МИГ-Гоце Делчев-Гърмен-Хаджидимово открива процедура по подбор на проекти по мярка 4

                            О Б Я В А

МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ – ГЪРМЕН – ХАДЖИДИМОВО

ОТКРИВА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДБОР НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ

BG16RFOP002-1.017 МИГ – ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ – ГЪРМЕН – ХАДЖИДИМОВО – МЯРКА 4 „ПОДКРЕПА ЗА РАЗРАБОТВАНЕ И ВНЕДРЯВАНЕ НА ИНОВАЦИИ В МСП“

Оперативна програма: „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020”;

Приоритетна ос 1 : „Технологично развитие и иновации“;

Основна цел на процедурата: Целта на предоставената безвъзмездна финансова помощ е да доведе до повишаване конкурентоспособността на икономиката на територията на МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово чрез насърчаване на разработването и въвеждането в практиката на иновации.

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитиечрез приноса на ОПИК 2014 – 2020 за Водено от общностите местно развитие .

1. НАИМЕНОВАНИЕ НА МЯРКАТА ОТ СТРАТЕГИЯТА ЗА ВОМР

Процедура за подбор на проекти № BG16RFOP002-1.017 МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово – Мярка 4 „Подкрепа за разработване и внедряване на иновации в МСП“ от Стратегията за Водено от общностите местно развитие на МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово с два  крайни срока за кандидатстване.

В съответствие с обхвата на Мярка 4 „Подкрепа за разработване и внедряване на иновации в МСП“ от стратегията за ВОМР на територията на МИГ, включваща подкрепа за разработването или внедряването на иновации в предприятията, процедурата е обособена в два елемента, както следва:

Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“

Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“.

2. ДОПУСТИМИ КАНДИДАТИ

Малки или средни предприятия съгласно Закона за малките и средни предприятия (ЗМСП), регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите, със седалище и адрес на управление на територията на действие на МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово.

3. ДОПУСТИМИ ПРОЕКТИ И ДЕЙНОСТИ

В рамките на процедурата един кандидат може да подаде проектно предложение по само по един от елементите на процедурата – Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ или  Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“.

ВАЖНО: В случай че един кандидат е подал проектно предложение по двата елемента на процедурата, същото ще  бъде отхвърлено.

Проектните предложения по настоящата процедура следва да съответстват на принципа на ефективност и ефикасност, като допустимите дейности следва да съответстват на целите на оперативната програма и да водят до постигане на специфичната цел и резултати на Инвестиционен приоритет 1.1 „Технологично развитие и иновации“ от Приоритетна ос 1 на ОПИК, при най-адекватното съотношение между очакваните разходи и ползи.

Всички дейности, включени в проектно предложение, следва да са пряко свързани с изпълнението на проекта.

I.А. Допустими дейности по Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“:

1. Извършване на приложни научни изследвания, тествания, изпитвания и измервания (вкл. създаване на програми и методики), свързани с разработването на продуктова и/или производствена иновация;

2. Проучване, придобиване и прилагане на резултати от научни изследвания, технологии, know-how, непатентовани открития, права по интелектуална собственост;

3. Защита на интелектуална собственост на национално и международно равнище;

4. Създаване и тестване на прототипи и пилотни линии;

5. Изработване на икономическа оценка, финансова оценка и техническа оценка на разработваната продуктова и/или производствена иновация;

6. Разработване на технологии за производство на продуктова и/или производствена иновация;

7. Изработване на пазарни анализи и проучвания, маркетингови планове за пазарна реализация на продуктова и/или производствена иновация;

8. Организиране на промоционални събития в България, свързани с популяризиране на продуктова и/или производствена иновация;

9. Дейности за информиране и публичност.

ВАЖНО: Проектните предложения, подадения по Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ следва да включват минимум една от дейностите по т. 1 – 4, посочени по-горе в т. I. А.

Забележка: В случай, че проектното предложение включва дейности по т. 5. – 8. от т. I.А, те следва да бъдат включени в плана за изпълнение на дейностите по проекта и тяхното изпълнение следва да стартира задължително след приключване на изпълнението и верификацията от страна на УО на дейностите по т. 1. – 4. от т.  I.А.

I. Допустими дейности по Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“:

1. Придобиване на ново оборудване, необходимо за внедряване в производството на иновативната продуктова и/или производствена иновация.

2. Придобиване на права на интелектуална собственост върху иновациите, които ще бъдат подкрепяни по процедурата.

3. Придобиване/разработване на специализиран софтуер, необходим за внедряването на иновативната продуктова и/или производствена иновация.

4. Консултантски и помощни услуги в подкрепа на иновациите.

Забележка: „Консултантски услуги в подкрепа на иновациите“ означава консултиране, подпомагане и обучение в областта на трансфера на знания, придобиването, защитата и експлоатацията на нематериални активи, използването на стандарти и на правилата, които ги уреждат; „помощни услуги в подкрепа на иновациите“ означава осигуряване на бази данни, библиотеки, пазарни проучвания, лаборатории, етикети за качество, изпитване и сертифициране с цел разработване на по-ефективни продукти, процеси или услуги.

5. Дейности за информиране и публичност.

Проектното предложение следва да включва минимум една от дейностите, посочени в т.1, т.2 и т.3.

ВАЖНО! Включването на дейности само за консултантски и помощни услуги в проектното предложение, подавано по Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ на настоящата процедура е НЕДОПУСТИМО.

Кандидатите за безвъзмездна финансова помощ могат да представят проектни предложения по Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ на настоящата процедура, включващи комбинация от „Инвестиции” (дейности по т.1 – т.3 от т. I.Б) и „Услуги” (дейности по т. 4 от т. I.Б), като включването на „Инвестиции” (дейности по т.1 – т.3 от т. I.Б) е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Включването само на дейности „Услуги” (дейности по т. 4 от т. I.Б) е НЕДОПУСТИМО.

Пълният набор от мерки за информиране и публичност (визуализация), които бенефициентите трябва да прилагат при изпълнение на проекти, финансирани от ЕСИФ, се съдържа в „Единния наръчник на бенефициента за прилагане на правилата за информация и комуникация“ 2014-2020, който може да бъде намерен на интернет страницата на Управляващия орган:

http://www.opcompetitiveness.bg/module3.php?menu_id=359

4. ПЕРИОД ЗА ПРИЕМ И НАЧИН НА  ПОДАВАНЕ НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Първият краен срок за подаване на проектните предложения е 02.09.2019 г., 16:00 часа.

Вторият краен срок за подаване на проектните предложения е 30.12.2019 г., 16:00 часа.

(Приемът по втори краен срок за подаване на проектни предложения ще се проведе в случай, че са налични остатъчни средства по съответните елементи на процедурата, от първия краен срок за подаване на проектни предложения).

Всяко проектно предложение, което е подадено след първия краен срок за кандидатстване, но преди изтичане на втория краен срок за кандидатстване, ще се счита подадено в рамките на втория краен срок.

Всяко проектно предложение, което е подадено след втория краен срок за кандидатстване, ще бъде отхвърлено и няма да бъде разглеждано по процедурата.

Място на подаване на проектните предложения: Подаването на проектно предложение по настоящата процедура се осъществява изцяло по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН2020) единствено с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

5. БЮДЖЕТ НА ПРИЕМА

В съответствие с разпоредбите на чл.42, ал.4 от ПМС 161 от 4 юли 2016г. процедура BG16RFOP002-1.017 МИГ Гоце Делчев Гърмен – Хаджидимово – Мярка 4 „Подкрепа за разработване и внедряване на иновации в МСП“ е с два срока за кандидатстване.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ (БФП) по процедурата е 352 049,40лв.  За настоящата процедура за подбор на проекти процента на съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) е 85%, а финансирането от националния бюджет се равнява на 15%.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ ще бъде разпределен между двата елемента на процедурата и двата крайни срока за подаване на проектни предложения, както следва:

Първи краен срок:

Общият размер на БФП в размер на 352 049,40 лева (левовата равностойност на 180 000 евро), разпределени както следва:

Общ размер на безвъзмездната финансова помощ

Средства от Европейския фонд за регионално развитие

Национално съфинансиране

352 049,40 лв.

180 000 евро

100 %

299 241,99 лв.

153 000 евро

85%

52 807,41 лв.

27 000 евро

15%

Размер на безвъзмездната финансова помощ по Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ по процедурата

Средства отЕвропейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) по Елемент А„Разработване на продуктови и/или производствени иновации от

предприятия“ по процедурата

Национално съфинансиране по Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ по процедурата

195 583,00 лв.

100 %

166 245,55 лв.

85%

29 337,45  лв.

15%

Размер на безвъзмездната финансова помощ по Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ по процедурата

Средства отЕвропейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) по Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от

предприятия“ по процедурата

Национално съфинансиране по Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ по процедурата

156 466,40 лв.

100 %

132 996,44 лв.

85%

23 469,96  лв.

15%

Втори краен срок: Ще се използват остатъчни средства по съответните два елемента на процедурата след приключване на първия прием, в случай че е наличен свободен финансов ресурс.

Общият размер на БФП по настоящата процедура съответства на предвиденият общ размер на безвъзмездната финансова помощ по мярка 4 “ Подкрепа за разработване и внедряване на иновации в МСП“ от СВОМР. МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово си запазва правото да не предостави изцяло посочената по-горе сума при недостатъчен брой качествени предложения, отговарящи на предварително зададените критерии.

Всяко проектно предложение, което е подадено след първия краен срок за кандидатстване, но преди изтичане на втория краен срок за кандидатстване, ще се счита подадено в рамките на втория краен срок.

Всяко проектно предложение, което е подадено след втори срок за кандидатстване, ще бъде отхвърлено и няма да бъде разглеждано по процедурата.

ВАЖНО:

Кандидатите имат право да подадат само едно проектно предложение. При подаване на повече от едно проектно предложение от един и същ кандидат се разглежда само последното проектно предложение в рамките на съответния краен срок, в който кандидатът за пръв път е подал проектно предложение за участие по процедурата, като предходните проекти се считат за оттеглени. При така посоченото следва, че ако проектно предложение на даден кандидат не е одобрено за финансиране, същото не може да бъде подавано отново в рамките на следващ краен срок, тъй като това ще доведе до подобряване на качеството на проектното предложение и нарушаване на принципите по чл.29 от ЗУСЕСИФ.

6. МИНИМАЛЕН И МАКСИМАЛЕН РАЗМЕР НА ФИНАНСОВАТА ПОМОЩ, ПРЕДОСТАВЯНА ЗА ПРОЕКТ

Минималните и максимални размери на безвъзмездната финансовата помощ за конкретен проект и на общите допустими разходи за конкретен проект, независимо по кой от двата елемента на процедурата: Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ или Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ е подаден, са:

Минимален и максимален размер на безвъзмездната финансова помощ за конкретен проект:

Минимален размер на безвъзмездната финансова помощ по Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ по процедурата

Максимален размер на безвъзмездната финансова помощ по Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ по процедурата

30 000 лева

(15 338,76 евро)

195 583,00 лева

(100 000 евро)

Минимален размер на безвъзмездната финансова помощ по Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ по процедурата

Максимален размер на безвъзмездната финансова помощ по Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ по процедурата

30 000 лева

(15 338,76 евро)

156 466,40  лева

(80 000,00 евро)

Максималният размер на общите допустими разходи за всеки проект е в рамките на 391 166 лева (200 000 евро).

Максимален размер на помощта при приложим режим „de minimis“ съгласно Регламент (ЕС) № 1407/2013.

Максималният интензитет  на  безвъзмездната финансова помощ (БФП) е до 90 % от общата стойност на допустимите разходи по проекта.

7. ЛИЦЕ/А ЗА КОНТАКТ И МЯСТО ЗА ДОСТЪП ДО ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ

Лице за контакт: Тереза Вакареева,  mig_gotsedelchev@abv.bg, 0893 66 17 67;

Пълният пакет документи за кандидатстване са публикувани на следните интернет адреси:

https://eumis2020.government.bg;

на интернет страницата на Сдружение „МИГ – Гоце Делев – Гърмен – Хаджидимово“ – http://www.mig-gotsedelchev.com/;

Проектните предложения по настоящата процедура за подбор на проекти, следва да бъдат подадени само по електронен път като се използва Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020) – https://eumis2020.government.bg.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене