Възложиха изпълнението на социалната услуга „Патронажна грижа за възрастни и хора с увреждания“ на Домашния социален патронаж в Гоце Делчев

Общинските съветници от ОБС Гоце Делчев дадоха съгласие за издаване на запис на заповед по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Гоце Делчев“ и възложиха изпълнението му на общинския Социален домашен патронаж . Записаната заповед подписана от кмета Врадимир Москов е за авансово получаване на 34 000 лева за стартиране на проекта.

Проекта „Патронажна грижа за възрастни и хора с увреждания“ стартира от днес ,1-ви юли в община Гоце Делчев  и ще приключи  на 01.09.2020 с източник на финансиране ЕСФ>“ Развитие на човешките ресурси“ и обща  стойност на проекта от 170 255.82 лева.

Основната цел на проекта е подобряване качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните хора в  община Гоце Делчев, чрез предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда.

Проектът обхваща Гоце Делчев и всички 11 села в общината, 3 от които са на отстояние 17-18 км. от общинския център.

5 от селата са високопланински, като в 3 от тях (Делчево, Добротино и Попови ливади) липсват медицински лица.

Такива няма и в селата Господинци, Баничан и Добротино.

За целите на проекта ще бъдат привлечени медицински лица от Гоце Делчев или от по-големите села в общината.

Община Гоце Делчев не разполага с транспортно средство, което да бъде използвано за осъществяване на мобилни патронажни грижи, ето защо за осигуряване мобилността на услугите се предвижда по проекта да бъде закупен лек автомобил.

 

Автомобилът ще осигури висока мобилност и безопасност на назначените по проекта специалисти, предоставящи здравни услуги, рехабилитационни процедури и психологична подкрепа на потребителите.

Лекият автомобил ще е особено полезен за селата Делчево, Добротино и Попови ливади, които са с население под 100 жители, нямат здравна служба и регулярен обществен транспорт.

В селата  Добротино и Делчево живеят предимно самотни хора на пенсионна възраст. С осигуреният по проекта автомобил медицинските специалисти ще посещават домовете на възрастните хора, ще извършват първична и вторична профилактика, измерване на кръвното налягане, кръвната захар и ще осъществяват връзката на лицето от целевата група с личния му лекар, който няма възможност за домашни посещения.

Мобилните почасови здравни и социални услуги, които ще са възможни с осигуреното по проекта транспортно средство са важни и за самотно живеещите в селата хора с психически разстройства, като превенция срещу рецидив и влошаване на състоянието им.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене