Свържете се с нас

Култура

Сатовча – общината с най-много чешми в света, очаква потвърждението на Гинес

Публикувано

на

123

Хиляда са вече  изградените чешми на територията на община Сатовча, която кандидатства за книгата на рекордите Гинес. Преди  години, когато документите бяха внесени, чешмите, направени от  стотици семейства, бяха около 800. Всеки момент се очаква потвърждението от съдийската комисия на Гинес за финализиране на процедурата. Ако Сатовча бъде обявена като община с най-многото изградени чешми в света, това определено ще провокира интереса към нея и към уникалната природа в Западните Родопи. Още – в разговора на Кети Тренчева с кмета, д-р Арбен Мименов:

Реалните шансове община Сатовча да бъде записана в книгата на световните рекорди Гинес със своите 1000 чешми, определено повлия на местните хора и през последните години се наблюдава бум на изграждането на тези уникални места за отдих. Около новите чешми се правят и беседки, барбекюта, кътове за детски игри, цветни градини.  Строят млади и стари, хората, останали в общината и гурбетчиите, идващи си на ваканция в родното място. Едно от тези места е превърнаго в горски парк. Изграден е от семейството на личния лекар в Плетена и още няколко села д-р Искрен Кальонев, който ни посреща в парка заедно със съпругата си Елена. За потребността да направят нещо толкова хубаво и да го оставят на хората, и за лекарското ежедневие в малката планинска община, Кети Тренчева разговаря с д-р Кальонев:

Снимка

Репортаж на Кети Тренчева, снимки: Биляна Славчева

Източник: БНР – Благоевград

коментара

Култура

Първи фестивал на мюзикъла и операта в Петрич

Публикувано

на

Два дни, посветени на изящното изкуство, се подготвят в Петрич под формата на Първи фестивал на мюзикъла и операта.

На 6 септември Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов” – Велико Търново, ще изпълни мюзикъла “Криворазбраната цивилизация”, а на 7 септември сутринта – детския музикално-театрален спектакъл “Пипи Дългото чорапче” по романа на Астрид Линдгрен (на снимката).

Вечерта пък публиката ще бъде потопена в магията на мюзикъла “Зоро”, а за още по-вълнуващо изживяване спектакълът ще бъде изигран с 3D MAPPING.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето

Култура

Още две римлянки допълват Хераклея Синтика

Публикувано

на

Две мраморни скулптури от римската императорска епоха бяха открити днес при разкопките на Хераклея Синтика край с. Рупите. Екипът на доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ) се натъкна на двата торса източно от форума – засега може да се каже, че фигурите са женски, без глави.

По-голямата е била приблизително в човешки ръст, а за по-малката е по-трудно да се определи размерът, защото липсват и краката.

Предстои скулптурите да бъдат почистени от реставратор, но те вече са изложени до откритата миналата година мъжка статуя в гражданската базилика на обекта – заради големия интерес към тях.

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ