Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов: Критикуват ни точно тези, които са наследници на онези, които приватизираха фабриките!

Тези дни в Благоевград бе направена първа копка на търговски център. В него ще има магазини за дам­ска, мъжка и детска мода на „LC Waikiki” и магазин за обзавеждане и декорация на дома „JYSK”. Първата копка бе направена от кмета д-р Атанас Камбитов и Тодор Белчев, председател на Съ­вета на директорите на „Ви­деолукс холдинг”. По този повод градоначалникът го­вори за други потенциални инвестиции в Благоевград.

– Г-н Кам­битов, как ще коментирате критиките, че няма интерес на инвеститори в Благоевград?

– Точно днешното съ­битие опро­вергава кри­тиците. Тук говорим за известната търгов­ска верига „Технополис”, която години наред е в Благоевград и надгражда инвестициите. Това означава, че бизнес средата в града е надеждна. Оценяват и климата, и перспективите. Все­ки ден провеждаме срещи с по­тенциални инвеститори. В мно­го скоро време ще обявим още подобни инвестиции. Едната е доста сериозна, с откриване на работни места. В момента во­дим преговори и с друг инвес­титор – немска фирма, с 300 ра­ботни места. Главният проблем на Благоевград, за сетен път го казвам, е липсата на свободни големи по площ терени. Нем­ците са харесали града като географско положение, където има наличие на митници, на магистрала, като профил на ра­ботната ръка, като млад град – с възможности и перспективи. Но стигат до въпроса с терена. 30 декара искат парцел, а няма такъв. Ако ня­кой може да ми каже къде има такъв терен, дето се казва, още утре ще за­почнат. Техните условия са да има изградени водопровод, електрическо захранване, път, инфра­структура. Имат готовност да започнат строителство­то август месец, а догодина да произвеждат продукцията, но сега няма да кажа каква ще е тя.

В скоро време ще обявим и други инвестиции. Сигурен съм, че градът има бъдеще, има развитие. Отстрани е мно­го лесно да се говори, да се критикува. Общината създава условия, инвеститорът днес го каза много ясно – общината за много кратко време е провела всички необходими процедури и съгласувания, за да стартира строителството на търговския обект. Това е нашата работа и го правим. Оптимист съм за бъ­дещето на Благоевград.

– Общината може ли да за­купи такива терени и да ги пре­достави на инвеститорите?

– Трябва да се знае, че пазар­ният принцип е предлагането определя търсенето и обратно­то. Когато няма такива терени, се търсят цени, които нямат нищо общо с пазарните, от по­рядъка на 150 евро за квадра­тен метър. Критикуват точно тези, които са наследници на онези, които приватизираха и дадоха за приватизация фабри­ките. Някоя от тези фабрики да работи? Освен под наем да се дават помещения в тях. Само че терените около тези фабрики са толкова огромни, че нямаше да има­ме проблеми. С тях щяхме да имаме и индустриални зони, и достатъчно терени за нови инвестито­ри. За сериозни ин­веститори, а не само да се да­ват под наем час­ти от съ­сипаните фабрики. Това е се­риозният проблем.

– Има ли поле­зен ход за реша­ването на този про­блем?

– В аванс не искам да говоря. Полезен ход е това, което предстои да обявим. Фабрика, изискваща малък терен, много високо­технологична, много сериозна като инвестиция, с по-малко хора, но високоспециализира­ни. Полезният ход е да се ори­ентираме към IT сектора, към други инвестиции, където не са необходими големи терени.

– Благоевград е без аква­парк това лято. Какво се случ­ва с този казус и защо се пре­кратява концесията?

– Ще го кажа направо – този договор за концесия беше всичко друго, но не и договор. В смисъл, че общината няма­ше абсолютно никакви права. От друга страна концесио­нерът изявява желанието за прекратяване на концесията. Но тънкият момент е, че наше­то предложение е да прекъс­нем договора заради виновно неизпълнение на задължени­ята от страна на концесионе­ра. Защото има една вратичка – ако двете страни добровол­но прекъснем концесията, то­гава тези средства, които са вложени, може да се окаже, че общината ги дължи на кон­цесионера. Разпоредил съм общинската охрана и охрани­телната фирма, на която полз­ваме ус­лугите, да охраняват външния периме­тър на ак­вапарка, тъй като имам ин­форма­ция, че започват набези за посега­телство върху иму­щество­то, което след пре­кратяване на конце­сията ре­ално ще е общинска собстве­ност.

– Със строителството на ре­гионалното депо за битови от­падъци всичко наред ли е?

– С депото сме готови на 100%, в средата на август най-вероятно ще го пуснем в експлоатация. Няма никакви проблеми. Текат всички про­цедури, актуваме. В началото на септември най-вероятно ще направим официалното откри­ване.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене