Свържете се с нас

Новини

Какво да правим с прасетата?

Публикувано

на

Започва проверка на домашните стопанства по селата. Кметът на селото скоро ще ви посети – да провери регистрирани ли са животните, да актуализира списъка. Това се налага заради засечените случаи на африканска чума по свинете, опасността заболяването да достигне и в стопанства в региона, както и препоръчителните превантивни мерки, които трябва да предприемат властите, ветеринарите и стопаните.

Епизоотична комисия заседава в община Симитли. Кметове на села, ветеринари, специалисти от Агенцията по безопасност на храните координираха действията си. Мерките са в изпълнение на заповед на областния управител на Благоевград.

Необходима е актуализация за броя на свинете в задния двор в къщите. Тази проверка ще извади на светло всички прасета. Не трябва да има нерегистрирани, ако се отглеждат в стопанства. Ако има изпусната бройка и пипне вируса африканска чума, и стотинка компенсация няма да получи стопанина. Т.е. не е в интерес на стопаните да крият колко прасета грухтят в кочината.

Освен че ще се броят всички прасета, кметът мине ли на проверка ще обясни и за симптомите на заболяването, както и отговорното поведение спрямо животните, живота и здравето на хората. Клиничните признаци са сходни с класическата чума: треска, висока температура, зачервяване на ушите, отпадналост, диария, кръвоизливи по кожата.

Проблемът с вирусното заболяване по прасетата е сериозен. Препоръчително и разумно е да се заколят прасетата сега. Защото месото от заболяло прасе е абсолютно неизползваемо.

коментара

Новини

Започна подновяването на пътната маркировка в Гоце Делчев

Публикувано

на

Процесът ще завърши до 15-и септември

В община Гоце Делчев започна опресняването на хоризонталната пътна маркировка. С предимство са пешеходните пътеки в близост до училищата и детските градини. Обновяването трябва да завърши до началото на новата учебна година.

Все още се очаква АПИ да изпълни обещанието си и да направи промяна на организацията на движението в кръговото кръстовище, намиращо се в началото на града. Преговорите са водени по искане на Общинската администрация.

С решение на Общинската комисия по безопасност на движението две улици в града неотдавна станаха еднопосочни – част от улица „Одрин“ – от кръстовището с ул. „Скопие“ до кръстовището с ул. „Кирил и Методий“, и улица „Крива паланка“ – от кръстовището с ул. „Александър Стамболийски“ до кръстовището с ул. „Охрид“.

коментара

Продължете с четенето

Новини

На вниманието на Община Благоевград! Г-н Камбитов, не влагайте повече пари в детска площадка „Индиански кът“!

Публикувано

на

Г-н Камбитов, моля не влагайте повече пари  в тази детска площадка. Беше много хубава наистина, но посетителите на кръчмата до нея и живущите в близките блокове са решили, че имат право да използват дъските за барбекю. Гладен народ, какво да го правиш. Не мисля че е от безпаричие, защото мъжете които съм виждал да пекат кюфтета там не са цигани или вехтошари. Просто манталитета на българина е такъв…

Целият материал четете в печатното издание на Топ Преса!

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ