Първи случай на африканска чума в Югозападна България

Първи случай на африканска чума в Югозападна България бе регистриран в база за интензивно стопанисване към Държавно ловно стопанство „Искър“, Самоковско. Положителната проба е от диво прасе, предаде БНР.

От Югозападното държавно предприятие потвърдиха наличието на вируса в ловно стопанство „Искър“, след като и втората проба при дивото прасе се оказала положителна. Предприети са всички ограничителни мерки, като в базата влизат само служители на стопанството, на които се извършва задължителна дезинфекция. На територията на ловното стопанство не се допускат външни лица и туристи.

С нова заповед от днес земеделският министър Десислава Танева забранява лова в инфектираните от африканска чума по свинете райони. Инфектираните зони са не по-малко от 200 кв км около официално обявените случаи на чума при дива свиня. Въвежда се и режим на лов след изтичане на периода на ограничен достъп, който е не по-малко от 2 месеца след констатирането на случая – за индивидуален лов и 6 месеца – за групов лов.

Остава в сила и обещаното възнаграждение от 150 лв. за хора, подали сигнал за труп на диво прасе в инфектираните зони и 50 лв. за отстрел на дива свиня извън тях. В сила продължава да бъде и забраната за достъп до ловностопанските територии на берачи на билки , гъби и трюфели.

Засилени са мерките по граничните пунктове с Гърция и Северна Македония, като се проверяват всички автомобили да не се пренася прясно свинско месо или продукти от него. Извършва се и дезинфекция на всеки автомобил, заяви областният директор на БАБХ, д-р Михаил Бащавелов: „И автоматични пръскачки сме монтирали. Една от колите на фотоклетка се включва автоматично“.

Изключително завишен е контролът в хранителните магазини и търговските вериги, в които се предлага месо, в петте лицензирани кланици и около 20 месопреработвателни обекти.

„Там си имаме постоянно взимане на проби, най-вече в кланиците и месопреработвателните предприятия. Много е завишен контролът“, добави д-р Бащавелов.

Около 5000 са прасетата в Благоевградска област, отглеждани при домашни условия. Ветеринарите са категорични, че по-добре е те да бъдат заклани сега, тъй като все още няма регистрирано огнище на африканска чума.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене