Свържете се с нас

Новини

Шефът на НАП: Горанов иска от мен решения, а не оставка

Публикувано

на

Димитрова: Признавам, че не сме били достатъчно внимателни

Мисията ни е да сме открити пред клиентите си, затова услугите ни са открити и за външни лица, но има злонамерени хора. Признавам, че не сме били достатъчно внимателни. Подценихме баланса между достъпност и сигурност.

Това заяви официално пред медиите изпълнителният директор на НАП – Галя Димитрова.

Тя призна, че стремежът на Агенцията е осигуряването на повече достъпност за клиентите електронно, но за това се изисква по-високо ниво на защита на системата, каквото не е осигурено.

„Инцидентът, който стана, няма да ни демотивира“, каза Димитрова.

Към момента НАП предоставя 138 ел. услуги, само за ден 26000 потребители се възползват от тях, даде статистика Димитрова.

Тя начерта и действията на институцията: Главният ни приоритет е да комуникираме с гражданите – да кажем какви данни са изтекли и какво да правят. Второто, което подчерта Димитрова, е да се оцени айти структурата в момента и да се разработи нова.

Тече и одит на системата на НАП, извършван от външна независима фирма. Правят се стрес тестове, които да определят слабите места в системата, затова е възможно блокирането на някои функции.

Извършва се и цялостна проверка на служителите.

Проверяват се 80 млн. данни като всеки ще получи информация каква лична информация е изтекла след пробива. Зам.-изпълнителният директор на НАП Милена Кръстанова каза, че не се ангажира със срок кога тази информация ще бъде представена, защото проверката е изключително бавна, прецизна и трудна.

След като има пълна картина на изтеклите и „запазените“ данни хората ще получат покана от НАП да проверят какво точно е хакнато като въведат своя ПИК и електронен подпис.

Самата система на НАП се поддържа от фирмата „Информационно обслужване“. Като причини за атаката Димитрова определи пропуски в работата на айти отдела, от който са поискани оставките на шефа на звеното както и на отдела по информационна сигурност.

Запитана дали самата тя ще подаде оставката си, Димитрова отговори: Оставката е най-лесното нещо. Горанов иска от мен решения, а не оставка.

Тя подчерта отново: Подценихме възможността за хакерска атака, търсейки баланс между сигурност и условия. НАП е постигнала много успехи на международно ниво.

Както обобщение Димитрова заяви, че НАП ще се погрижи на първо място за правата на хората; да заработи нормално и да стане по-сигурна като система.

коментара

Реклама
loading...

Новини

Започна подновяването на пътната маркировка в Гоце Делчев

Публикувано

на

Процесът ще завърши до 15-и септември

В община Гоце Делчев започна опресняването на хоризонталната пътна маркировка. С предимство са пешеходните пътеки в близост до училищата и детските градини. Обновяването трябва да завърши до началото на новата учебна година.

Все още се очаква АПИ да изпълни обещанието си и да направи промяна на организацията на движението в кръговото кръстовище, намиращо се в началото на града. Преговорите са водени по искане на Общинската администрация.

С решение на Общинската комисия по безопасност на движението две улици в града неотдавна станаха еднопосочни – част от улица „Одрин“ – от кръстовището с ул. „Скопие“ до кръстовището с ул. „Кирил и Методий“, и улица „Крива паланка“ – от кръстовището с ул. „Александър Стамболийски“ до кръстовището с ул. „Охрид“.

коментара

Продължете с четенето

Новини

На вниманието на Община Благоевград! Г-н Камбитов, не влагайте повече пари в детска площадка „Индиански кът“!

Публикувано

на

Г-н Камбитов, моля не влагайте повече пари  в тази детска площадка. Беше много хубава наистина, но посетителите на кръчмата до нея и живущите в близките блокове са решили, че имат право да използват дъските за барбекю. Гладен народ, какво да го правиш. Не мисля че е от безпаричие, защото мъжете които съм виждал да пекат кюфтета там не са цигани или вехтошари. Просто манталитета на българина е такъв…

Целият материал четете в печатното издание на Топ Преса!

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ