Отново тютюн по гръцки, но с надежда по български в гоцеделчевското село Господинци

На пук на лошите прогнози и статистики за сектор тютюнопроизводство ,тази година семейство Молаали от гоцеделчевското село Господинци, увеличиха двойно  декарите на отглежданият от тях тютюн от 10 на 20.

Любов към земеделие, добра печалба,начин на живот и преживяване или някой би казал „луди хора“ – зависи от това кой как вижда смисъла на своя живот и щастие,защото аз като човек, който се родих и израснах с тютюна стоя от страни, гледам отгоре това „море“ от тютюн и се уморявам да го гледам, а семейство Молаали, които по гръцки цяла нощ  бяха брали тютюн,а сутринта към осем изглеждаха бодри и най- важното – щастливи от  своя труд, споделя кмета на село Годподинци Ахмед Ходжов  който не минава ден да не обиколи полето къде от любов и носталгия, къде от загриженост за своите съселяни и реколтата им от която очакват доходи за да се издържат .

„ Сякаш на този толкова тежък труд, те са намерили лекият начин как да го правят. „допълва кмета Ахмед Ходжов и потъва в спомени от своето детство и до преди години за трудностите и неволите около отглеждането на  жълтото злато по български и продължи свят разказ с не скрита възхита .

„ Очите се плашат, но ръцете не, добър екип са, и ако някога хората от Господинци шеговито казваха „живота е у семейство Молаали“, сега виждам един сплотен екип, на който 20 декара това лято са се оказали малко – те берат вече последната ръка – върха . Когато си тръгнах г-жа Молаали ме покани да ги посетя и другата година, но тогава казва “ декарите ще бъдат 30″. Дали тютюна е вече история и неприятен спомен за Господинци – да, но хора като семейство Молаали са показателен пример, че с много желание, труд и мерак и тук могат да се изкарват  добри пари. Да се говори, че ще се върне и възроди отново тютюна в Господинци е все едно да предпочетеш каруцата пред автомобила, но истината в този случай е кой, къде се чувства най- щастлив и на мястото си ????

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене