няколко места умрели диви свине. За наша радост няма. От вчера има случай на дива свиня от ловно стопанство Чепино. Това е Смолянското предприятие, но е съвсем близо до областната граница и на практика може би ще засегнат няколко ловно стопански района от Горско Елешница и Горско Якоруда. Проблема е, че вектора на пренасяне на чумата са основно хората с нашите безумни действия. Най-вероятно това са хранителни отпадъци от месни продукти непреминали топлинна обработка. Защото векторите на разпространение Пещера, Хвойна, Девин и след това Чепино, те са едни натоварени туристически маршрути. Затова и няма друго обяснение. В момента е сезона на гъби, на билки, на боровинки. Това предопределя едно завишено присъствие на хора в гората. Като не се спазват мерки за биосигурност резултата е налице.

Какви мерки са предприети?

– Първо над 80 наши служители минаха курс за биосигурност. Научиха се как да се вземат проби от диви свине за изследване. Миналата година във връзка с превенцията, когато чумата беше на границата с Румъния направихме 50-60 000 флаери с информация за чумата, които раздадохме. Направихме големи табели на осем езика по граничните пунктове. Сега тази година също разпространихме между ловците и хората, които са най-често в гората много информационни дипляни с опасностите от чумата. За съжаление хората не искат да вникнат в същността на проблема и оттам идва разпространението. Няма такава висока смъртност каквато би трябвало да се наблюдава, но лошото е, че минавайки от домашно прасе в дива свиня вече става малко по-трудно ограничаването на самото заболяване. Защото дивата свиня е свободна. Тя мигрира. В тази посока работим активно с цел намаляване числеността на популацията. Направихме срещи с кметовете. Направихме срещи с ловно-рибарските сдружения и дружини. Разрешен е индивидуалния лов в момента. Има премия 150 лв. за откриване труп на дива свиня. 50 лв. за отстреляна при индивидуален лов свиня. За съжаление все още е малка активността. Може би към момента имаме отстреляни около 100 диви свине на територията на предприятието. Това е малко. Идеята беше да се използват тези месеци, за да изпреварим разпространението на вируса. Защото в тази ситуация това, което е отстреляно е отрицателно като проби. То може да бъде консумирано. Следващият етап е, както вече имаме инфектирани обособени зони, там да няма лов. Има само претърсване и загробване на намерените трупове. Работим активно. Над 25-30 капана ще монтираме в държавните ловно-стопански райони с цел по-бързо намаляване плътността. В момента е подготвен законопроект, който ще разреши промяна на срока на груповия лов. Тоест няма да бъде от 01 октомври, а може би ако мине през парламента нормално още от 15 септември ще бъде разрешен. Сигурно ще има и разрешаване на срока за ловуване след втората събота на януари. Всичко това е с едничката цел да бъде намалена числеността на дивите прасета. Намалявайки броя вероятността за разпространение между самите диви свине е по-малка. Това е ситуацията с чумата за момента. В Кресна имаме огнище на домашно прасе. Периметъра на забрана е 3 км. Извършва се претърсване. Засега са три огнища, което не е фатално. Дано да не се увеличават така скоростно както върви в последните 20 дни. Юли, юни и август /топлите месеци/ е пика на бързото разпространение на вируса. Минавайки към есента скоростта на разпространение ще падне. Надявам се, че при есенният групов лов ще успеем да редуцираме доста числеността….

Целият материал четете в печатното издание на Топ Преса!

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

коментара

Продължете с четенето

Новини

Общинският съветник от град Гоце Делчев – Димитър Бояджиев изкачи връх Мусала, за да отправи послание

Публикувано

на

Обявявам се за законови промени, които да завишат неколкократно санкциите и да гарантират затвор за горските бракониери

Общинският съветник от град Гоце Делчев – Димитър Бояджиев, изкачи най-високия връх в България – Мусала, за да отправи послание за законови промени, които да защитят природата на страната.

Ето какво написа той в профила си в социалната мрежа: „Днес изкачих най-високата точка на България – връх Мусала. Нещо, което исках да направя не само като любител на туризма, но и с цел да отправя послание. Във времето на горските ни преходи установих, че вече няма непокътната точка в Балкана.

Незаконна и полузаконна сеч навсякъде, пластмасови бутилки и найлонови торбички на всеки метър – възмутително! Време е да защитим природата, защото тя не само ни храни, а и благодарение на вековните гори, изсичани от бракониери и тарикати, ние дишаме.

Обявявам се за законови промени, които да завишат неколкократно санкциите и да гарантират затвор за горските бракониери, както и крупни глоби за всички онези, които си мислят, че могат да си изхвърлят боклука безнаказано. Така не може да продължава!“

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ