Свържете се с нас

Новини

РПГ „Никола Стойчев“ – град Разлог, отваря врати за две специалности през учебната 2019/2020 година

Публикувано

на

РПГ „Никола Стойчев“ отваря врати за две специалности през новата учебна 2019/2020 година- „Икономическа информатика“ и „Кетъринг-дуално обучение“. Приключи първият етап от класирането и с радост и трепет гимназията очаква през новата учебна година своите нови възпитаници. Получени бяха и благодарствени писма от Агенцията по заетостта, Община Разлог и Обществения съвет към училището.

 „Училището е единствено по рода си в Община Разлог, което обучава висококвалифицирани кадри в областта на икономиката, информатиката, хотелиерството, ресторантьорството и кетъринга. Много важно за учениците е да провеждат своите практики в реална работна среда в различни обекти, където показват завидни знания и умения. Нашите ученици работят с младежки ентусиазъм и желание, за да докажат, че това, на което ние ги учим, е база за реално развитие и приложение в живота. Специалностите, които подготвя РПГ „Н. Стойчев“- град Разлог, напълно се вписват в икономическата характеристика на региона. Регионът се нуждае от кадри със сериозна професионална подготовка, каквато нашата гимназия им предоставя.“- това сподели директорът на гимназията г-жа Васка Пенева.

Учебно-възпитателният процес в РПГ „ Никола Стойчев“  е ориентиран и към изучаването на чужди езици- английски, немски, френски. В училището работят квалифицирани педагози, които са координатори на европейско образователни проекти, имащи за  цел да изграждат и споделят общи концепции за образование на младите хора по цял свят. Благодарение на тези проекти учениците от гимназията имат възможност да се обединят с ученици от Великобритания, Франция, Италия, Испания, Германия, Литва и други водещи държави. Представяме Ви и някои от проектите, по които е работило и продължава да работи и в момента нашето училище:

–    „Разработване на учебни материали за преподаване на голф туризъм” със страни партньори: България (координатор), Австрия, Испания, Италия, Португалия, Турция, Франция.

–    :  “Медийното образование в училище: възможности и предизвикателства”

с участието на България (координатор), Италия, Испания, Португалия и Великобритания.

–    „Европейският опит в туристическата   анимация и екскурзоводството” във Валенсия, Испания.

–    „Европейски практики за създаване на графични туристически реклами в практическото обучение на учениците“ в Портсмут, Великобритания.

–    „Храна върху платно”, с участието на България (координатор), Италия, Португалия, Франция, Турция, Хърватска.

–    партньорство „Иновативни методи на преподаване в часове по кетъринг  с акцент развиване предприемаческа дейност”, със страни партньори: България, Румъния, Унгария, Турция.

–    „В крак с времето: подобряване на професионалните компетенции чрез усвояване на нови европейски практики по въвеждане на информационни технологии в областта на туризма” – Берлин, Германия.

–    “ Как да създадем училищен музей“ с участието на Унгария, Полша, България, Италия, Португалия, Франция, Словения, Испания.

 „Между видимото и невидимото“  Capitalizing on Local Intangible  Cultural Heritage around Europe.

  „ Инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещия просперитет на България. Като важна част от тази секторна политика са инвестициите в образователната инфраструктура. Подобрената и здравословна среда, в която се обучават нашите деца, в която се трудят нашите учители е неразделна част от доброто и съвременно образование. Г-н Красимир Вълчев, който спази своето обещание при посещението си в гимназията и заяви, че средствата за належащия ремонт са осигурени- отпускат се средства за извършване на ремонтни дейности с прилагане на съвременни мерки за енергийна ефективност на сграден фонд на РПГ „Никола Стойчев „.  Другата добра новина касае отпускането на ученически автобус за нуждите на училището.

  Благодарим на всички родители и деца, които избраха нашето училище, избраха вярната посока, защото образованието и възпитанието на нашите деца са основен приоритет в работата ни“- сподели Васка Пенева- директор на гимназията.

www.rpg-nstoychev.eu

коментара

Новини

РАННА ЕСЕН! ФОТОРАЗХОДКА С ТОП ПРЕСА: Пиринският Стоунхенджили

Публикувано

на

…или една разходка до мегалитните скални образувания край с. Мечкул и параклис „Св. Мина“

Селото ми е на 20-тина километра от тази местност и още преди няколко години чух реклама на това малкоизвестно място по местно радио. И ето че дойде ред да видя тези природни чудатости.
За да го посетите, следвате отбивката по главен път Е 79 към село Брежани, продължавате към село Ракитна, след него към село Мечкул. Пътят след Брежани е доста лош. На едно било, преди да влезете в с. Мечкул вдясно има табела за набиране средства за параклис „Св. Мина“ и черен път. Оставихме колата и тръгнахме пеш (30-40 мин.). До параклиса може да се стигне и с високопроходима кола, но гледките наоколо не са за изпускане…

коментара

Продължете с четенето

Култура

По следите на вятъра: Лещен и Ковачевица – селата от миналото

Публикувано

на

Kакто видях Глинената къща в Лещен, замечтах си да ида в това малко селце. Когато попаднах там обаче, много повече ме впечатлиха малките калдъръмени улички, големите дървени порти, типичните за селото каменни къщи. И Родопите, които бяха и фон, и сърцевина на всичко, което тук се случваше, пише Нели Средкова в своя блог Widerland.net.

Лещен и Ковачевица са две села, намиращи се в община Гърмен, в близост до Гоце Делчев. Ние избрахме за нощувка малката и уютна къща за гости Попов. Намира се в село Марчево, но за нея ще разкажа друг път.

Ковачевица

Първата ни спирка беше Ковачевица. Паркирахме колата в началото на селото и тръгнахме. От сравнително широката улица в началото произлизаха множество мънички и съвсем тесни улички, които се виеха между къщите. Къщи, издигащи се на няколко метра височина. Изградени от камък и дърво. Студени и неприветливи. Но очарователни. И само саксиите с червени цветя им вдъхваха живот. Всяка къща се беше затворила зад дебели каменни огради и високи дървени порти. Ключалките дори на същите тези порти бяха майсторски изваяни. Често надничах зад тях в Лещен, но виждах, че вътре е пусто. В Ковачевица не беше така – имаше хора, навсякъде нещо се случваше. Вършеше се работа, някои цепеха дърва, други – работеха по къщите си. Имаше глъчка и живот.


Снимка: Тургут Махмудов / Turgut’s Photos

Разходихме се по малките улички, потопихме се в тази вековна атмосфера, съхранена до днес. Смята се, че селото е основано през 17-ти век, а през 20-ти е обявено за исторически и архитектурен резерват. Това в и причината, поради която тук повечето къщи са реставрирани. Когато попаднах тук, се почувствах сякаш съм в една малка и отдавна измислена приказка. Друг свят. Като завръщане в миналото е. И всичко тук го потвърждава – и къщите, и портите, зазидали ги зад себе си, и големите каменни плочи, представляващи покриви, и малките цветчета, и безкрайната шир…

Селото не беше голямо, затова и обиколката ни не продължи твърде дълго. Направиха ми впечатление и хората, които продаваха билки и мед в началото на селото. От там всеки може да си купи различни сладка, сиропи и билки – всичко чисто и натурално.

На връщане нямаше как да не забележа красивата панорамна гледка, разкриваща красотата на планините. Селата са разположени в Западните Родопи, ето защо гледката през цялото време е впечатляваща. Но тази панорама не се забравя. Седиш на ръба, там където земята свършва, а пред себе си виждаш безкрая на фона на небето, по което са се разлели жълти-оранжеви и розови цветове…


Снимка: Тургут Махмудов / Turgut’s Photos

Вечерта се върнахме в Марчево. Пренощувахме в къща за гости Попов, хапнахме вкусна храна, непосредствено до камината, която гореше цяла вечер, а на сутринта се отправихме към Лещен – малкото селце, приютило в себе си и Глинената къща.

Лещен

Беше рано и още студено. И тук, както в Ковачевица, къщите бяха изваяни от камък и дърво, а уличките малки, тесни и виещи се около тях. Една такава ни отведе и до Глинената къща, за която отдавна си мечтаех. Малка и симпатична, разположена в също толкова малко дворче. Изградена е от глина, покривът е сламен, а от верандата ѝ се разкрива гледка към планината. Всеки детайл тук е изпипан и на място – етажерките, несиметричните прозорци, глинената пейка… Нощувката тук вероятно би била незабравима. Но едва ли е много приятно на сутринта да установиш, че десетки туристи са наобиколили твоето местенце и смело се опитват да надзърнат през малките прозорчета.


Глинената къща, известна още като къщата на Флинстоун​. Снимка: Тургут Махмудов / Turgut’s Photos

Тук, в Лещен, можете да разгледате различни произведения на изкуството, намиращи се в галерията на селото. А на тръгване не забравяйте да си купите от вълшебните горски билки. Аз си взех борови връхчета и бих ги препоръчала на всеки. Винаги, когато си направя чай от тях, се връщам в тези отдалечени селца в Родопите. А ароматът на борова гора се разнася из цялата стая.

Автор: Нели Средкова / Widerland.net

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПОПУЛЯРНИ