Свържете се с нас

Култура

Запомнящо се представяне на самодейците от с. Брезница на събора в Рожен /СНИМКИ/

Публикувано

на

Самодейците от село Брезница, обраха първите места от конкурсната програма на Роженския събор, провел се през изминалия уикенд.

Участниците от групата към НЧ “ Петко Рачев Славейков “ с.Брезница спечелиха много от престижните награди на събора:

В категорията Народни обичаи, обичаят „Бенчина нивяста“ спечели  1-во място. В категорията Певчески групи, 1-во място за Мъжката фолклорна група при читалището в селото.

В категорията Индивидуални изпълнители първо място взе Фатме Кальор, на второ място – Сале Кальор, Ава Грошар и Амиде Даракчи.

Ахмед Ходжов :15 годишната Фатме Кальор от Брезница, завладя величествената планина Родопа и журито , талантливите самодейци от селото й изправиха на крака публика и жури на Рожен

„На фона на неповторимите  гайдарски  изпълнения   на първа сцена на събора на Рожен  изведнъж засвириха медените  тамбури и едни магически гласове спряха движещите се хора, вдигна журито и седящата публика  на крака и величествената Родопа планина се преклони  пред силата и таланта на групата село Брезница. Сподели прекрасните си впечатление от събора на Рожен кмета на гоцеделчевското село Господинци, Ахмед Ходжов който също е самодеец, ръководител на фолклорна група и брилянтен  познавач на фолклорното изкуство в гоцеделчевския край.

“ Изненадана съм и за първи път срещам в една група , толкова талантливи хора“ съобщи от микрофона водещата на сцената и беше права, след Фатме на сцената се качиха няколко поколения талантливи изпълнители също от Брезница. Подборът  на таланти, изключителна подготовка, автентична визия бяха стракотни – поздравления Брезница, покорихте Родопа и ме направихте горд и щастлив, ще съм част от тази етнос, който вие достойно представихте на най- българския събор, в най – величествената планина, на най- красивата страна – България.

Той добави още,“Бях два дни част от фолклорната магия Рожен.

Колкото да четеш и чуваш за събора Рожен, само трябва да го видиш, за да го усетиш с всичките си сетива истински.

Стоиш, гледаш, наслаждаваш се и се зареждаш от силата на магнетичната планина и когато се питаш , само в тази ли планина се раждат толкова талантливи хора, гайдари, певци, танцьори си отговаряш  да,  и в Пиринското село Брезница се раждат много таланти, които ревностно пазят и изпълняват с любов  много песни от автентичния фолклор на района ни за бъдещите поколения.

Женска фолклорна група

Фатме Кальор

Сале Кальор

Ава Грошар

Амиде Даракчи

Зайде Боз

 

Бенчина невяста

На снимката Гюлферин Ходжа/ Фатме Къпо/ Нишиде Джамадан

Исмаил Иброш/Гюлферин Ходжа

 

 

МФ група

Ахмед Ходжов кмет на село Господинци

коментара

Култура

„Българи от старо време“ открива новия творчески сезон в Сандански

Публикувано

на

5 септември, 19:30 ч.

Летен театър, град Сандански

Билети: Туристически информационен център – Сандански


Играна, желана и приемана с възторг във всяко време „Българи от старо време” остава знак за идентичност и е романтична алтернатива на днешното ни агресивно и объркано време, която дава на зрителите от всички поколения уникален шанс за преживяване. „Младите се разиграват, а старите се подмладяват” с вечната сила на смеха, самоиронията и любовта.

Една вълнуваща история за любовта, изпълнена с познати български образи и лица, която разказва за “препятствията” между двама влюбени, устремили се към венчилото. Комичните ситуации, великолепните музикални моменти и фолклорните танци по неповторим начин допълват забавния  сюжет, който в нашето забързано ежедневие ни карат да се посмеем на родните ни нрави.

Проблематиката, която третира е вечно актуална. Разкриването на уникалната българска народопсихология, както и изградения паралел с нашето съвремие, карат зрителя да се забавлява, усмихвайки се дори и на собствените си виждания и идеи за света.

Красотата и любовта, гордостта на българина, смеха и обичта, нека останат дълго в сърцата ни с българите от „старо” време!”

„БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ“

оперета от Асен Карастоянов по едноименната повест на Любен Каравелов

музика: Асен Карастоянов                        

либрето: Коста Райнов

постановъчна версия: Марио Николов

диригент: Васил Вълчeв

сценография: Лидия Къркеланова             

хореография:  Борислав Ангелов

С участието на: Солисти, актьори, оркестър, хор и балет на Музикално – драматичен театър „К. Кисимов“.

коментара

Продължете с четенето

Култура

Николина Чакърдъкова с дъщеря си на сцената на Пирин Фолк

Публикувано

на

Нагледен пример за приемственост между поколенията ще направи неповторимата Николина Чакърдъкова на Детски Пирин Фолк тази година.

На сцената в Летния театър в Сандански на 30 август тя ще се представи заедно с дъщеря си Мария Чакърдъкова, като двете в началото на 30-минутния рецитал ще изпълнят в дует две популярни хороводни китки.

Това е едва вторият път, когато майка и дъщеря застават една до друга на голяма сцена след дебютното им появяване в НДК през 2018 г.

Танцовият съпровод ще е на Неврокопския танцов ансамбъл и очакванията са публиката да не е само зрител, а да стане част от празника на македонската песен и да заформи кръшни и дълги хора.

На конкурсната вечер на 31 август освен песните и изпълнителите, които ще се борят за награди, зрителите ще се докоснат и до харизмата на Илия Луков. Любопитен факт е, че емблематичният изпълнител се явява за пръв път на Пирин Фолк преди точно 25 години и изпълнението му не само е наградено, но той самият е определен като явление за фестивала.

След повече от 20-годишна пауза тази година на 1 септември Пирин Фолк ще събере отново двама от безспорните любимци на публиката – Йорданка Варджийска и Райко Кирилов. Двете музикални легенди ще изпълнят незабравимите си дуети „Младо вино“, „Луда обич“, както и други наградени песни от фестивала, които тръгвайки оттам, са се превърнали в безспорни фолклорни хитове из цяла България.

Специален рецитал с нови песни, които ще направят своята премиера на Гала вечерта, е подготвила талантливата Радостина Паньова.

По време на вечерта на лауреатите ще бъдат връчени и две специални награди. Организаторите от Фен Фолк ТВ и Община Сандански ще връчат Плакет за цялостен принос в развитието на Пирин Фолк на двама от авторите-доайени на фестивала: Никола Ваклинов и Катя Кирянова.

Заповядайте на 30, 31 август и 1 септември!

Билетите са в продажба в мрежата на Eventim: https://bit.ly/306TaMM и в Туристическия информационен център в гр. Сандански.

Николина Чакърдъкова с дъщеря си на сцената на Пирин Фолк снимка 1

Николина Чакърдъкова с дъщеря си на сцената на Пирин Фолк снимка 2

Николина Чакърдъкова с дъщеря си на сцената на Пирин Фолк снимка 3

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ