Унищожават заразените с чума прасета с пяна (СНИМКИ 18+)

Ужасяващи снимки от умъртвяването на прасетата в свинекомпекса в русенското село Николово се появиха във фейсбук групи за защита на животните. Те потвърждават неофициалната информация, че в засегнатия от африканската чума животновъден обект унищожаването на прасетата се извършва с пожарникарска пяна.

Според природозащитници този начин съвсем не е хуманен, каквито са европейските изисквания за справяне със заразните болести при животните.

Изключително оскъдна е официалната информация за това какво се случва зад стените на свинекомплекса, в който подлежат на унищожаване 17 000 животни на всякаква възраст. Местните ветеринарни власти не са коментирали ситуацията, след като на 20 юли бе потвърдено огнището. Единственият коментар на директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков бе, че са силно притеснени и са започнали изпълнението на заповедта на БАБХ.

От областната управа съобщиха, че умъртвяването на животните е започнало в неделя и труповете вече са загробени на голяма дълбочина в ями на територията на свинекомплекса. Тази сутрин пред журналисти заместник-областният управител Свилен Иванов каза, че умъртвяването продължава, но не пожела да отговори на въпроса как точно се унищожават животните.

На помощ на ветеринарните власти са полиция, пожарна, други институции, а вече и военните, които се включват с хора и техника. За работниците, които до вчера са се грижели за животните в свинекомплекса, случващото се било истинска трагедия. Хората плачели при вида на мъртвите прасета./Монитор

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене