Koй мед за какво е полезен?

Как да използваме меда правилно, за да не загуби полезните си свойства и какво трябва да знаем, за да си купим висококачествен натурален продукт, а не – менте?

Медът от това лято вече се продава и ценителите на натуралния продукт започнаха да попълват запасите си. Какви са лечебните свойства на меда? Има ли най-полезен вид? Как, купувайки този прекрасен продукт, да избегнем фалшификация? Представяме ви съветите на специалистите.

Срещу безсъние и инсулти

Медът, събран от домашни, “културни” пчели, както и този от диви пчели, е склад от полезни вещества. Благодарение на сложния си химичен състав този продукт съдържа почти цялата периодична таблица с елементи: алуминий, хлор, силиций, цинк, осмий, бром и много други. Съдържа витамини и аминокиселини: витамин А, витамини от група В (В1, В2, В6), С, Е, РР, К, пантотенова киселина и други необходими киселини.

Как влияе на човешкия организъм?

Първо, медът е чудесно общо укрепващо организма средство. Като силен естествен имуностимулатор той укрепва защитните сили на организма и ги възстановява след заболяване. Второ, медът е доказано противовъзпалително средство, премахва отока, намалява болката при различни възпалителни процеси. Следващото действие на меда е антимикробното. Не е случайно, че от древни времена този продукт се използва като консервант: месото и рибата са се съхранявали в съдове с мед. Лечебният ефект на меда е добре известен. В това качество се използва за по-бързото заздравяване на рани и изгаряния.

Как правилно да го използваме, за да извлечем максимална полза от него?

Най-важно е да спазваме правилото за умереността. За да е полезен за организма, добре е да започнем деня, като всяка сутрин приемаме по една супена лъжица мед, разредена в чаша вода, със стайна температура, или просто да разтворим меда в устата си.

При нарушения на нервната система и безсъние, най-доброто лекарство е една супена лъжица мед, разреден в чаша топло мляко. Между другото, не забравяйте, че когато медът се загрява над 40 градуса, всички негови полезни свойства се губят и става обикновен кулинарен продукт. Това важи и за меда, който много хора обичат да прибавят към горещия чай.

Кой мед за какво е полезен?

► Липов

Един от най-популярните е липовият мед. Той също така се счита и за един от най-полезните, тъй като има силно антибактериално действие, успешно се използва при лечението на заболявания на дихателната и храносмилателната система.

► От елда

В тъмния мед от елда, който има характерен аромат и вкус, се съдържат максималното количество витамини и микроелементи. Неговите бактерицидни свойства са широко известни. Също така се използва активно при заболявания на стомашно-чревния тракт.

► Слънчогледов мед

Медът от слънчоглед съдържа много елементи и аминокиселини, използва се за лечение на заболявания на гърлото, белите дробове.

► От сладка детелина

Медът от сладка детелина съдържа субстанцията кумарин, която разрежда кръвта и служи като превантивна мярка за сърдечни пристъпи и инсулти. Ето защо, на пациенти с болести на сърдечносъдовата система, лекарите препоръчват редовно да използват този вид мед.

За кои хора е противопоказан или употребата му трябва да бъде ограничена?

Това са хора с алергии към мед и пчелни продукти, диабетици, пациенти с обостряне на хронични заболявания. Медът също не се препоръчва за деца през първата година от живота им. При всеки съмнителен случай е по-добре да се консултирате с лекар.

Важен е ароматът и цветът

За да сме сигурни, че продуктът е с високо качество, да се вслушаме в съветите на опитните пчелари.

1. Важен ориентир е ароматът. При истинския мед той е несравним, специфичен, жив. Докато фалшивият, в който е добавена есенция, има неприятен химически мирис. Или въобще няма никакъв аромат, както при всеки захарен сироп.

2. Вторият момент – консистенция. По време на събирането, пчелния мед е течен. Показател за неговото качество е тънката нишка, изтичаща от лъжица. По отношение на зрелия мед има такъв израз: “медът бръмчи“, т.е. когато се излива, се чува характерно бучене, образува хълмче и не се разлива по повърхността на чиниите.

Фалшивият продукт изтича от лъжицата доста бързо или се разпръсква. Ако медът е налят в трилитров буркан, има начин да го проверите: рязко обърнете буркана – в пространството между капака и продукта трябва да има въздушно мехурче във формата на топка, която се издига нагоре. Ако това не се случи и вместо мехурче, забележите тънка нишка, има съмнение, че към меда е добавен сироп или друг продукт.

3. Цветът на меда. Естествените медни тонове варират от бледожълт, липов до тъмнокафяв кестен. Неестествено белият цвят на продукта, който все още се намира на пазарите за мед, трябва да заостри вниманието ви. Особено, ако медът прилича на заквасена сметана. Възможно е към него да са добавени сухо мляко и различни химически компоненти.

4. Екзотични имена. Ако видите етикетите с надпис: “Мед от глухарче“, “Мед от кокиче“, “Мед от лешник“, “Мед от фъстък“ и други подобни, по-добре е да не рискувате и да не купувате явно фалшиви продукти. Днешните купувачи са разглезени от изобилието на пазара и са готови да пробват нови продукти, без да се замислят. Въпреки, че медът от глухарче е много вероятно нещо. Когато започнат да цъфтят през пролетта, е напълно вероятно да се събира определено количество мед от тези цветя. По правило, такива ранни медоносни растения се използват за развитието на пчелните семейства. Търговският мед се получава от различни билки или култивирани растения.

5. Има, разбира се, и начини за по-подробно тестване на качеството на меда у дома. Някои потребители, за да се уверят, че медът е натурален, го разтварят във вода, капват лугол (йоден разтвор във воден разтвор на калиев йодид) или йод. Ако полученият разтвор е получил син оттенък, това означава, че към продукта е добавено нишесте или брашно. Още по-любопитните почитатели на меда организират в кухнята си истинска химическа лаборатория. Но всичко това може да се избегне, ако си купувате меда от приятели или доказани пчелари, който отглеждат пчелите си в екологично чист район.

Рецепта

За прочистване на кръвоносните съдове от холестерола и токсините, пригответе си настойка с лимон, мед, канела и чесън

Лимонът е продукт, богат на витамин С – антиоксидант, който увеличава еластичността на кръвоносните съдове и им помага да изчистят холестерола. Ефектът на лимона се подобрява чрез комбиниране с други полезни продукти. Например, можете да прочистите съдовете си с такова народно средство, като настойка с лимон, мед, канела и чесън. Всеки може да си я приготви вкъщи много лесно.

Ще ви трябват:

• лимони – 3 броя;

• чесън – 200 г;

• мед – 50 г;

• канела – 1 ч. л.

Лимонът (с кората), заедно с обеления и почистен чесън, се смила в блендер или в месомелачка. Смесете добре компонентите, добавете меда и канелата. Средството за почистване на съдовете ви вече е готово.

Препоръчва се да се приема при сърдечносъдови заболявания, тъй като съдовете при нарушено кръвно налягане се свиват, губят еластичността си и това води до образуването на плаки.

Вземайте по три пъти на ден, преди хранене, по 10 г от природния еликсир. Курсът на лечение е месец и половина.

Милена ВАСИЛЕВА

zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене