На територията на ЮЗДП няма огнища на африканска чума

Това съобщи вчера на среща в Югозападното държавно предприятие директорът на предприятието инж. Дамян Дамянов.

Ръководителите на 40-те държавни горски и ловни стопанства бяха запознати с мерките за намаляване на популацията на диви свине  и превенция срещу африканската чума.

„За сведение, в страната огнищата са около 16 на домашни прасета и 16 на диви свине. При нас все още няма, но трябва да вземем превантивни мерки. Трудно е да дадем гаранция, но да се надяваме, че ще бъдат успешни.“ – каза инж. Дамян Дамянов. Той посочи, че ще бъдат направени срещи по места с областните управители, с кметовете на населени места, с всички ловни сдружения с цел разясняване проблемите при възникване на огнища на африканска чума. Трябва да бъдат подготвени места за изкопаване на ями за загробване на заболели животни, както и да бъде активизиран отстрела за регулиране запаса на дивите свине.

„Наш ангажимент е да създадем организация за превозване на отстреляните диви свине, тяхното съхранение, вземане и изследване на пробите, т.е целият процес е наш ангажимент.“ – каза още инж. Дамянов.

Съгласно заповед на министър Танева отстрел на дива свиня е 50 лв., 100 лв. отстрел на вълк и 10 лв. за лисица и чакал./БНР/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене