Бум на летния туризъм на хижа „Яворов” край Разлог

Все повече са туристите, които посещават през лятото района на Разлог и Банско. Те са водени от любовта си към природата и планините. Увеличават се и чуждите гости на хижите в Рила и Пирин. Как летният сезон от година на година става по-успешен и по какъв начин се развива летният туризъм? Търсим отговорите на тези въпроси в разговор със секретаря на Туристическо дружество „Пирин”-Разлог – Радко Божинов. Той работи в една от най-добрите хижи в България – „Яворов”. 

– Г-н Божинов, увеличават ли се планинарите в региона през лятото?

– Летният туризъм в района на Разлог и Банско се развива с много бързи темпове. Рабитм все повече и през лятото. Хората търсят не само минералните басейни в селищата наоколо, но и прохладата на планината, за да избягат от жегите през летните месеци. Правят различни планински преходи, тръгват по интересни маршрути в Пирин и Рила. Моят съвет към всички любители на природата и планината е да са особено внимателни и да не подценяват в никакъв случай планината. Нека са наясно със своята физическа подготовка и психическа устойчивост. Не е задължително да се направи дълготраен преход, който да продължи през целия ден, ако не сте подготвени за това. По-добре направете краткотраен преход и се приберете жив и здрав в хижата, а не да подлагате на изпитание предела на силите си. Сред най-предпочитаните маршрути е от хижа „Яворов” до ръба Кончето и обратно.

– Как изглежда планинарят, който прави преходи в Пирин планина?

– Днешният планинар е предимно млад човек, българин. Някои от тях за първи откриват красотата на природата ни и това ги пали по планините. Чужденците са по-малко, но и при тях има ръст, те също се научиха да идват да отдъхват в региона не само през зимата, когато карат ски, но и през лятото. По-възрастните хора стигат до хижата и предпочитат да отдъхват сред тишината и красотата на природата, рядко тръгват на тежки планински преходи. Напоследък е модерно фирми да правят тиймбилдинг с планинарство, като по този начин сплотяват служителите си. Две седмици при нас в хижа „Яворов” имаше голяма група студенти от Софийския университет. Идват тук гости чак от Бургас, Варна, Добрич, Велико Търново.

– Подобрява ли се културата на туристите да опазват планината?

– Моето впечатление е, че се върви в правилната посока. Планината е все по-чиста. Преди десетилетия тръгвахме в гората с куп консерви, хиляди метални кутии се търкаляха по горите. Днес повечето планинари си носят специални торби, в които събират остатъците от храната си и ги изхвърлят на регламентираните за това място. С всяка изминала година туристическият поток се увеличава в Пирин планина, но за щастие това не е право пропорционално на изхвърления сред зеленината боклук. То е грях да замърсиш нещо толкова красиво като Пирин планина. Но се намират и такива, хубавото е, че са все по-малко.

– Опасна ли е планината и през лятото?

– Планината винаги е опасна. Както вече предупредих, не бива да се подценява и за миг. Голям проблем е наличието на снежни преспи и през летните месеци, които не са се стопили и са останали още от зимата. Някои туристи решават да се пързалят по тези снежни петна, а това крие голям риск от тежки падания и дори смъртни случаи. За вдигане на адреналина си правят експерименти, но това може да им коства животът. Спускат се по снега, но не могат да спрат и падат сред скалите. Нека туристите разберат, че трябва да слушат съветитет на хижарите, на планинските спасители, това са хората, които най-добре познават потайностите на планините. В никакъв случай да не се правят преходи при лошо време – мъгла, дъжд, бури. Но има луди глави, които не слушат. Ние обаче няма как нито да задържим насила в хижата, нито да оградим планината с телена ограда. Призовавам за повече съзнание, тогава инцидентите ще са по-малко.

– Лесно ли се работи високо в планината?

– Нашата голяма радост е, че има достатъчно посетители в хижата. Персоналът се опитва да помага на туристите. Но не крия, че е доста трудоемко. Всеки ден се катериш високо в гората, занимаваш се с всичко – доставки, зареждане, оборудване, подреждане, почистване. Предимството ни е, че сме заобиколени от красивата природа и дишаме чист въздух. А и фактът, че сме полезни на околните, ни дава достатъчно мотивация да продължим да се занимаваме с хижарство и планинарство.

– Всеки ден ли сте на хижата? 

 – Наистина много рядко ми се случва да не бия път до Пирин планина. Но веднъж в годината правим експедиции до върхове в други държави. Усещането е невероятно – да развееш трибагреника на България и знамето на нашия град на върха на планината.

По-късно през деня тръгваме с други членове на ТД „Пирин” – мъже и жени, за Италия, за да изкачим връх Гран Парадизо /4061 метра/ в Алпите. Ще вървим 4-5 часа по вечен ледник, подготвени сме, екипирани сме, ще бъдем внимателни. Но връх не се покорява, няма как човек да покори природата. Природата е по-силна от нас, ако тя позволи – ще изкачим върха, ако ли не – ще остане за друг път.

– Откъде е тази ваша любов към планината?

 – Интересно е, че съм единственият в нашия род, който е така запален по планината. Тази привързаност дължа на учителя си по математика – Иван Дивизиев. Ходех на кръжок, където учехме за околната среда, за нейното значение за нас, хората. Някъде в осми клас вече бях осъзнат планинар. Започнах да излизам на разходки в гората. Много обичах и все още обичам да бъда в местността Погледец, която е точно над хижата. Гледката е главозамайваща.

– Какво е планината за Радко Божинов? 

– За мен планината е като храм. Любовта към природата почувстваш ли я, тя е за цял живот. В планината се чувствам най-добре. Това е моят пристан, в който зареждам душата си с красота, спокойствие, търпение и обич.

– Пожелайте нещо на туристите, които обичат планината?

– Пожелавам на всички планинари да са разумни, да се прибират винаги живи и здрави от планината. Не на всяка цена трябва да се изкачва даден връх. Той си остава там, няма да избяга. Ако не днес, то утре ще се получи.Кмета.бг

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене