Алергиите атакуват! Мъж от Югозапада в болница, ял пъпеш

Възрастен мъж от Дупница изпадна в лек алергичен шок, след като ял пъпеш. На тел. 112 в понеделник около 21,00 часа е подаден сигнал за 72-годишен мъж от Дупница, който се оплаквал от обриви, повръщане и замайване на главата. Подаденият адрес е на около 200 метра от Спешен център в Дупница.

Линейка с дежурен медик пристигнала за 3 мин. Пациентът М. Нешев споделил какво е неразположението му пред дежурния лекар и е транспортиран до Спешен център. След изследвания се оказало, че възрастният мъж има алергия към пъпеши. Поставени са му няколко инжекции урбазон и е транспортиран до болнично заведение в града.

Доказано е, че в пъпеша има определен брой активни вещества /серотонин/, които, макар и рядко, предизвикват алергия.

Преди броени дни в Спешен център – Дупница е обслужен възрастен мъж, който получил алергия от прополис. Той бил алергичен към пчелен мед, но не съобразил, че прополисът е пчелен продукт, глътнал няколко зрънца, за да лекува сърцето си, и се озовал в болница.

Лекарска помощ е търсил след проявена алергия и мъж на 49 години от Дупница, ухапан от пчела.

Проблемът с лечението на такива пациенти е, че в Дупница няма лекари специалисти алерголози. Когато има подобни случаи, се търсят специалисти от други населени места, най-често от София./Струма/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене