Свържете се с нас

Анализи и Коментари

Кой ограби БНТ?

Публикувано

на

Тупарев+БНТ=10 милиона

Дълговете на националната телевизия, които вероятно ще достигнат 50 милиона до края на годината, са натрупани от две неща: разходите за мултиплексите и закупените предавания, филми и спорт. Всъщност разходите за спорт са разпределени и за следващите три години, така че общите задължения на БНТ са над 80 милиона лева, просто са скрити към момента. БНТ отчита само текущите, не бъдещите дългове. Въпросът е как бившият генерален директор Константин Каменаров успя да постигне това? Как УС на БНТ е допуснал той да фалира телевизията само за година и няколко месеца, колкото успя да се закрепи, отлагайки присъдата и съответно уволнението си? И докато парите за мултиплексите са обективен, неизбежен разход, който БНТ няма предвиден в бюджета си, то останалите са лични решения на Коко и компания, в която Никола Тупарев е централна фигура. Разбира се, зад гърба му доскоро стоеше вторият в ГЕРБ, Цветан Цветанов, иначе няма как Тупарев да коли и беси в телевизията. В София казват, че Тупарев е новият Краси Гергов. И Каменаров, и Сашо Велев, доскорошните директори на БНТ и БНР са одобрени лично от Тупарев, а председателката на СЕМ, София Владимирова е негова бивша секретарка. Така че не е учудващо как групировката на Никола Тупарев успя да прибере близо 10 милиона от БНТ.

Истинският въпрос обаче е дали гражданското общество ще позволи на тази групировка да богатеят на наш гръб? Колко още трябва да им плащаме?

През последните две години кръгът „Тупарев и сие“ сключи договори в БНТ за близо десет милиона лева. Това са продукциите Стани богат, Спортисимо и Бързо, лесно вкусно, както и един сериал, естествено класиран от БНТ като победител в конкурсната сесия. Тук изобщо няма да се спираме на рекламните схеми на съпругата на Тупарев, Катя Попова, за които също се говори.

Гледали ли сте предаването на Ути? Легендарният веселяк готви с два тигана, пие вино или весели ловци и зърнари по сборове и седенки. За тази грандиозна продукция (тя е 27 минути само) БНТ реши да плати по 11 400 на брой или за общо 180 договорени в началото на тази година предавания общата сума е над 2 милиона. И то във време, когато в телевизията вече се появяват информации, че текущият дефицит надхвърля 30 милиона. Но това не е достатъчно за Тупарев, той подписва още един договор, отново за 180 бройки и отново за 11 400 всяка. Още два милиона.

И ако оправдание за крупната сума в предишния договор на Ути са уж многото му нови рубрики, то в новия вариант допълнителните елементи липсват. Тоест става дума за 400 лева на минута, плащани от данъкоплатеца, за да пече кебапчета Ути Бъчваров. Отново си го представете – всяка минута, която Ути е на екран, ни излиза на всички нас по 400 лева.

Скъпи зрители, вие ще готвите ли за тази сума? Защото колегите на Ути (Звездев, Лео и т.н.) изявиха готовност да не излязат от кухнята един месец за тези пари. За сметка на това Бъчваров обикаля по халтури, прави си лични проекти по събори и мегдани, след което представя това за предаване и генерира огромна печалба. Ако трябва да сме съвсем откровени, то е редно да изразим съмнение, че парите са в джоба на готвача. Договорът и за това предаване, както и за другите, е с ФХикс Камера, фирмата на Тупарев.

А гледали ли сте Спортисимо? Предаването струва 5 хиляди на брой. Отново е всекидневно, отново е на групировката „Тупарев и сие“, този път подставеното лице е Витомир Саръиванов. Което е още по-странно, защото той е в същото време и шеф на спорта в БНТ. С други думи, плаща сам на себе си, с нашите пари. Които са близо милион за годината. Забележка –  продукцията представлява грубо казано една „говорилня“ – няма видео, външни снимки или други материали, подготовката на които би изисквала ресурс. Няма сложна постановка, скъп декор, няма нищо, което да оправдае тези разходи. Няма и рейтинг, естествено. Има само тлъсти суми за Тупарев.

Нареченото от Сашо Диков „Тъписимо“ предаване е всъщност на стойност около 50 хиляди на ден, поради факта, че се снимат по десет епизода. Това безспорно намалява разходите и пълни допълнително банковите сметки на групировката.

И стигаме до легендата Стани Богат. Вече стана ясно, че стойността му е над 26 000 лева на брой. В тази сума са всички разходи, които БНТ поема, а за бандата на Тупарев са чисто по 20 000 на епизод. Предаването не плаща производство на декори, наеми на студио, награден фонд за участниците, лицензи. Всичко е за сметка на БНТ. Тук в джоба на продуцента могат да влязат и 100 хиляди на ден, ако снима по 5 броя. Сто хиляди лева на ден за Тупарев. Или за 4-те сезона общо до момента са 5 600 000 лева.

За сравнение ремонтът на катедралния храм „Александър Невски“ беше  с милиони по-малко. Четири милиона и половина пък успя да отдели социалният министър Бисер Петков за заетост на хората с увреждания. Парадоксално е, че ежегодните средства за нашите съграждани в неравностойно положение са по-малко от сумите, които плащаме на Тупарев и неговата фирма за Стани богат.

Още по-абсурдна е цената по думите на най-големите продуценти в бранша. Според тях продукцията може да се прави за 5 хиляди лева на брой, ако се оптимизират разходите, методът на заснемане и начинът по който се наема работна ръка. Всъщност приблизително толкова струват тези формати. Няма сложни снимки, няма тежък монтаж и обработка, няма скъпи разходи.

Защо го прави Тупарев,  при положение, че БНТ има стотици оператори, редактори, режисьори монтажисти, организатори?

Защо дори и сериалите (чрез продуцентските фирми Ди индъстри и Мирамар филм), които спечелиха последната конкурсна сесия в БНТ са свързани с Тупарев? През „Аз и моите жени“ на Гочев и „Порталът“ на Джевелеков дотук описаната група добави още над 2 милиона. И крайната сума надхвърля 10 милиона.

Следователно императорът Тупарев, през приятеля Каменаров, с подкрепата на борда на БНТ си осигури 10 милиона на година от БНТ. А в схемата, както знаем, участват и семейство Лозанови. Сестрата Олга беше на практика програмен директор на БНТ, официално се водеше консултант. А брат й Гого Лозанов (сега отново на държавната служба в БТА) – ментор на операцията.

10 милиона от БНТ за по-малко от 2 години. Явно  бившата директорка Вяра Анкова, която не допускаше групировката да източва БНТ, е знаела какво я очаква, влезе ли Тупарев вътре. Уви, през 2017г. Съветът за електронни медии го пусна. Между другото вестник „Капитал“ още тогава предупреди, че това ще се случи. Журналистът Весислава Антонова писа в прав текст, че Тупарев открито лобира за Каменаров, който при евентуален избор ще му се отблагодари с тлъсти договори за сметка на скромния БНТ бюджет. И точно на това станахме свидетели в последствие.

На ход е прокуратурата, ние ще платим сметката така или иначе. Поне да си получат заслуженото.

коментара

Анализи и Коментари

1.86 млн. лева ще струва ремонтът на виадукта на АМ „Струма“ при Дупница

Публикувано

на

Горялата магистрала Струма край Дупница ще се ремонтира 4 месеца и за 1.86 млн. лева

1.86 млн. лева ще струва ремонтът на виадукта на АМ „Струма“ при Дупница, горял на 13 август. т.г.

Ремонтът на платното за Кулата ще продължи 4 месеца,това за София е укрепено днес и ще бъде пуснато от 14 ч. само за леки автомобили и уикенда. Това стана ясно от брифинга на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски.

Той днес провери работата по разчистването на пространството под моста при 62-ри километър на АМ „Струма“ от незаконно струпаната смет в обхвата на магистралата.

„Инспекцията, която се извършва в монета цели да констатира дали обхвата на съоръжението е изчистен от материалите, които се депонират за рециклиране, а от друг страна целта е да се установи дали от лявата страна в посока София е готово да бъде пуснато движението до края на деня“, каза Георги Терзийски.

Днес започва изпитване на товароносимостта на съоръжението, което ще бъде извършено от специалисти от Института по пътища и мостове към АПИ. Предварителните резултати са много обнадеждаващи и Терзийски каза, че след обяд движението ще бъде пуснато в лентата за София.

„В другата посока поради това, че мостът е по-увреден, е възложено пи ЗОП в условията на форсмажор изпълнителят да извърши аварийно-ремонтни работи в рамките на 4 месеца. Нашата амбиция е това да стане много по-бързо, но това е максималния срок“, добави Терзийски.

Той поясни, че това не означава, че 4 месеца няма да бъде пуснато движението – това е крайният срок, тъй като резултатите от пробите на другото платно все още не дават достатъчно аргументи да бъдат извършени по-бързо ремонтните дейности. Ремонтът се очаква да почне, след като завърши укрепването на платното в посока София.

„Отпадъците в района на виадукта са почистени. В момента камионите стоят натоварени и чакаме оказания на контролните органи къде да депонираме. Искам да уточня, че „множеството сигнали“ са само един, подаден от Община Дупница – писмо, изпратено на 4-и април 2018 г., което означава следното: Все едно аз да напиша писмо на общината, че поради проблем на пътя е застрашено тяхно съоръжение и да вземат мерки. Нали се сещате кой е отговорен по Закона за управление на отпадъците“, добави Председателят на УС на АПИ.

Според него тези отпадъци не са отговорност на АПИ. Негови служители, правейки обход, не са установявали наличие на отпадъци под съоръжението. Недобросъвестни граждани също хвърляли отпадъци. За да бъде решен проблемът, то с него трябва да се заемат други институции. Ако се докаже, че служители на АПИ са извършили проверка, но не са дали верни данни, то ще последват наказания за тях.

„Проверките на АПИ са перманентни. Последният доклад е от юли. Извършена е проверка, за която ние не сме уведомени. Ние получихме предписание на 20-и август. Под моста чистят единствено служители на АПИ. Ние сме собственици и правим всичко необходимо да изчистим отпадъците и очакваме от контролните органи да окажат къде и как да ги депонираме, тъй като на територията на област Кюстендил няма нито едно депо, в което ние можем да ги депонираме, но това не е отговорност на АПИ.

Не съм привърженик на взаимоотношенията между институциите през медиите, но достатъчно видях вайкане, неистини и манипулации по отношение на АПИ. Ние просто сме собственик на територията под съоръжението“, категоричен бе Терзийски.

„Не мога да кажа дали има сделка между АПИ и собственика на Феникс ООД. Питайте предишното ръководство. Фактът, че АПИ в деня на инцидента подава сигнал до прокуратурата говори за отговорността на нашата институция“, така председателят на управителния съвет на пътната агенция отговори на въпрос на репортер.

Според Терзийски АПИ като собственик (чл. 16) носи отговорност за съоръжението и под него – то да е почистено и да няма отпадъци.

„След като за няколко дни изчистихме тонове боклуци, явно са натрупани. АПИ не може да носи отговорност за всички недобросъвестни действия на фирми и лица. Това тук, което се случва – да от години е, но има институции, които могат да ви отговорят как, с какви разрешения, на какви терени се извършва тази дейност“, оплака се Терзийски.

Той каза още, че обследването установило, че са пострадали 13 колони, 3 греди, 3 трегера. Под платното в посока София имаме по-малко щети, за което говорят пробите, за да поеме лекото движение още днес. Ще се движат само леки коли.

Ремонтът е на стойност 1 860 000 лв.

В момента се напряга скелето, което поддържа конструкцията, след което ще бъдат направени изпитванията с товарни камиони в различни точки. Преди два дни са сложени датчици, които ще дадат информация за отклонението, след което при положителни резултати, които ще станат ясни до края на деня, ще бъде създадена организация на движението.

„Днес приключва проверката на 27-те областни пътни управления. По първоначална информация – да, има нарушения. Има дори куриозни случаи – под мост има изграден овчарник. Тепърва установяваме кои обекти имат разрешение да бъдат под съоръженията, защото има такива договори, но тук няма такъв договор няма, защото през 2015 не е имало такава правна възможност. Нямаме нарушения, установени през юли – 2015. С директора на ОПУ-Кюстендил. Обхватът на съоръжението е 2 метра отстрани на моста. Не е имало боклуци, когато е правена проверка“ завърши брифинга Терзийски и уточнявайки, че Община Дупница е контролен орган по Закона на управление на отпадъците, а не АПИ. /БГНЕС

коментара

Продължете с четенето

Анализи и Коментари

Адв. Марковски: Има голямо значение, дали престъпникът ще получи 30 г., или доживотен затвор

Публикувано

на

Адв. Марковски обясни защо жестоките убийци у нас не получават доживотни присъди

Никой не може да не изпълни законово решение. Когато един сериен или масов убиец си признае престъпленията  – то се спасява от доживотната присъда и получава от 20 до 30 г

„Има европейски принцип – равенство на оръжията – каквото има прокуратурата, такова да притежава и защитата. В момента съдебните ни процеси са инквизационни. Прокуратурата няма функция да решава делата и да казва кой ще остане завинаги в затвора и кой не“. Това заяви в ефира на bTV адвокат Марин Марковски по повод предложението за повече правомощия на прокурорите.

„Никой не може да не изпълни законово решение. Когато един сериен или масов убиец си признае престъпленията  – то се спасява от доживотната присъда и получава от 20 до 30 г. Нашият живот е съпътстван от много тежки престъпления. България се превърна от държавата на розите в държавата на вампира. Имаме прекалено много жестоки убийства и хората с основание казват, че те трябва да се спрат“, каза той.

„Има голямо значение, дали престъпникът ще получи 30 г., или доживотен затвор. Трябва да бъдат спрени тези хора, защото не могат да бъдат презвъзпитани. В Германия, Франция и Англия има доживотни присъди, въпреки че препоръчват да не се използват“, посочи адвокатът.

„Когато един човек е обладан от силите на злото се вижда колко е опасен по делата му. Един ужасяващ престъпник като Момата заяви, че ако знаеше, че ще получи доживотна присъда е нямало да извърши престъпленията си. Това трябва да е достатъчно, за да не се използва съкратеното съдебно производство“, заяви Марковски.

„Законодателят трябда да забрани съкратеното съдебно производство за определен кръг от категория от престъпления. Прокуратурата е страна по делото“, заяви Николай Кокинов – адвокат и бивш градски прокурор.

Попитан дали прокуратурата е с вързани ръце за брутално убитите, Кокинов заяви, че законът е такъв какъвто е. Ако се премахне съкратеното съдебно производство по-добре ли ще е близките на жертвите да слушат за страданието им в продължение на няколко години, попита бившият прокурор.

Марковски заяви, че един процес трябва да бъде бърз, справедлив и да се доближава до истината.

„Безспорно е, че прокуратурата няма място в защитната линия, законодателят е този, който трябва да каже ще има ли или не облекчения, без да залита на ляво и на дясно“, заяви Кокинов и добави, че не приемат искането за повече правомощия за прокуратурата.

Blitz.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ