Кой ограби БНТ?

Тупарев+БНТ=10 милиона

Дълговете на националната телевизия, които вероятно ще достигнат 50 милиона до края на годината, са натрупани от две неща: разходите за мултиплексите и закупените предавания, филми и спорт. Всъщност разходите за спорт са разпределени и за следващите три години, така че общите задължения на БНТ са над 80 милиона лева, просто са скрити към момента. БНТ отчита само текущите, не бъдещите дългове. Въпросът е как бившият генерален директор Константин Каменаров успя да постигне това? Как УС на БНТ е допуснал той да фалира телевизията само за година и няколко месеца, колкото успя да се закрепи, отлагайки присъдата и съответно уволнението си? И докато парите за мултиплексите са обективен, неизбежен разход, който БНТ няма предвиден в бюджета си, то останалите са лични решения на Коко и компания, в която Никола Тупарев е централна фигура. Разбира се, зад гърба му доскоро стоеше вторият в ГЕРБ, Цветан Цветанов, иначе няма как Тупарев да коли и беси в телевизията. В София казват, че Тупарев е новият Краси Гергов. И Каменаров, и Сашо Велев, доскорошните директори на БНТ и БНР са одобрени лично от Тупарев, а председателката на СЕМ, София Владимирова е негова бивша секретарка. Така че не е учудващо как групировката на Никола Тупарев успя да прибере близо 10 милиона от БНТ.

Истинският въпрос обаче е дали гражданското общество ще позволи на тази групировка да богатеят на наш гръб? Колко още трябва да им плащаме?

През последните две години кръгът „Тупарев и сие“ сключи договори в БНТ за близо десет милиона лева. Това са продукциите Стани богат, Спортисимо и Бързо, лесно вкусно, както и един сериал, естествено класиран от БНТ като победител в конкурсната сесия. Тук изобщо няма да се спираме на рекламните схеми на съпругата на Тупарев, Катя Попова, за които също се говори.

Гледали ли сте предаването на Ути? Легендарният веселяк готви с два тигана, пие вино или весели ловци и зърнари по сборове и седенки. За тази грандиозна продукция (тя е 27 минути само) БНТ реши да плати по 11 400 на брой или за общо 180 договорени в началото на тази година предавания общата сума е над 2 милиона. И то във време, когато в телевизията вече се появяват информации, че текущият дефицит надхвърля 30 милиона. Но това не е достатъчно за Тупарев, той подписва още един договор, отново за 180 бройки и отново за 11 400 всяка. Още два милиона.

И ако оправдание за крупната сума в предишния договор на Ути са уж многото му нови рубрики, то в новия вариант допълнителните елементи липсват. Тоест става дума за 400 лева на минута, плащани от данъкоплатеца, за да пече кебапчета Ути Бъчваров. Отново си го представете – всяка минута, която Ути е на екран, ни излиза на всички нас по 400 лева.

Скъпи зрители, вие ще готвите ли за тази сума? Защото колегите на Ути (Звездев, Лео и т.н.) изявиха готовност да не излязат от кухнята един месец за тези пари. За сметка на това Бъчваров обикаля по халтури, прави си лични проекти по събори и мегдани, след което представя това за предаване и генерира огромна печалба. Ако трябва да сме съвсем откровени, то е редно да изразим съмнение, че парите са в джоба на готвача. Договорът и за това предаване, както и за другите, е с ФХикс Камера, фирмата на Тупарев.

А гледали ли сте Спортисимо? Предаването струва 5 хиляди на брой. Отново е всекидневно, отново е на групировката „Тупарев и сие“, този път подставеното лице е Витомир Саръиванов. Което е още по-странно, защото той е в същото време и шеф на спорта в БНТ. С други думи, плаща сам на себе си, с нашите пари. Които са близо милион за годината. Забележка –  продукцията представлява грубо казано една „говорилня“ – няма видео, външни снимки или други материали, подготовката на които би изисквала ресурс. Няма сложна постановка, скъп декор, няма нищо, което да оправдае тези разходи. Няма и рейтинг, естествено. Има само тлъсти суми за Тупарев.

Нареченото от Сашо Диков „Тъписимо“ предаване е всъщност на стойност около 50 хиляди на ден, поради факта, че се снимат по десет епизода. Това безспорно намалява разходите и пълни допълнително банковите сметки на групировката.

И стигаме до легендата Стани Богат. Вече стана ясно, че стойността му е над 26 000 лева на брой. В тази сума са всички разходи, които БНТ поема, а за бандата на Тупарев са чисто по 20 000 на епизод. Предаването не плаща производство на декори, наеми на студио, награден фонд за участниците, лицензи. Всичко е за сметка на БНТ. Тук в джоба на продуцента могат да влязат и 100 хиляди на ден, ако снима по 5 броя. Сто хиляди лева на ден за Тупарев. Или за 4-те сезона общо до момента са 5 600 000 лева.

За сравнение ремонтът на катедралния храм „Александър Невски“ беше  с милиони по-малко. Четири милиона и половина пък успя да отдели социалният министър Бисер Петков за заетост на хората с увреждания. Парадоксално е, че ежегодните средства за нашите съграждани в неравностойно положение са по-малко от сумите, които плащаме на Тупарев и неговата фирма за Стани богат.

Още по-абсурдна е цената по думите на най-големите продуценти в бранша. Според тях продукцията може да се прави за 5 хиляди лева на брой, ако се оптимизират разходите, методът на заснемане и начинът по който се наема работна ръка. Всъщност приблизително толкова струват тези формати. Няма сложни снимки, няма тежък монтаж и обработка, няма скъпи разходи.

Защо го прави Тупарев,  при положение, че БНТ има стотици оператори, редактори, режисьори монтажисти, организатори?

Защо дори и сериалите (чрез продуцентските фирми Ди индъстри и Мирамар филм), които спечелиха последната конкурсна сесия в БНТ са свързани с Тупарев? През „Аз и моите жени“ на Гочев и „Порталът“ на Джевелеков дотук описаната група добави още над 2 милиона. И крайната сума надхвърля 10 милиона.

Следователно императорът Тупарев, през приятеля Каменаров, с подкрепата на борда на БНТ си осигури 10 милиона на година от БНТ. А в схемата, както знаем, участват и семейство Лозанови. Сестрата Олга беше на практика програмен директор на БНТ, официално се водеше консултант. А брат й Гого Лозанов (сега отново на държавната служба в БТА) – ментор на операцията.

10 милиона от БНТ за по-малко от 2 години. Явно  бившата директорка Вяра Анкова, която не допускаше групировката да източва БНТ, е знаела какво я очаква, влезе ли Тупарев вътре. Уви, през 2017г. Съветът за електронни медии го пусна. Между другото вестник „Капитал“ още тогава предупреди, че това ще се случи. Журналистът Весислава Антонова писа в прав текст, че Тупарев открито лобира за Каменаров, който при евентуален избор ще му се отблагодари с тлъсти договори за сметка на скромния БНТ бюджет. И точно на това станахме свидетели в последствие.

На ход е прокуратурата, ние ще платим сметката така или иначе. Поне да си получат заслуженото.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене