Стопани в Кюстендилско искат хладилни складове за плодове

Производители на череши от Кюстендилско поискаха поставянето на хладилни инсталации за съхраняване на плодовете. „Черешоберът вече приключи и можем да кажем, че над 95% от продукцията е реализирана. Факт е обаче, че не всеки успя да продаде черешите си на добра цена. Например по морето те се изкупуваха по 3 лв. за кг. За да стигнат до там обаче е необходимо да имаме хладилни камери в региона, като по този начин ще съхраним плодовете за прясна консумация за по-дълго време“, коментира председателят на земеделската кооперация в село Горна Козница Валери Йовев.

По негови думи над 600 килограма средно от декар са набраните череши в региона, което е изключително добра реколта. В Кюстендилско пък има около 18 000 хил. декара плододаващи масиви. Младите овошки също не са малко, посочват още земеделци. През изминалата година в района на Кюстендил бяха произведени над 6 200 тона, 35 %, от които са били за прясна консумация. „Тази година имаме повече продукцията, което няма как да не ни радва“, твърдят местните овощари.

„Дори и в последните дни на отделни места черешоберът продължава. През тази година мога категорично да кажа, че не е регистрирана нито една кражба от масиви, за разлика от предходни години, когато те бяха десетки. Това се дължи на добрата работа на служителите на полицията, общинска охрана и жандармерия“, посочиха от Община Кюстендил.

По думите на кмета Петър Паунов пък вече се върви и към разрешаването на проблема със съхраняването на продукцията в хладилни инсталации.

„Имаме заявен интерес от предприемачи в Каварна, които искат да изграждат хладилни и преработвателни мощности в Кюстендилско. Предстои да водим разговори“, увери Паунов.

Последните череши в региона пък се изкупуваха на цени от 1 лв. за кг. В края на кампанията пунктовете достигнаха до 54, които бяха разположени както в областния град, така и в 24 от селата в общината. Сред основните проблеми през тази година за овощарите бе и липсата на берачи, като голяма част от тях докарваха работници от Смолянско.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене