Петрич набеляза мерки срещу чумата по свинете

Заседание на общинската епизоотична комисия бе проведено и в Петрич, след което кметът на общината Димитър Бръчков издаде заповед, с която конкретно се регламентират задълженията на кметовете по места и стопаните.

Кметовете на села следва да направят необходимото за актуализиране на списъка на свинете в личните стопанства, а списъците да бъдат предоставени на вниманието на Община Петрич и официалните ветеринарни лекари.

На следващо място кметовете на кметства трябва да информират собствениците на нерегистрирани свине, че при евентуално установяване на заболяване животните ще бъдат умъртвени, а стопаните няма да получат компенсация. При намиране на умрели диви и домашни свине да се информират веднага органите на БАБХ за вземане и изпращане на проби в специализирани лаборатории, гласи още заповедта на кмета на община Петрич Димитър Бръчков.

Такива мерки се прилагат на територията на цялата област. Остава засилен контрола и по граничните пунктове. Провеждат се срещи с ловци и текат информационни кампании. Въпреки това експерти съветват хората, които отглеждат домашни свине да ги заколят, тъй като заразата се разраства и е възможно да достигне и Югозапада.

Днес бе потвърден още един случай на заболяването – във ферма със 17 000 свине в Северна България. Заболяването се разпространява бързо сред свинете, но не е опасно за хората.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене