Connect with us

Новини

РПГ „Никола Стойчев“ – град Разлог, отваря врати за две специалности през учебната 2019/2020 година

Published

on

РПГ „Никола Стойчев“ отваря врати за две специалности през новата учебна 2019/2020 година- „Икономическа информатика“ и „Кетъринг-дуално обучение“. Приключи първият етап от класирането и с радост и трепет гимназията очаква през новата учебна година своите нови възпитаници. Получени бяха и благодарствени писма от Агенцията по заетостта, Община Разлог и Обществения съвет към училището.

 „Училището е единствено по рода си в Община Разлог, което обучава висококвалифицирани кадри в областта на икономиката, информатиката, хотелиерството, ресторантьорството и кетъринга. Много важно за учениците е да провеждат своите практики в реална работна среда в различни обекти, където показват завидни знания и умения. Нашите ученици работят с младежки ентусиазъм и желание, за да докажат, че това, на което ние ги учим, е база за реално развитие и приложение в живота. Специалностите, които подготвя РПГ „Н. Стойчев“- град Разлог, напълно се вписват в икономическата характеристика на региона. Регионът се нуждае от кадри със сериозна професионална подготовка, каквато нашата гимназия им предоставя.“- това сподели директорът на гимназията г-жа Васка Пенева.

Учебно-възпитателният процес в РПГ „ Никола Стойчев“  е ориентиран и към изучаването на чужди езици- английски, немски, френски. В училището работят квалифицирани педагози, които са координатори на европейско образователни проекти, имащи за  цел да изграждат и споделят общи концепции за образование на младите хора по цял свят. Благодарение на тези проекти учениците от гимназията имат възможност да се обединят с ученици от Великобритания, Франция, Италия, Испания, Германия, Литва и други водещи държави. Представяме Ви и някои от проектите, по които е работило и продължава да работи и в момента нашето училище:

–    „Разработване на учебни материали за преподаване на голф туризъм” със страни партньори: България (координатор), Австрия, Испания, Италия, Португалия, Турция, Франция.

–    :  “Медийното образование в училище: възможности и предизвикателства”

с участието на България (координатор), Италия, Испания, Португалия и Великобритания.

–    „Европейският опит в туристическата   анимация и екскурзоводството” във Валенсия, Испания.

–    „Европейски практики за създаване на графични туристически реклами в практическото обучение на учениците“ в Портсмут, Великобритания.

–    „Храна върху платно”, с участието на България (координатор), Италия, Португалия, Франция, Турция, Хърватска.

–    партньорство „Иновативни методи на преподаване в часове по кетъринг  с акцент развиване предприемаческа дейност”, със страни партньори: България, Румъния, Унгария, Турция.

–    „В крак с времето: подобряване на професионалните компетенции чрез усвояване на нови европейски практики по въвеждане на информационни технологии в областта на туризма” – Берлин, Германия.

–    “ Как да създадем училищен музей“ с участието на Унгария, Полша, България, Италия, Португалия, Франция, Словения, Испания.

 „Между видимото и невидимото“  Capitalizing on Local Intangible  Cultural Heritage around Europe.

  „ Инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещия просперитет на България. Като важна част от тази секторна политика са инвестициите в образователната инфраструктура. Подобрената и здравословна среда, в която се обучават нашите деца, в която се трудят нашите учители е неразделна част от доброто и съвременно образование. Г-н Красимир Вълчев, който спази своето обещание при посещението си в гимназията и заяви, че средствата за належащия ремонт са осигурени- отпускат се средства за извършване на ремонтни дейности с прилагане на съвременни мерки за енергийна ефективност на сграден фонд на РПГ „Никола Стойчев „.  Другата добра новина касае отпускането на ученически автобус за нуждите на училището.

  Благодарим на всички родители и деца, които избраха нашето училище, избраха вярната посока, защото образованието и възпитанието на нашите деца са основен приоритет в работата ни“- сподели Васка Пенева- директор на гимназията.

www.rpg-nstoychev.eu

коментара

Новини

Важно! При COVID-19 НЗОК ще плаща тестовете на целия клас

Published

on

При наличие на случаи на вируса в училище касата ще плаща за тестовете на децата от дадения клас. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев по Дарик. Той уточни, че това решение се взима от РЗОК.

Проф. Салчев коментира, че вече хората се държат към тази епидемия като към сезонния грип, а според него в училищата ситуацията е нормална, учебната система е подготвена.

До 3000 теста на ден заплаща здравната каса на цена по 60 лева, докато лабораториите взимат по около 120 лева на свободен прием, стана ясно от думите на Салчев. Този капацитет обаче не се изпълнява, тоест не се правят толкова много тестова, които да плаща Здравната каса.

Заради коронавируса обаче не се налагала актуализация на бюджета на НЗОК, посочи той.

Около 60 души в момента са в интензивни отделения с диагноза коронавирус, капацитетът на болниците е около 2300 места в интензивни отделния, които могат да се ползват за лекуване на тежки случаи на болестта, показва справката, посочи проф. Салчев.

От 1200 до 1700 лева струва лечение на пациент с коронавирус в болница, информира управителят на НЗОК.

Най-много се плащало за онкологични заболявания, за операции, хирургия, ортопедия, допълни проф. Салчев по темата за цената на клиничните пътеки.

Той призова хората да спазват всички хигиенни мерки, защото вирусът е страшен, но на индивидуално ниво.

pirinsko.com

коментара

Continue Reading

Uncategorized

Испанските социалисти към Нинова: С вашето лидерство БСП ще продължи успешно напред

Published

on

Двете партии трябва да бъдат дълбоко вкоренени в гражданското общество, пише председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент

“Скъпа Корнелия, от името на Испанската социалистическа работническа партия (PSOE), бих искала да отправя сърдечните си поздравления за преизбирането Ви за председател на БСП. Убедена съм, че с усърдна работа и отдаденост, вашата партия ще придобива все по-голяма сила и мощ като отново се свърже с гражданите.”

Това написа в писмо до председателя на БСП Корнелия Нинова председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент от името на Испанската социалистическа работническа партия (PSOE) Ираче Гарсия Перес. Тя заявява, че двете партии трябва да бъдат дълбоко вкоренени в гражданското общество, като за тази цел левицата трябва да се обнови и адаптира, за да бъде истински модел за подражание на прогресивните граждани.

“Уверена съм, че избирането ви по време на преки избори сред членовете на партията още веднъж доказва колко отдадена е вашата партия на демокрацията и прозрачността”, подчертава тя

Перес коментира, че в настоящите времена на пандемия, популизъм и несигурност, социалистите и социалдемократите трябва да препотвърдят прогресивните си възгледи и политически програми, за да осигурят ясна и съгласувана алтернатива за по-голямата част от гражданите.

“Следим с голямо безпокойство развитието на политическата криза в България. Гражданите са загубили доверие в правителството и в основни институции в държавата, а това е недопустимо в държава- членка на ЕС”, пише още председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Перес изрази мнение, че управляващата партия нито разбира, нито уважава работата на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права на Европейския парламент, която миналата седмица е обърнала особено внимание на последните развития в България.

“Вие можете да разчитате на подкрепата ми като Председател на Групата на социалистите и демократите за справяне с настоящата криза, както и за борба с корупцията, които подлежат на наблюдение от ЕС”, подчертава Перес.

“Напълно уверена съм, че с вашето лидерство и ангажираността на партията ви в рамките на „Социалистите и демократите“, БСП ще продължи успешно да изпълнява водеща роля в българската и европейската политика”, заявява Ираче Гарсия Перес. Тя очаква с нетърпение да се укрепят взаимоотношенията между двете партии при отстояването на общите им цели: демокрацията, равнопоставеността и феминизма, върховенството на закона и прогресивните политически предложения за осигуряване на едно по-добро и по-справедливо общество.

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ