Благоевградчани искат 4-дневна работна седмица, хората: „В петък почти никой не работи качествено”

След като през изминалата седмица стана ясно, че русенска компания вече е въвела 4 дневна работна седмица с 3 почивни дни за служителите си и то без да намалява работната им заплата, днес Pirinsko.com попита благоевградчани как гледат те на идеята да работят 4 дни.

Повечето от тях очаквано го подкрепят на 100 %., за въвеждането на 4 дневна работна седмица са дори и някои работодатели, които твърдят, че това е напълно невъзможно да се случи в цялата страна, тъй като липсва работна ръка.

„Тенденцията за 4-дневна работна седмица обхваща все повече фирми по света”, казват те и препоръчват на всеки работодател да направи този експеримент и сам да вземе решение дали е успешен за неговата фирма.

Благоевградчани пък са във възторг от идеята да работят ден по – малко, стига парите да са същите, като при 5 – дневната работна седмица.

„То така или иначе в петък почти никой не работи качествено. В България на това му казваме ден на майстора – хората уж са на работа, но от петък сутринта започва голямото разпускане – редят програмата за почивните дни, правят резервации, търсят билети за пътуване, записват си часове за фризьор и зъболекар. Пак в петък и пак в работно време много хора пазаруват в магазините до офисите. И между всичко това се правят, че работят”, каза 43 – годишен благоевградчанин, който призна, че и на него доста честичко точно в петък му се налага да върши безброй неотложни по думите му ангажименти.

Сред попитаните от нас имаше и такива, които конкретизираха, че работят не 5, а 6 дни седмично и въобще не могат да си представят да работят 4 дни.

„Би било много хубаво, но едва ли ще стане. Знаете в България как е, работиш до като останеш без сили и то за никакви пари. Работя в шивашка фирма, за последния месец имаше и седмици, в които всеки ден бях на работа, заради поръчки към фирмата. Шефът обеща да ни компенсира финансово, пък ще видим, какво ще стане”, с въздишка призна благоевградчанка.

Международната организация на труда също препоръчва  4-дневна работна седмица.

Българите са сред най-работните в Европа, сочат данните на Евростат.

За поредна година статистиката отрежда на Гърция първо място в класацията за най-дълга работна седмица – 42 часа. У нас работим малко над 40 часа седмично.

Една от най-късите работни седмици е във Франция. Сънародниците на Еманюел Макрон работят по 35 часа седмично.

И макар да работим повече часове от французите, данните сочат, че едва 11 000  българи работят дистанционно – от дома си. Това е едва 0,3 процента от населението.

За сравнение в Холандия от дома си работят над 13% от хората.

Забързани делници, от работа вкъщи, 5 дни в седмицата, по 8 часа.

От Международната организацията по труда препоръчват Европа да намали темпото и да мине на 4-дневна работна седмица, съобщава пък Нова тв.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене