Стадо безстопанствени коне, открити в ливада край пътя Кюстендил-София, в района на КАТ

Стадо безстопанствени коне, открити в ливада край пътя Кюстендил-София, в района на КАТ, са изведени от рисковия участък, за да не попаднат на пътя, съобщиха от полицията. В акцията са участвали служители на Общинска охрана и ОДБХ, оказано е съдействие и от служители на РУ – Кюстендил.
Конете са настанени в общински приют. Присъствието на животните в този район е представлявало реална опасност за възникване на ПТП и унищожаване на земеделска продукция. Работата по установяване на стопаните на животните продължава.  Много от конете в този район са собственост на жители на кв. „Изток” от мастития клан Гольовци. Факт са и няколко съдебни решения, които санкционират Стоян Гольовеца заради безнадзорно оставени животни. Глобите от съда обаче отиват под „санитарния минимум”, тъй като много пъти се оказа, че голяма част от конете са без марки и няма как да се докаже, че са на Гольовци.

Случаят с безстопанствените коне идва и ден след нарочното обръщение в социалните мрежи на бившия кметски наместник на квартал „Изток” Стефан Лазаров. Той предупреди съкварталците си да не продават прасета на животинския пазар в събота, тъй като ще бъдат конфискувани. „Има заповед от Агенцията по храните. Много моля и каруцарите да не си пускат конете по полетата, тъй като ще се обработват тревните площи заради чумата. Свободно пуснати коне ще се конфискуват”, предупреди Лазаров.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене