Свържете се с нас

Култура

В знак на уважение и признателност, турски ученици развяха на прощаване с българските си приятели от училищата в Долно Дряново и Рибново, български знамена

Публикувано

на

Сдружение „Неврокоп“ ще кандидатства за продължаване на проекта в Р.Турция

Приключи проекта „Различни но заедно“ 2019-1-BG01-K105-061646 Eразъм + , реализиран от Сдружение „Неврокоп“ седалището на което е гърменското село Долно Дряново и  председателствано от учителят Рахим Арнаудов.

Участниците в проекта ученици от училищата в Долно Дряново и Рибново заедно с връстниците си от Гимназията по машиностроене от гр. Бурса –Турция, споделиха своите очаквания и преживени моменти.

Младежите от България и Турция споделиха, че въпреки различията са заедно и се разделиха с много сълзи, емоции и горещи пожелания за нови срещи.

Всички участници поучиха сертификати за участието си в невероятният проект “Различни но заедно“, който се реализира на територията на община Гърмен.  Участващите в проекта 15 ученика от селата Долно Дряново и Рибново заедно със своите връстници от Гимназията по машиностроене от Бурса преживяха в буквалният смисъл на думата едни вълшебни дни по време на изпълнението на проекта. Те посетиха забележителности както в община Гърмен и региона така и в страната, заедно пяха, танцуваха, споделяха впечатление и завързаха свои приятелства.

При раздялата групата от Турция развяха българските трибагреници, който получиха за спомен от българските си приятели, които благодарение на проекта “Различни но заедно“ се запознаха, опознаха и сприятелиха.

Този жест с разветите на изпроводяк български знамена от турските учетници разплака всички организатори и участници в прекрасния проект.

Сдружение „Неврокоп“ ще кандидатства за продължаване на проекта в Република Турция, град Бурса, сподели пред Топ Преса ръководителят на проекта Рахим Арнаудов.

   

коментара

Култура

„Българи от старо време“ открива новия творчески сезон в Сандански

Публикувано

на

5 септември, 19:30 ч.

Летен театър, град Сандански

Билети: Туристически информационен център – Сандански


Играна, желана и приемана с възторг във всяко време „Българи от старо време” остава знак за идентичност и е романтична алтернатива на днешното ни агресивно и объркано време, която дава на зрителите от всички поколения уникален шанс за преживяване. „Младите се разиграват, а старите се подмладяват” с вечната сила на смеха, самоиронията и любовта.

Една вълнуваща история за любовта, изпълнена с познати български образи и лица, която разказва за “препятствията” между двама влюбени, устремили се към венчилото. Комичните ситуации, великолепните музикални моменти и фолклорните танци по неповторим начин допълват забавния  сюжет, който в нашето забързано ежедневие ни карат да се посмеем на родните ни нрави.

Проблематиката, която третира е вечно актуална. Разкриването на уникалната българска народопсихология, както и изградения паралел с нашето съвремие, карат зрителя да се забавлява, усмихвайки се дори и на собствените си виждания и идеи за света.

Красотата и любовта, гордостта на българина, смеха и обичта, нека останат дълго в сърцата ни с българите от „старо” време!”

„БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ“

оперета от Асен Карастоянов по едноименната повест на Любен Каравелов

музика: Асен Карастоянов                        

либрето: Коста Райнов

постановъчна версия: Марио Николов

диригент: Васил Вълчeв

сценография: Лидия Къркеланова             

хореография:  Борислав Ангелов

С участието на: Солисти, актьори, оркестър, хор и балет на Музикално – драматичен театър „К. Кисимов“.

коментара

Продължете с четенето

Култура

Николина Чакърдъкова с дъщеря си на сцената на Пирин Фолк

Публикувано

на

Нагледен пример за приемственост между поколенията ще направи неповторимата Николина Чакърдъкова на Детски Пирин Фолк тази година.

На сцената в Летния театър в Сандански на 30 август тя ще се представи заедно с дъщеря си Мария Чакърдъкова, като двете в началото на 30-минутния рецитал ще изпълнят в дует две популярни хороводни китки.

Това е едва вторият път, когато майка и дъщеря застават една до друга на голяма сцена след дебютното им появяване в НДК през 2018 г.

Танцовият съпровод ще е на Неврокопския танцов ансамбъл и очакванията са публиката да не е само зрител, а да стане част от празника на македонската песен и да заформи кръшни и дълги хора.

На конкурсната вечер на 31 август освен песните и изпълнителите, които ще се борят за награди, зрителите ще се докоснат и до харизмата на Илия Луков. Любопитен факт е, че емблематичният изпълнител се явява за пръв път на Пирин Фолк преди точно 25 години и изпълнението му не само е наградено, но той самият е определен като явление за фестивала.

След повече от 20-годишна пауза тази година на 1 септември Пирин Фолк ще събере отново двама от безспорните любимци на публиката – Йорданка Варджийска и Райко Кирилов. Двете музикални легенди ще изпълнят незабравимите си дуети „Младо вино“, „Луда обич“, както и други наградени песни от фестивала, които тръгвайки оттам, са се превърнали в безспорни фолклорни хитове из цяла България.

Специален рецитал с нови песни, които ще направят своята премиера на Гала вечерта, е подготвила талантливата Радостина Паньова.

По време на вечерта на лауреатите ще бъдат връчени и две специални награди. Организаторите от Фен Фолк ТВ и Община Сандански ще връчат Плакет за цялостен принос в развитието на Пирин Фолк на двама от авторите-доайени на фестивала: Никола Ваклинов и Катя Кирянова.

Заповядайте на 30, 31 август и 1 септември!

Билетите са в продажба в мрежата на Eventim: https://bit.ly/306TaMM и в Туристическия информационен център в гр. Сандански.

Николина Чакърдъкова с дъщеря си на сцената на Пирин Фолк снимка 1

Николина Чакърдъкова с дъщеря си на сцената на Пирин Фолк снимка 2

Николина Чакърдъкова с дъщеря си на сцената на Пирин Фолк снимка 3

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ