19 годишен от Благоевград на съд за неподчинение на полицейски служители при управление на лек автомобил и шофиране без книжка

Районна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу К.Б. (на 19 години) за извършени от него престъпления по чл. 270, ал. 1 от НК и по чл. 343в, ал. 3, вр. ал. 1 от НК.

На 11.07.2019 г., в гр. Благоевград, управляваният от обвиняемия Б. лек автомобил „Опел“ бил спрян за проверка от служители в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР в града. Било установено, че водачът имал незаплатена в срок глоба. Поради тази причина му била наложена принудителна административна мярка за временно отнемане на СУМП до заплащане на дължимата глоба. На К.Б. му било разяснено, че през това време няма право да шофира.

Въпреки това на следващия ден, 12.07.2019 г., обвиняемият управлявал лекия автомобил, който бил собственост на брат му. В близост до кръстовището на бул. „Св. Св. Кирил и Методий“ и ул. „Владо Черноземски“, при извършване на маневра „завой на дясно“, Б. частично навлязъл в насрещната пътна лента. Това принудило останалите водачи на насрещно движещите се ППС да намалят и спрат, за да предотвратят пътно-транспортно произшествие. Това било възприето от намиращи се наблизо автоконтрольори, които подали сигнал за спиране със стоп палка, както и светлинен и звуков сигнал. Обвиняемият не се подчинил и продължил движението си, като минал на червен сигнал на светофарната уредба на две кръстовища.

По-късно през деня автомобилът на два пъти бил установен паркиран на различни улици в града. Полицейските служители се свързали със собственика на автомобила, който се обадил по телефон на К.Б. и същият дошъл. Пред органите на реда обвиняемият признал, че именно той управлявал колата и не спрял след подадения му сигнал, защото се уплашил, тъй като бил с отнето СУМПС.

Предстои наказателното производство срещу деветнадесетгодишният водач на МПС да продължи в съда

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене