Свържете се с нас

Таблоид

Страх лозе пази! Директорът на ОДБХ д-р Бащавелов към стопаните в Пиринско: Колете домашните прасета!

Публикувано

на

Страхът от неудържимото разпространение на африканската чума по прасетата надвисна и над Югозапада. Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Пиринско вчера препоръча на всички стопани от областта, които отглеждат прасета в задния си двор, да започнат да ги колят. За вестник „Струма” директорът д-р Михаил Бащавелов обясни, че в областта няма толкова големи свинеферми като в Северна България, но в целия район има такива от тип „А”, които са с биосигурност.

„Засега, слава на Бога, нямаме основания за притеснения, но вниманието е изострено. Ако се наложат по-драстични мерки, ще информираме чрез медиите всички, но на този етап е излишно да се създава допълнителна паника. На този етап става дума само за препоръка за клане, не за заповед със задължителен характер. Проверки ще се правят в цялата област, като се разчита на съдействие на кметовете, които вече са ангажирани да информират хората за препоръката”, каза д-р Бащавелов. Той заключи, че ако заболяването започне да се разпространява с по-голяма сила в Южна България, тогава мерките ще са драстични, но изрази надежда да не се стига до това.

След заседание на областната епизоотична комисия до кметовете на общини са спуснати указания за превантивни действия. В Петрич градоначалникът Димитър Бръчков е разпоредил на селските кметове да започнат да изготвят списъци на домашните стопанства с прасета и точния им брой. Започва проверка на домашните стопанства и по селата в община Симитли. Кметовете ще посетят стопаните да проверят  регистрирани ли са животните и да актуализират списъка. Епизоотична комисия в Симитли събра на едно място кметове на села, ветеринари, специалисти от Агенцията по безопасност на храните, които съставиха план как да координират действията си. Мерките са в изпълнение на заповед на областния управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Необходима е актуализация за броя на свинете в задния двор в къщите. Тази проверка ще извади на светло всички прасета. Не трябва да има нерегистрирани, ако се отглеждат в стопанства. Ако има изпусната бройка и пипне вируса африканска чума, и стотинка компенсация няма да получи стопанинът. Т.е. не е в интерес на стопаните да крият колко прасета грухтят в кочината, стана ясно от заседанието на комисията.

Освен че ще се броят всички прасета, кметът мине ли на проверка, ще обясни и за симптомите на заболяването, както и отговорното поведение спрямо животните, живота и здравето на хората. Клиничните признаци са сходни с класическата чума – треска, висока температура, зачервяване на ушите, отпадналост, диария, кръвоизливи по кожата.

В Пернишко и Брезнишко вече има издадена заповед до кметовете на 11 населени места, които са в близост до свинекомплекси, да започнат да колят домашните прасета. Ако до 2 август не го сторят доброволно, ще стане принудително./Струма/

коментара

Таблоид

Националната асоциация за защита на земеделските стопани излезе с декларация по повод случващото се в Община Кресна

Публикувано

на

Ние членовете на новоучредената „Национална асоциация  за защита на земеделските стопани“  изразяваме силното си безспокойство от случващото се в Община Кресна и настояваме:

  1. Адекватни действия от всички държавни институции и местни власти.
  2. Органите на МВР да установят  безспорно  дали намереният труп на домашно прасе е от стопани от района, а не е подхвърлен.
  3. Да не се предприемат никакви действия  за унищожаване на здрави животни.
  4. Органите на БАБХ да не се вживяват в репресивен орган и налагат изисквания с зони за евтаназия на здрави животни или изисквания за усвояване на месото докато случая не бъде изяснен окончателно.
  5. Предупреждаваме че напрежението сред земеделските стопани е огромно и всяка провокация, неясни и необосновани действия крият риск от неговата ескалация.

 

Призоваваме всички земеделски стопани от област Благоевград, при възникване на въпроси и неяснота по проблеми засягащи стопанствата им, без значение от вида животни или култура която отглеждат, да се обърнат към членовет на „НАЗЗС“ по места.

 

16.08.2019                                                                  Борислав Симеонов член на УС на „НАЗЗС“

Благоевград                                                                 Венцислав Кавазов член на КС на „НАЗЗС“

Йордан Василев съучредител на „НАЗЗС“

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Заблуден шофьор влезе със съборяни в тревните площи на Бачиново

Публикувано

на

Лек автомобил на “Общински гори”-Хаджидимово бе засечен в тревните площи на парк Бачиново. Колата съпровождала група съборяни, които се събрали на обяд на барбекюто срещу езерото.

На излизане от тревните площи шофьорът е спрян от полицейски патрул. На водача ще бъде съставен акт за нарушаване на забраната за навлизане на автомобили в зоната на парка.

struma.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ