Жива верига от жители на Баничан ,спря машините на инвеститор, селото на крак с опасения ,че фирмата им отнема питейната вода за да я бутилират! /СНИМКИ/

Жители на гоцеделчевското село Баничан излязоха тази сутрин на протест и с жива верига спряха багерите наети от фабриката на местен инвеститор  които правят изкопи за полагане на  тръби  от резервоара на селото към фирмата.

Мотивите на хората от Баничан да се съберат и да протестират са ,че  фирмата  им  отнема питейната   вода за да я бутилира и продава като трапезна и селото ще остане на  сухо , коментираха протестиращи .

За сега  протеста им е обявен за мирен но ако действително  намеренията на са да отнеме водата на  местните хора от Баничан  , протестите ще станат ефективни ,заявиха жители на селото .

През почивните дни остава готовността за протести и блокиране на работата на багерите .Мъже от селото са направили график и ще  дават дежурства да  следят дали ще продължат изкопите за полагане на тръбите .

 

„Отнеха ни водата,обричат ни на смърт!“ Цялото село е обединено в една обща кауза-да защитят живота си и сме готови да се борят  за правата си.“ Заявиха  жителите на Баничан .

Те коментираха че на който и да са звъняла  от управниците, местният кмет и управниците , всички повдигали рамене и заявявали че нищо не знаят по въпроса .

Според разказа на протестиращите , инвеститорът е получил  разрешение да отнемат от резервоара на село Баничан дебит от 2 литра на секунда .Самият резервоар пък бил с  3-4 литра в секунда дебит което означава че половината от питейната им вода ще бъде отнета за бутилиране .

„ Тръбите които се полагат са фи 60-80  което е явно че отнетият ни дебит ще бъде много повече от 2 литра в секунда .Така  Баничан ще  е в недоимък на вода а фирмата ще печели на гърба на безводието на цяло едно село . Без да питат никой , изкопите за полагането на тръбите минават и през частни имоти , орязани са дървета съсипани са имоти.  Съвсем близо до фабриката има свободно течаща вода да си вземат от нея  и да не пипат  водата от резервоара ,  водопроводът е строен от нашите родители ,  баби и дядовци да има  селото вода а не  за бизнес и търговия“ заявиха протестиращите .

Както писа Топ Преса , на последната сесия на ОБС Гоце Делчев общинските съветници гласуваха решение за удължаване на концесията на  фирмата с още 25 години .

От фирмата все още нямаме отговор дали жителите на Баничан имат основание за притеснение и  протести .Очакваме и официалната позиция на ръководството на инвеститораи на община Гоце Делчев  по темата .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене