На хайдушка вечер откриха паметна плоча на Румена войвода в Гюешево

Тази година се навършват 190 г. от рождението на Румена войвода

Десетки кюстендилци и гости от цялата страна присъстваха на откриването на паметната плоча на Румена войвода в родното й село Гюешево.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов, евродепутатът Ангел Джамбазки, общински съветници и културни дейци се събраха в село Гюешево, откъдето е родом известната хайдутка.

Тази година се навършват 190 години от рождението на Румена войвода, което провокира и идеята за издигането на паметна плоча в нейна чест.

„Идеята ми е от доста време, но най-накрая успях да я реализирам. Паметната плоча се намира в двора на местното читалище и е изработена със съдействието на ВМРО, родствениците на Румена войвода и Община Кюстендил. На откриването на паметния знак присъства и главната героиня във филма „Воевода“ Зорница Попганчева, която пристигна на бял кон в Гюешево. Тя се превърна в истинска атракция сред всички присъстващи“, обяви  областният председател на ВМРО и общински съветник в ОбС – Кюстендил, Георги Петров.

Всяка година хората в село Гюешево почитат войводата с организирането на „Хайдушка вечер“, но определено тази ще остане в историята и с откриването на паметна плоча, коментираха присъстващи на събитието.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене