Свържете се с нас

Новини

Стопани в Кюстендилско искат хладилни складове за плодове

Публикувано

на

Производители на череши от Кюстендилско поискаха поставянето на хладилни инсталации за съхраняване на плодовете. „Черешоберът вече приключи и можем да кажем, че над 95% от продукцията е реализирана. Факт е обаче, че не всеки успя да продаде черешите си на добра цена. Например по морето те се изкупуваха по 3 лв. за кг. За да стигнат до там обаче е необходимо да имаме хладилни камери в региона, като по този начин ще съхраним плодовете за прясна консумация за по-дълго време“, коментира председателят на земеделската кооперация в село Горна Козница Валери Йовев.

По негови думи над 600 килограма средно от декар са набраните череши в региона, което е изключително добра реколта. В Кюстендилско пък има около 18 000 хил. декара плододаващи масиви. Младите овошки също не са малко, посочват още земеделци. През изминалата година в района на Кюстендил бяха произведени над 6 200 тона, 35 %, от които са били за прясна консумация. „Тази година имаме повече продукцията, което няма как да не ни радва“, твърдят местните овощари.

„Дори и в последните дни на отделни места черешоберът продължава. През тази година мога категорично да кажа, че не е регистрирана нито една кражба от масиви, за разлика от предходни години, когато те бяха десетки. Това се дължи на добрата работа на служителите на полицията, общинска охрана и жандармерия“, посочиха от Община Кюстендил.

По думите на кмета Петър Паунов пък вече се върви и към разрешаването на проблема със съхраняването на продукцията в хладилни инсталации.

„Имаме заявен интерес от предприемачи в Каварна, които искат да изграждат хладилни и преработвателни мощности в Кюстендилско. Предстои да водим разговори“, увери Паунов.

Последните череши в региона пък се изкупуваха на цени от 1 лв. за кг. В края на кампанията пунктовете достигнаха до 54, които бяха разположени както в областния град, така и в 24 от селата в общината. Сред основните проблеми през тази година за овощарите бе и липсата на берачи, като голяма част от тях докарваха работници от Смолянско.

коментара

Новини

Започна подновяването на пътната маркировка в Гоце Делчев

Публикувано

на

Процесът ще завърши до 15-и септември

В община Гоце Делчев започна опресняването на хоризонталната пътна маркировка. С предимство са пешеходните пътеки в близост до училищата и детските градини. Обновяването трябва да завърши до началото на новата учебна година.

Все още се очаква АПИ да изпълни обещанието си и да направи промяна на организацията на движението в кръговото кръстовище, намиращо се в началото на града. Преговорите са водени по искане на Общинската администрация.

С решение на Общинската комисия по безопасност на движението две улици в града неотдавна станаха еднопосочни – част от улица „Одрин“ – от кръстовището с ул. „Скопие“ до кръстовището с ул. „Кирил и Методий“, и улица „Крива паланка“ – от кръстовището с ул. „Александър Стамболийски“ до кръстовището с ул. „Охрид“.

коментара

Продължете с четенето

Новини

На вниманието на Община Благоевград! Г-н Камбитов, не влагайте повече пари в детска площадка „Индиански кът“!

Публикувано

на

Г-н Камбитов, моля не влагайте повече пари  в тази детска площадка. Беше много хубава наистина, но посетителите на кръчмата до нея и живущите в близките блокове са решили, че имат право да използват дъските за барбекю. Гладен народ, какво да го правиш. Не мисля че е от безпаричие, защото мъжете които съм виждал да пекат кюфтета там не са цигани или вехтошари. Просто манталитета на българина е такъв…

Целият материал четете в печатното издание на Топ Преса!

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ