Свържете се с нас

ВМРО

В цялата страна ВМРО с паметни акции по повод годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

Публикувано

на

По традиция в цялата страна структурите на ВМРО отбелязаха 116-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание с различни акции и събития.

Русе

От ВМРО – Русе почетоха с церемония подвига на Илинденци, осъществили най-голямото и продължително въстание на българите срещу турския поробител. В далечната 1903 г. не е имало спор какви са жителите на Македония – европейските вестници пишат само едно: „българите въстанаха“. Русенци положиха цветя пред плочата на Борис Сарафов – началникът на щаба на въстанието, който е бил офицер и в русенския гарнизон, и именно тук започва да развива активна дейност в тайните офицерски братства, която го отвежда на лидерска позиция във Върховния комитет.

Областният управител на област Русе Галин Григоров от ВМРО също участва в церемонията по поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на основателите на „Тайните офицерски братства“ Александър Протогеров и Борис Сарафов. Там Александър Пламенов и Георги Великов, по-известен като Гоце, изпълниха акапелно „Вино пият 50 юнака“ и „Излел е Дельо хайдутин“.

Слово беше произнесено от заместник-председателя на ВМРО Искрен Веселинов, депутат и председател на парламентарната комисия по регионалната политика, благоустройство и местно самоуправление .

Мястото, където е разположена паметната плоча, увековечила подвига на героите от въстанието, се намира в зелената площ пред бившите казарми на Пети пехотен Дунавски полк, където на 14 юни 1897 г. е било основано Българското офицерско освободително братство за Македония и Одринско.

Макар и неуспешно Илинденско-Преображенското въстание показва на света, че поробеното население в Македония и Одринско не иска повече да търпи подтисничеството и че ще продължи и по-нататък своята борба до извоюването на националната си независимост.

Гоце Делчев

На 2-и и 3-и август в курортната местност Попови ливади над Гоце Делчев, в Пирин планина се състоя традиционният събор в чест на 116-годишнината от славното българско Илинденско-Преображенско-Кръстовденско въстание.

На събитието присъства и евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Джамбазки, народният представител от ВМРО Атанас Стоянов и заместник областният управител на Благоевград Иван Стоянов положиха цветя пред паметника на героя.

Ангел Джамбазки в своето пламенно слово заяви:

Днес трябва да сведем глави, почитайки паметта на героите, но след това трябва да изправим най-сетне рамене, да вдигнем глави и да сложим край на десетилетното подценяване на националното ни самочувствие… Трябва да възстановим величието на българската нация. Ако тези, които днес почитаме, са имали националното самочувствие да се борят за държава без да имат държава, тогава какво ще е нашето оправдание, когато имаме държавни институции, да гледаме апатично и до голяма степен безволево как отделни структури на обществото ни се разпадат и демотивират. Не трябва да допускаме никой посмъртно да внушава друго национално самосъзнание на нашите герои. Давам за пример Гоце Делчев, роден в българския град Кукуш, кръстен в Светата българска екзархия, работил като български учител и български офицер, борил се и загинал като български революционер.

Враца

В местността „Войводин дол“ край прохода „Вратцата“ бе организирана вече традиционната „Войводска вечер“. Присъстваха много симпатизанти, членове и граждани на събитието, по време на което имаше изпълнения на народния певец Володя Стоянов.

Врачанските воеводи бяха облечени с традиционни македонски комитски носии. Фотодокументална изложба, посветена на 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, старинно оръжие и униформи от патриотичен клуб „Бдинци“ от Видин бе една от инициативите на тазгодишната „Войводска вечер“.

Плевен

ВМРО – Плевен отбеляза годишнината от избухване на Илинденско-Преображенското въстание с ритуал, който по традиция се състоя пред паметника на Парашкев Цветков в града. Сред присъстващите бяха депутатът д-р Калин Поповски, заместник-кметът Иван Кюлджийски, членове и симпатизанти на партията. Поднесени бяха венци и цветя.

Илинденската епопея е знаков символ на българите, решили да се борят до край за свободата си в пределите на Санстефанска България. ВМРО за 10 години организира голямото въстание, избухнало днес през 1903 г. Османската империя праща 350 000 войници срещу въстаниците, потушава го зловещо, с хиляди убити, с десетки обезлюдени и запалени българки села и първата голяма бежанска вълна към България. Около 40 000 души напускат домовете си от географската област Македония – от трите ѝ дяла Пиринска, Егейска и Вардарска и се преселват към свободната България, подчерта в словото си по повод годишнината д-р Поповски. Той припомни големия отзвук, който предизвиква въстанието и създаването на Балканския съюз, довел до освобождение от турско робство на тези земи.

Бургас

Структурата на ВМРО в град Бургас почете илинденци с поднасяне на цветя пред паметниците на войводите Георги Кондолов и Михаил Герджиков.

Карлово

Воеводите от града на Васил Левски поднесоха венци пред  паметника на Петър Юруков. Петър Юруков е родом от Карлово, войвода от ВМОРО, участник е в аферата „Мис Стоун“. По време на Илинденско-Преображенското въстание заедно с Аргир Манасиев и Димитър Занешев е в главния въстанически щаб на революционен окръг „Кожух“.

Варна

ВМРО Одесос – Варна почетоха илинденци като почистиха плочата в тяхна памет и обновиха надписа.

София област

В села Марица Патриотите от ВМРО в София област отбелязаха 116 г.от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Гости на събитието бяха депутатът и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов, заместник областният управител на София област Николай Борисов, Богомил Бранков-областен председател на ВМРО. Мероприятието беше уважено и от Валентин Милушев, депутат от ПП ГЕРБ.

Кюстендил

От ВМРО – Кюстендил почетоха паметната дата на монумента на Тодор Александров в града. Там бяха поднесени венци и цветя в памет на илинденци, а председателят на кюстендилската структура на ВМРО Георги Петров разказа пред присъстващите за дейността на войводите и историческите факти относно Илинденско-Преображенското въстание.

Благоевград

С честване в Благоевград на паметника на Гоце Делчев беше отбелязана 116-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. На събитието присъства депутатът от ВМРО Атанас Стоянов. Вите повече тук >>>

По случай отбелязването на 116-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание структурите на ВМРО от Пловдив и Смолян проведоха редица инициативи. На 2 август отбелязването започна с поднасяне на венци и цветя на паметника на героите, загинали за Македония и Тракия. По-късно пловдивската организация проведе събор в с. Куклен. Гост беше народният представител Александър Сиди.

ВМРО – Смолян почете годишнината на тържествената проверка-заря в с. Славейно на 3 август. На следващия ден Патриотите от ВМРО поднесоха венци и цветя и сведоха глави пред подвига на въстаниците от 1903 год. пред паметника на преображенци и гробовете на Пейо и Кольо Шишманови в местността „Хайдушки поляни“.

Пейо Шишманов ръководи Ахъчелебийския революционен район на ВМОРО от 1902 до 1913 год. След кървавата 1901 год. за Ахъчелебийската организация на ВМОРО лично Гоце Делчев идва в Чепеларе и назначава Пейо Шишманов да ръководи среднородопската организация. Само за една година войводата успява да създаде една стройна организация, готова да участва във въстание. След конгреса на Петрова нива, на който се взема решение за въстание, се провежда родопският конгрес в местността „Св. Дух“. Там се решава в Родопите да не се вдига въстание, но да се водят четнически действия. През юли 1903 г. четата на Пейо Шишманов напада граничния пункт на Османската граница и навлиза навътре в османска територия. През септември 1903 год. получава писмо от Драмския комитет и през октомври 1903 г. отново влиза в сражения, когато по горното поречие на р. Арда задържа башибозушка орда. През пролетта на 1904 год. подновява военни действия, когато загива братовчед му и знаменосец Никола Шишманов. Взема участие през Балканската война, като освобождава редица селища до Гюмюрджина.

коментара

ВМРО

Поредна победа за българските превозвачи благодарение на евродепутата Ангел Джамбазки

Публикувано

на

Ангел Джамбазки доведе до край битката за изравняването на таксата на цената на гориво на българските камиони, които преминават през Ислямска република Иран.

Днес се състоя среща между евродепутата Джамбазки и Али Акбар Резаи, който е временно управляващ посолството на Ислямска република Иран в София, на която официално бе потвърдено, че тази такса ще бъде изравнена.

Считано от 1 август 2019 г. до второ известие разликата в горивото на транзитно преминаващите български камиони ще бъде изчислявана и получавана при 30 цента на литър.

Това пише в обявление на Министерство на пътищата и градоустройството на Ислямска република Иран, в рамките на част „В“ (С), ал.2, на протокола на Смесения комитет за международен автомобилен транспорт между Ислямска република Иран и Република България от 18 април 2019 г. в София.

Припомняме, че на 12 април тази година бе направена среща между Ангел Джамбазки и  Посланика на Ислямска република Иран Сейед Мохамад Джавад Расули, на която искането за намаляване на таксите бе одобрено.

Тази малка победа за българските превозвачи е важна стъпка за развитието на отношенията между България и ИР Иран.

коментара

Продължете с четенето

ВМРО

Ангел Джамбазки: Ако гласувате за Слави, може после да се срамувате, както стана с Царя

Публикувано

на

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки коментира пред „ПИК“ къде и как ще се позиционират патриотичните формации за предстоящия местен вот, особено в София. Войводата разкри възможни ли са коалиции с ГЕРБ, БСП и ДПС, какъв е случаят „Волен Сидеров“ и защо е общата подкрепа на неговата партия и НФСБ за Славчо Атанасов в Пловдив.

Джамбазки предупреди, че ако хората гласуват за Слави Трифонов, може да се срамуват, както това се случи, след като подкрепиха Царя.

– Г-н Джамбазки, предстоят важните местни избори. Как се развиват процесите в патриотичния формат, имате ли вече номинации и категорично ясни кандидатури, наясно ли сте доколко ще си сътрудничите с ГЕРБ или други политически формации?

– Текат разговори в момента между нас и наши съмишленици. Има общини и области, в които ВМРО ще издигне конкретни свои кандидатури, разбира се. Има такива, в които разговорите продължават с цел по-голямо обединение за отговорно представяне. Говорим предимно във формата „Обединени патриоти“, по-скоро с НФСБ, доколкото мога да си го представя. Не сме приключили разговорите си с други десноцентристки формации за София, например. Има доста номинации, покани и предложения. Всички са предимно в дясно от центъра. Идеята е да сме полезни на гражданите и да има отборен резултат. В другите големи градове също текат такива разговори.

Моята прогноза е, тъй като този месец е малко по-отпускарски, че по-тесните разговори ще започнат в последната му седмица или в началото на септември. Тогава и ще започне съществената подготовка за местните избори. Без да обобщавам, очакванията на ВМРО са за добро представяне в редица общини.

– Категорично и на идейна основа имате ли яснота доколко можете да си позволите да си партнирате и да се позиционирате встрани от дясното по отношение на този вот?

– По отношение на останалите партньори най-логично е да ги търсим в рамките на „Обединени патриоти“, тъй като в тази коалиция ние имаме политически съмишленици. Ние до голяма степен мислим еднакво, въпреки че има и определени различия по някои въпроси. Но най-логичният разговор, когато си в партньорство, е с „Обединени патриоти“.

Следващият по логика разговор е с нашите партньори от управлението. След като участваш в ГЕРБ в управлението на национално ниво, нормално и логично е да се опитваш да провеждаш тези политики и на местно ниво. Това означава, че много вероятно ще бъдат проведени разговори и за определени населени места.

Възможно е обаче да има населени места, където с ГЕРБ ще се явим като опоненти. В това няма нищо неочаквано и нищо лошо. Но това е следващата опция за разговори. Оттук нататък разумните разговори могат да се водят с политически формации, които определят себе си като десноцентристки и патриотични.

За нас единствената абсолютно неприемлива, забранена е точната дума, и невъзможна коалиция и работа е с етнически партии, били те цигански, били те някакви други. С ДПС, с обслужващите турските интереси ДОСТ и другите подобни, не им помня имената – категорично не. Това за нас е невъзможен разговор.

– А БСП на Корнелия Нинова?

– БСП и левите са по-скоро далечен разговор, който според мен няма как да се случи, тъй като имаме малко допирни точки. Много малко вероятно е.

– Отлюспената „Атака“ и Волен Сидеров влизат ли сметките Ви?

– Това е въпрос към него. Ако той има желание за разговори и да се явява на местните избори някъде, трябва да прецени какво иска да прави и как да го прави. Решението да бъдат изключени трима народни представители от групата в Народното събрание е решение на групата и причините за него, както знаете, са защото тези народни представители не се явяваха на работа и имаха безотговорно отношение към политиката и това какво се гласува от групата. Така че пак по-скоро колегите от парламентарната група могат да изразят отношение, защото се познават повече. Мисля, че „Атака“ се самоизключи по някакви свои причини, които нито зная, нито бих анализирал.

– Случаят със Славчо Атанасов в Пловдив – ВМРО и НФСБ заедно, в контекста на казаното от Вас за патриотичното обединение ли да четем?

– Славчо Атанасов беше успешен кмет на Пловдив. Да, разбира се, може да има забележки към неговото кметуване, но той така или иначе два пъти се явява на избори. След това два пъти губи с по 1000 гласа. Аз, лично, имам съмнения за начина, по който загуби 1000 гласа и първия, и втория път. Славчо Атанасов може да бъде добър кмет на Пловдив и мисля, че ще бъде добър кмет на Пловдив. Доколкото ми е известно от разговорите на местните структури, те продължават да водят разговори за участие на местните кметски избори в Пловдив.

Мое мнение е, че г-н Атанасов би бил успешна кандидатура в патриотичен формат, който е основан около политически реалности.

– Актуална дъвка е обявеният, но нереализиран, политически проект на шоумена Слави Трифонов. Имате ли готовност да се сблъскате с него на местно ниво?

– Ние нямаме никакво притеснение да бъдем опонент, на която и да е политическа сила, но когато обсъждаме някакво неслучило се събитие, рискуваме да стигнем до изводи, които не са полезни за политиката.

Ако се случи такъв политически проект и ако той се яви на местните избори под някаква форма, със своя платформа, най-вероятно ще трябва да влезем в политическата битка. Нямаме притеснение да влезем в политическа битка с когото и да било. Така че, ако тази бъдеща хипотетична партия реши да се яви на местните избори и представи някаква платформа, ще се срещнем.

Предполагам, че няма да я кръстят „Няма такава платформа“ и „няма такива кандидати“. Но пък е възможно.

В края на краищата българските граждани имат своето суверенно право да избират, но когато избират, те трябва да знаят, че всеки избор, освен гласуване, е отговорност за това.

И ще напомня нещо, без да правя каквито и да е аналогии. Помните 2001 година българските граждани масово гласуваха за политическия проект, наречен „Национално движение Симеон Втори“. Той спечели огромна подкрепа. Дори можеше да управлява, според мен, самостоятелно, но беше направена политическа подмяна. Както и да е.

Само няколко месеца по-късно социологическите сондажи показваха, че гражданите, които си признават, че са гласували за Симеон, са десетина процента. Затова хората трябва да внимават, ако гласуват за Слави, да не се срамуват после.

И да не се налага да избягват отговора на въпроса за кого са гласували. Не бих искал да гадая и да съм врачка. Ако има такъв политически субект, тогава може да го обсъждаме.

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ