ВИДЕО Обществеността в Гоце Делчев, честваха 116 одини Илинденско – преображенско въстание

Традиционният възпоменателен събор в село Попови ливади организиран в събота от община Гоце Делчев, тази година бе посветен на 116 години от избухването на Илинденско – преображенското въстание през 1903 г. С химна на Република България бе открит съборът, а н.в.п., Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с владишкия клир, отслужи заупокойна молитва в памет на свидните жертви паднали за свободата на родината. Неврокопчани сведоха глави в знак на признателност към създателите и апостолите на националното революционно движение в Македония и Одринска Тракия. „Илинденско-преораженското въстание е връхната точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийските българи и е едно от най-големите исторически събития за България“, каза в словото, кмета на Гоце Делчев, Владимир Москов. „В горещите месеци на бурната 1903 г., единната и неделима българска нация възстава за да довърши националното ни обединение“, подчерта членът на ЕП и зам. председател на ВМРО, Ангел Джамбазки.

В знак на преклонение и почит към падалите жертви за освобождението на България от османско робство, венци и цветя пред паметникът на Гоце Делчев в с. Попови ливади положиха общинска администрация Гоце Делчев, Светата неврокопска митрополия, Ангел Джамбазки, Атанас Стоянов – народен представител и зам. председател на ВМРО, местните структури на политическите партии в Гоце Делчев: БСП, ГЕРБ, ДПС, ВМРО, Атака, паравоенни и неправителствени организации както и много граждани.

След официалната част, съборът продължи с народно празненство на традиционната поляна в село Попови ливади. За празничното настроение на сцената се изявиха обичани неврокопски музиканти прославили с таланта си родния край в страната и чужбина. Стотици неврокопчани и гости от съдени общини и от страната масово се включиха в кръшните хора на веселието което продължи до късния следобед.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене