Тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско, усилено прибират тазгодишната реколта, в процеса участват и децата

В  момента в гоцеделчевско е пикът  по  прибирането на тазгодишната реколта тютюн . Макар и малко останали вече   отглеждащите жълтото злато на България ,очакванията са  реколтата да е добра както  по качество така и по количество .

В кампанията по прибирането на реколта тютюн активно участват и най- малките представители на семействата отглеждащи  тютюн в региона .  Те се включват основно в низането на  набраният тютюн  но по- големите деца участват активно и в брането . Към края на прибирането е най- едрия тютюн а именно третата ръка  ,затова и  тютюнопроизводителите  използват хладните дни и берат  както сутрин така и вечер .

Според информация от Фонд“Земеделие“ при двете ориенталски групи, които се отглеждат  основно в общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча  и като  цяло в производителните региони в цяла Бъргария  „Басми“ и „Каба Кулак“, след прибирането на тютюневата суровина от първи беритбен пояс, около 18- 20 % от тютюна вече е в сушилните и таваните  на стопаните.

Очаква се 60 % или 3 600 тона, да бъдат прибрани през най- интензивните месеци в   тютюнопроизводството – юли и август.

Към момента климатичните условия предвещават добра стопанска година в сектора, коментира Цветан Филев който е  председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

Той  е категоричен ,че няма сериозни поражение по тютюна от валежите и падналите градушки , но има  друг проблем  а именно , че  дъждовете донесли  болести.

Беритбата на тютюна започва в началото на юли и вече се правят първите прогнози за очаквана реколта. Според председателя на асоциацията най-много ще дадат двете ориенталски групи тютюн – „Басми“ и „Кабакулак“, от които той очаква общо малко над 6 хил. тона.

Производителите очакват да добият малко над 3 хил. тона от едролистната сортова група „Виржиния“ и около 1200–1300 тона от втората едролистна – „Бърлей“. Точните количества ще станат ясни в началото на ноември, когато приключи изкупуването.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене