Внимание: Африканската чума приближава Пиринско!

Ако чумата достигне областта ни прасетата ще бъдат избити, а стопаните няма да получат обезщетение

Потвърдиха първи случай на Африканска чума в Югозапада. Положителната проба е от труп на диво прасе, намерен в ловно стопанство „Искър“-на територията на Самоков, казаха от Областна дирекция по безопасност на храните Благоевград за struma.com.

Югозападно държавно предприятие продължава действията за бързо намаляване броя на дивите свине с всички законови средства. До 10 август във всички ловни райони, стопанисвани от териториалните поделения на ЮЗДП, трябва да бъдат изградени и поставени подвижни капани за улов на дива свиня. Тази мярка, съчетана с интензивен отстрел, ще намали рязко броят им.

Във всички ловностопански райони в обхвата на предприятието, съвместно с ловните сдружения, вече са определени местата за загробване на заразени диви свине при евентуални констатирани случаи на АЧС. Разпоредено бе в кратки срокове да приключат процедурите по съгласуване на определените площадки със съответните РИОСВ и Басейнови дирекции.

Приключиха обученията на горските служители за взимане на проби за изследване за трихинелоза и АЧС при спазване на правилата за биосигурност. В рамките на седмица над 80 служители от териториалните поделения на предприятието преминаха курс на обучение.

Част от мерките е изготвената от ЮЗДП нова информационна брошура за превенция срещу болестта, която освен сред ловната общност ще се разпространява и сред стопаните на домашни свине. На интернет страницата на ЮЗДП е публикуван списък на лицата и телефоните, на които както ловци, така и граждани могат да подават сигнали при съмнение за АЧС.

Що се отнася до домашните прасета, все още няма потвърдени случаи на заболяването в Пиринско. В момента тече преброяване на свинете и срещи с техните собственици, които биват информирани за опасността заразата да достигне област Благоевград. Експерти напомнят на хората, че все още не е късно и най-доброто, което могат да направят в случая е да заколят прасетата си. Ако чумата достигне областта ни, те ще бъдат умъртвени принудително и на стопаните няма да бъде изплатено обезщетение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене