Епизоотична комисия заседава в Симитли

Започва проверка на домашните стопанства по селата. Кметът на селото скоро ще ви посети – да провери регистрирани ли са животните, да актуализира списъка. Това се налага заради засечените случаи на африканска чума по свинете, опасността заболяването да достигне и в стопанства в региона, както и препоръчителните превантивни мерки, които трябва да предприемат властите, ветеринарите и стопаните.

Кметове на села, ветеринари, специалисти от Агенцията по безопасност на храните координираха действията си. Мерките са в изпълнение на заповед на областния управител на Благоевград.

Необходима е актуализация за броя на свинете в задния двор в къщите. Тази проверка ще извади на светло всички прасета. Не трябва да има нерегистрирани, ако се отглеждат в стопанства. Ако има изпусната бройка и пипне вируса африканска чума, и стотинка компенсация няма да получи стопанина. Т.е. не е в интерес на стопаните да крият колко прасета грухтят в кочината.

Освен че ще се броят всички прасета, кметът мине ли на проверка ще обясни и за симптомите на заболяването, както и отговорното поведение спрямо животните, живота и здравето на хората. Клиничните признаци са сходни с класическата чума: треска, висока температура, зачервяване на ушите, отпадналост, диария, кръвоизливи по кожата.

Проблемът с вирусното заболяване по прасетата е сериозен. Препоръчително и разумно е да се заколят прасетата сега. Защото месото от заболяло прасе е абсолютно неизползваемо.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене