В цялата страна ВМРО с паметни акции по повод годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

По традиция в цялата страна структурите на ВМРО отбелязаха 116-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание с различни акции и събития.

Русе

От ВМРО – Русе почетоха с церемония подвига на Илинденци, осъществили най-голямото и продължително въстание на българите срещу турския поробител. В далечната 1903 г. не е имало спор какви са жителите на Македония – европейските вестници пишат само едно: „българите въстанаха“. Русенци положиха цветя пред плочата на Борис Сарафов – началникът на щаба на въстанието, който е бил офицер и в русенския гарнизон, и именно тук започва да развива активна дейност в тайните офицерски братства, която го отвежда на лидерска позиция във Върховния комитет.

Областният управител на област Русе Галин Григоров от ВМРО също участва в церемонията по поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на основателите на „Тайните офицерски братства“ Александър Протогеров и Борис Сарафов. Там Александър Пламенов и Георги Великов, по-известен като Гоце, изпълниха акапелно „Вино пият 50 юнака“ и „Излел е Дельо хайдутин“.

Слово беше произнесено от заместник-председателя на ВМРО Искрен Веселинов, депутат и председател на парламентарната комисия по регионалната политика, благоустройство и местно самоуправление .

Мястото, където е разположена паметната плоча, увековечила подвига на героите от въстанието, се намира в зелената площ пред бившите казарми на Пети пехотен Дунавски полк, където на 14 юни 1897 г. е било основано Българското офицерско освободително братство за Македония и Одринско.

Макар и неуспешно Илинденско-Преображенското въстание показва на света, че поробеното население в Македония и Одринско не иска повече да търпи подтисничеството и че ще продължи и по-нататък своята борба до извоюването на националната си независимост.

Гоце Делчев

На 2-и и 3-и август в курортната местност Попови ливади над Гоце Делчев, в Пирин планина се състоя традиционният събор в чест на 116-годишнината от славното българско Илинденско-Преображенско-Кръстовденско въстание.

На събитието присъства и евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Джамбазки, народният представител от ВМРО Атанас Стоянов и заместник областният управител на Благоевград Иван Стоянов положиха цветя пред паметника на героя.

Ангел Джамбазки в своето пламенно слово заяви:

Днес трябва да сведем глави, почитайки паметта на героите, но след това трябва да изправим най-сетне рамене, да вдигнем глави и да сложим край на десетилетното подценяване на националното ни самочувствие… Трябва да възстановим величието на българската нация. Ако тези, които днес почитаме, са имали националното самочувствие да се борят за държава без да имат държава, тогава какво ще е нашето оправдание, когато имаме държавни институции, да гледаме апатично и до голяма степен безволево как отделни структури на обществото ни се разпадат и демотивират. Не трябва да допускаме никой посмъртно да внушава друго национално самосъзнание на нашите герои. Давам за пример Гоце Делчев, роден в българския град Кукуш, кръстен в Светата българска екзархия, работил като български учител и български офицер, борил се и загинал като български революционер.

Враца

В местността „Войводин дол“ край прохода „Вратцата“ бе организирана вече традиционната „Войводска вечер“. Присъстваха много симпатизанти, членове и граждани на събитието, по време на което имаше изпълнения на народния певец Володя Стоянов.

Врачанските воеводи бяха облечени с традиционни македонски комитски носии. Фотодокументална изложба, посветена на 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, старинно оръжие и униформи от патриотичен клуб „Бдинци“ от Видин бе една от инициативите на тазгодишната „Войводска вечер“.

Плевен

ВМРО – Плевен отбеляза годишнината от избухване на Илинденско-Преображенското въстание с ритуал, който по традиция се състоя пред паметника на Парашкев Цветков в града. Сред присъстващите бяха депутатът д-р Калин Поповски, заместник-кметът Иван Кюлджийски, членове и симпатизанти на партията. Поднесени бяха венци и цветя.

Илинденската епопея е знаков символ на българите, решили да се борят до край за свободата си в пределите на Санстефанска България. ВМРО за 10 години организира голямото въстание, избухнало днес през 1903 г. Османската империя праща 350 000 войници срещу въстаниците, потушава го зловещо, с хиляди убити, с десетки обезлюдени и запалени българки села и първата голяма бежанска вълна към България. Около 40 000 души напускат домовете си от географската област Македония – от трите ѝ дяла Пиринска, Егейска и Вардарска и се преселват към свободната България, подчерта в словото си по повод годишнината д-р Поповски. Той припомни големия отзвук, който предизвиква въстанието и създаването на Балканския съюз, довел до освобождение от турско робство на тези земи.

Бургас

Структурата на ВМРО в град Бургас почете илинденци с поднасяне на цветя пред паметниците на войводите Георги Кондолов и Михаил Герджиков.

Карлово

Воеводите от града на Васил Левски поднесоха венци пред  паметника на Петър Юруков. Петър Юруков е родом от Карлово, войвода от ВМОРО, участник е в аферата „Мис Стоун“. По време на Илинденско-Преображенското въстание заедно с Аргир Манасиев и Димитър Занешев е в главния въстанически щаб на революционен окръг „Кожух“.

Варна

ВМРО Одесос – Варна почетоха илинденци като почистиха плочата в тяхна памет и обновиха надписа.

София област

В села Марица Патриотите от ВМРО в София област отбелязаха 116 г.от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Гости на събитието бяха депутатът и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов, заместник областният управител на София област Николай Борисов, Богомил Бранков-областен председател на ВМРО. Мероприятието беше уважено и от Валентин Милушев, депутат от ПП ГЕРБ.

Кюстендил

От ВМРО – Кюстендил почетоха паметната дата на монумента на Тодор Александров в града. Там бяха поднесени венци и цветя в памет на илинденци, а председателят на кюстендилската структура на ВМРО Георги Петров разказа пред присъстващите за дейността на войводите и историческите факти относно Илинденско-Преображенското въстание.

Благоевград

С честване в Благоевград на паметника на Гоце Делчев беше отбелязана 116-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. На събитието присъства депутатът от ВМРО Атанас Стоянов. Вите повече тук >>>

По случай отбелязването на 116-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание структурите на ВМРО от Пловдив и Смолян проведоха редица инициативи. На 2 август отбелязването започна с поднасяне на венци и цветя на паметника на героите, загинали за Македония и Тракия. По-късно пловдивската организация проведе събор в с. Куклен. Гост беше народният представител Александър Сиди.

ВМРО – Смолян почете годишнината на тържествената проверка-заря в с. Славейно на 3 август. На следващия ден Патриотите от ВМРО поднесоха венци и цветя и сведоха глави пред подвига на въстаниците от 1903 год. пред паметника на преображенци и гробовете на Пейо и Кольо Шишманови в местността „Хайдушки поляни“.

Пейо Шишманов ръководи Ахъчелебийския революционен район на ВМОРО от 1902 до 1913 год. След кървавата 1901 год. за Ахъчелебийската организация на ВМОРО лично Гоце Делчев идва в Чепеларе и назначава Пейо Шишманов да ръководи среднородопската организация. Само за една година войводата успява да създаде една стройна организация, готова да участва във въстание. След конгреса на Петрова нива, на който се взема решение за въстание, се провежда родопският конгрес в местността „Св. Дух“. Там се решава в Родопите да не се вдига въстание, но да се водят четнически действия. През юли 1903 г. четата на Пейо Шишманов напада граничния пункт на Османската граница и навлиза навътре в османска територия. През септември 1903 год. получава писмо от Драмския комитет и през октомври 1903 г. отново влиза в сражения, когато по горното поречие на р. Арда задържа башибозушка орда. През пролетта на 1904 год. подновява военни действия, когато загива братовчед му и знаменосец Никола Шишманов. Взема участие през Балканската война, като освобождава редица селища до Гюмюрджина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене