Обещаха на протестиращите от Баничан, че проектът ще бъде спрян /СНИМКИ/

Хората в гоцеделчевското село Баничан протестират срещу опита на фирма „Пирин Спринг“ АД да отклони част от питейната вода от резервоара, който захранва селото. В петък – 26-и юли, те образуваха жива верига и спряха изкопната техника. Тогава беше насрочено общоселско събрание, на което да присъстват всички заинтересовани страни.

Събранието се проведе в определения ден и час – 29-и юли от 19:00 часа, но на него не присъства представител на „Пирин Спринг“ АД. Тук бяха кметовете на общината и на селото – Владимир Москов и Иван Каръков,  инж. Росица Димитрова – управител на ВиК – Благоевград, инж. Димитър Трампурцов – шеф на ВиК – Гоце Делчев, инж. Петър Мутафчиев – директор на Дирекция „Териториално и селищно устройство“ в местната общинска администрация.

В двора на училището в Баничан бяха дошли десетки негови жители – мъже, жени, възрастни хора и младежи. Всички бяха категорични в искането си.

Хората се оплакаха, че имат проблем с налягането на водата, от което страдат живеещите в горните махали. Споделиха също, че водата от Господинския водопровод мирише и не става за пиене, поради което са принудени да отиват далече, за да си наливат в съдове.

На събранието стана дума и за увеличението цената на водата, което според местните хора е с 57 %, без водата да минава през пречиствателна станция.

По много от въпросите недоволството на хората беше насочено към кмета на Баничан – Иван Каръков, който почти през цялото време запази мълчание.

В обръщението си към протестиращите управителят на ВиК – Благоевград, каза, че в дружеството не е получаван сигнал относно недостиг на вода в Баничан, а според лабораторните изследвания, отклонения в качеството на водата няма. Управителят  посъветва хората при подобни съмнения да се обръщат към контролния орган – Районната здравна инспекция.

В заключение инж. Димитрова обеща водоснабдяването на селото да става „единствено и само от водопровод „Бараката“, както хората желаят. Обеща също проектът да бъде стопиран.

„Ние ви благодарим за гражданската позиция, която за нас е коректив!“, каза Росица Димитрова.

Въпреки създалото се напрежение, общинският кмет Владимир Москов успя да поддържа диалога, като даде думата на всеки, който пожела да се изкаже, и го изслуша внимателно. Той призова към запазване на добрите отношения, защото хората трябва да продължат да общуват помежду си.

Кметът разясни как принципно стои въпросът с фирма „Пирин Спринг“ АД, която има договор с общината за извора, даден на концесия. Той каза, че фирмата плаща вноската си в общинския бюджет, което може да се види.

„С част от тия пари работим в Баничан, Мосомище, Брезница и на други места. Почти цялата водопроводна мрежа в Баничан е сменена, а от улиците останаха само две за асфалтиране“, поясни кметът.

Колкото до проблема с налягането на водата, според него той е напълно решим, защото вода има. Трябвало е по-навреме да се  алармира за неудобствата.

Кметът  обеща да бъдат внимателно проверени всички сигнали, включително и тези, възникнали допълнително.

„Спираме всичко и правим проверка на това, което е минало дотук като процедури. След това аз лично ще дойда да ви информирам“, заяви той.

Както Владимир Москов, така и Росица Димитрова помолиха протестиращите да излъчат свои представители, които да участват в проверките.

В края на срещата кметът на община Гоце Делчев благодари на хората за активното участие в общоселското събрание.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене