Паника обзе село в Югозапада! Ще започне ли доброволното избиване на прасетата след писмо на Министерството на земеделието

Кметицата на с. Баня Мария Юрганчева: Напрежението е страшно, хората се питат какво да правят, не са ли твърде жестоки тези мерки?!

 Жителите на разложкото село Баня са в паника заради писмо на Министерството на земеделието, храните и горите, което уведомява всички собственици на свине, че срокът за изпълнение на мярката за доброволно клане на животните от стопаните им е до 2 август за Югозападна България. Причината силно разпространяващата се африканска чума. Кметът на селото Мария Юрганчева също е притеснена за мерките, които трябва да се предприемат.

„Има силно напрежение в селото. Хората се притесняват от това писмо, тъй като в радиус от 25 км. няма открито болно животно. Хората недоумяват, защо се бърза да се предприемат тези мерки. Жителите искат да бъдат информирани, да се каже твърдо, че е наложително. В селото няма много хора, които отглеждат свине, но са притеснени. В крайна сметка, това е поминък и всеки иска да си отгледа нещо екологично чисто. Хората са наострени.

Трудно е да ги убедим, че трябват да заколят животните си, при положение, че няма установено огнище в района“, каза за Struma.com кметът на село Баня Мария Юрганчева. Тя обясни, че най-големият смут идва от факта, че в писмото до собствениците на свине в Югозападна България, не пише, че то е с пожелателен характер.

„В писмото пише, че действия трябва да се предприемат до 2 август. Тази сутрин го залепих на табло пред кметство, хората да могат да го видят, защото никъде не пише пожелателно“, допълни кметът Юрганчева. „Вярвайте ми, че от снощи телефонът ми се запали от обаждания. Притеснени хора, които имат 2 прасета или имат майка с прасенца, всички са в недоумение какво да правят“, допълни притеснена Мария Юрганчева.

Свързахме с д-р Михаил Бащавелов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните. „Няма необходимост от паника, тъй като нашата област не попада в заразените. Ние само препоръчваме на стопаните, който иска да пристъпи към това действие. Това писмо е областните попаднали под зараза. Ние сме дали разяснение на кметствата, в момента ние само препоръчваме. По –строги мерки няма нашата област. Тези мерки важат за заразените области. Ние даваме само препоръка, като превенция“, обясни д-р Бащавелов.

Според думите на министъра на земеделието и горите Десислава Танева, само в шест области на страната няма необходимост от превантивни мерки срещу разпространението на заразата Африканска чума по свинете. Общо огнищата са 26 на брой в страната. Въпреки, че в Югозападна България няма регистрирани случаи на заразени животни, мерките са превантивни, за да се избегне насилственото умъртвяване на животните, както предстои да се случи в попадналите в огнището.

Както Struma.com писа, текат разяснителни кампании в цялата област Благоевград. Кметовете на селата следва да направят необходимото за актуализиране на списъка на свине в личните стопанства и да ги предоставят на кметовете и официалните ветеринарни лекари. Независимо, че област Благоевград не попада в списъка с огнища, ситуацията е напрегната и хората продължават да търсят отговор „Какво да правят? “

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене