Свържете се с нас

Светско

Благотворителен базар ще събира средства за възстановяването на храма Св.Георги в Гърмен на храмовият празник на църквата св. Анна в четвъртък

Публикувано

на

12 членният Инициативен комитет за възстановяването на стария и рушащ се храм „Свети Георги“ в Гърмен  отправи преди дни горещ  апел  към всички миряни и  желаещи  ,да се включат в благотворителния базар  в четвъртък като  подготвят според традицията ,засети цветя и кулинарни ястия и  участват в  базара.

Инициативата в Гърмен   бе учредена на християнския празник –Цветница тази година , когато   се сформира  инициативна група от млади местни хора за набиране на средства за възстановяване  на храма Свети Георги в селото .

Тогава в читалище „Искра1924 „се  проведе   събрание и  се избера инициативен съвет от 12 млади местни жители  които да подемат организацията  по събиране на средства за храма Свети Георги който е спрял да функционира през 2004г – като през предната  година -2003-та  е била  отслужена  и последната  великденска служба в него.

Храма Свети Георги в Гърмен е построен през далечната 1898 година , обявен е за културен паметник ,след което е  оставен  да се руши  и  сега представлява  жалка  руина  тъй като времето си е казало думата .

За възстановяването му обаче са необходими не малко   средства събирането на които е започнало буквално веднага след сформирането на  групата в Инициативен комитет .

Сред тях са Петър Папазов, Георги Топалов, Любо Павлов ,Катерина  Татанова ,Янка Топалова ,Емил Стругов ,Добри Байрактаров и др.

От поставените кутии в магазините и заведенията в селото  е набрана вече сумата от 3597.40лв.

Общинската  администрация в Гърмен  също е отпуснала  средства за благородната  инициатива в размер на  2000лв.

Пари за възстановяването на храм Свети Георги в Гърмен се събират и в откритата по  този повод от инициаторите банкова сметка  но  средствата  все още не достигат затова инициативата по набирането им продължава  под формата на различни кампании каквато ще е и тази  на 25-ти юли  пред църквата Света Анна в Гърмен .

От Инициативния съвет съобщиха ,че  благотворителния  търг  ще се състои на 25 юли, след празничната  служба пред храм Св. Анна в Гърмен, който тогава отбелязва своя храмов  празник.

Да почетат християнския празник  и храмовия празник на църквата  Света Анна в Гърмен се очакват да  пристигнат много хора от  гърменско и целият гоцеделчевски район , които да запалят свещ ,да си вземат от курбана който ще раздаде настоятелството за здраве  както и да си купят , цветя и  кулинарни творения за благотворителната инициатива.

Инициативата  за организиране на благотворителен търг  на храмовия празник на църквата Света Анна в Гърмен  за  набиране на средства за възстановяване на храма Свети Георги  е  по решение на Инициативния комитет и родолюбиви  жители на  селото и общината .

Въпреки че строителството не е започнало  още, всеки ден в старата църква Свети Георги в Гърмен тече подготовка за строителните  дейности.  Започнало е  почистването на  църковния терен в което са се включили и местни жители ,прекарани са вече  и  вода и ток .

На 25 ти християнската църква отбелязва Успение на Св. Анна, кончината на светицата .

Според библейските  писания ,Света Анна произхождала от Аароновия род и била омъжена за Йоаким, наследник на Давидовото племе. Милосърдното и щедро семейство живеело в Назарет, но голяма мъка лежала на сърцата им – нямали си детенце. Един ден, докато работела в градината, Анна видяла, че на лавровото дърво има гнездо с малки пиленца. Тя се обърнала към Бог с гореща молба да я дари с рожба. Господ я чул и изпратил от небесата ангел да съобщи, че е заченала. Така Анна родила Мария, бъдещата майка на Исус.

Според библейските сказания през годините светицата станала християнски символ на майчинството.

Летният празник на света Анна – 25 юли, е по-разпространен и почитан в Западна България и в Родопите, като там се почита като защитница на бременните жени и на майчинството.

За да раждат леко невестите и да бъдат здрави новородените, на празника се спазват определени забрани – не перат и не мият, не трябва да се работи нищо – не се плете, не се шие.

На празника на светицата младите булки и бременните жени отиват на черковна служба, запалват под иконата на св. Анна свещи и й носят дарове – цветя, чорапи, кърпи, ризи, пари. Майките изпичат специални обредни пити и ги раздават в двора на черквата и на съседи, за да са здрави дечицата им.

Вярва се, че света Анна пази малките от „огън“ – висока температура и треска.

На 25 юли имен ден празнуват всички, които носят името Ана, Аница, Анна, Янa, Eнчo.

коментара

ВИДЕО

СВОБОДНИ ДУМИ епизод 1! За Свободата на словото и новина ли е, че един журналист е осъден!

Публикувано

на

Първото коментарно и аналитично предаване на Топ Преса, публицистичната сензация СВОБОДНИ ДУМИ стартира пред иминути в нашия канал Топ Преса в https://www.youtube.com! Можете да го гледате тук :

коментара

Продължете с четенето

Новини

Байрактарски подарява цялото си имущество на бедни хора!!!

Публикувано

на

Благоевградският шеф на Топ Преса с поредна благотворителна  акция. Методи Байрактарски обяви, че подарява цялото си имущество на нуждаещи се хора. Наскоро той си купи къща с огромен двор. В личният си профил във Фейсбук публикува снимки на къщата и скица на парцела. Тези дни шефа на най-голямата югозападна медия ще се срещне с Александър Балев, директор на „Социално подпомагане” – Благоевград за да предложи цялото имущество от къщата да бъде подарено на нуждаещи се хора. Телевизори, готварски печки, микровълнова, калорифери, легла, гардероби, посуда, черги, килими и дрехи….

Приятели ме посъветваха да пусна вещите в сайтовете за продажби, но предпочитам да зарадвам наистина някой, който има нужда… Аз знам какво е човек да няма! Сега мога да си позволя да направя това дарение!

Отдавна търсех голяма къща с голям двор. Почти година се оглеждах за подходящия имот. Бях много амбициран да е хубава и голяма.  Когато бащата на жена ми почина, тя не получи полагаемото й се по закон наследство. Родата й, популярната добринишка фамилия Галчеви лишиха децата ни от правото да имат поне една стаичка там.  За това и децата не стъпват вече в Добринище. Но сега си имат голямо имение, което е на тяхно име. Погрижих се, нищо да не им липсва.  

Каза благоевградският шеф на Топ Преса

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ