Подземни контейнери за събиране на отпадъци в Гоце Делчев

Общинските съветници  на вчерашното си редовно и последно преди едномесечната си  ваканция ,одобриха единодушно  община Гоце Делчев да кандидатства за безвъзмездно финансиране по проект „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците“ по процедура BG16M1OP002-2.009 по проект Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС 2014-2020 г.

Проектът е с максимална стойност 200 000 евро и ще доведе до подобряване качеството на сметосъбирането в общината .

Става въпрос за монтиране на подземни контейнери тип „Бобър“ на  определени  части в града  където са струпани много контейнери които обслужват голям брой жители  и същевременно  замърсяват околната среда, разнасят се отпадъци от хора и животни  и гледката е не лицеприятна .

Според проекта е предвидено изграждане на инсталации представляващи метални конструкции вкопани в затваряеми  бетонови шахти в които ще се поставят до 4 броя контейнери .

Конструкциите и платформите ще бъдат изградени по начин да не нарушават околните пространства .Те ще могат да бъдат разполагани под тротоарни или зелени площи без да възпрепятстват преминаването .

Според проекта освен досегашните контейнери тип „Бобър“ ще бъдат използвани и досегашните машини за сметосъбиране .

В момента в община Гоце Делчев се подготвя пакетът от документи за кандидатстване за безвъзмездно финансира по проекта които да бъдат внесени за одобрение в МОСВ от кмета Владимир Москов .

 

Подземните контейнери имат редица предимства пред стандартните такива.

Те разполагат с качествени гумени уплътнители, които не позволяват разнасянето на неприятните миризми във въздуха.

Температурата под земята е по-ниска от тази на повърхността през лятото и е постоянна, което гарантира по-бавното загниване на отпадъците. Досегът на неоторизирани лица до контейнерите  ще е ограничен.

Другото предимство е по-голямата вместимост на съдовете, както и лесното и бързо обслужване, и поддържане.

Поставянето на подземни контейнери е поредната стъпка на община Гоце Делчев  за  по-чиста околна среда, коментираха на  заседанието на ОБС  общинските съветници и присъстващите кметове  .

Вече в много български общини се използват подземни контейнери  след реализиране на проекта   „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене