Ново проучване ще следи потребностите на работодателите от кадри

Агенцията по заетостта стартира днес второто за 2019 г. проучване на потребностите на работодателите в България от работна сила. То ще се извърши в периода 1 август – 20 септември 2019 г. включително, съвместно с Комисиите по заетост към Областните съвети за развитие в 28-те области в страната, съобщиха от институцията.

Това е четвъртото подред проучване на агенцията, като във всяко от тях над 2500 работодатели в страната споделиха своите потребности от кадри и очакванията си към пазара на труда. И този път анкетирането ще обхване работодатели от национално представителна извадка въз основа на данни, предоставени от НСИ.
Работодателите от статистическата извадка ще могат да използват актуализиран онлайн въпросник, в който да посочат от какви специалисти със средно и висше образование ще имат нужда през следващите 12 месеца. Формулярът включва и въпроси за потребностите от работници без специална квалификация и кадри, притежаващи специфична правоспособност.
Представителите на бизнеса и администрацията ще могат да посочат и кои са най-необходимите умения, които трябва да притежава търсеният от тях персонал.
Получените резултати ще очертаят нуждите на работодателите от работна сила през следващите 12 месеца.
В анкетата се запазва възможността работодателите да посочат очакванията си за необходимите им специалисти с висше и средно образование след 3 до 5 години. Набраната информация ще се използва при определяне на приоритетите на областната и националната политика в сферата на образованието, обучението и насърчаване на заетостта.
За работодатели, които не попадат в статистическата извадка, но имат желание да участват в проучването, е изготвен отделен електронен формуляр с аналогични въпроси, който ще бъде достъпен на електронната страница на Агенцията по заетостта в периода 1 – 20 септември 2019 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене