Второ издание на фестивал „НЕОТЪПКАНА ПЪТЕКА – КАМЕРНА МУЗИКА В С. КОВАЧЕВИЦА

НЕОТЪПКАНА ПЪТЕКА” е фестивал за камерна класическа музика, чието второ издание ще се състои от 2 до 5 август, 2019 г. Концертите ще се проведат в село Ковачевица и в град Гоце Делчев, съответно в читалище “Светлина” и Неврокопска Митрополия.

 

Фестивалът отново ще събере в България класически музиканти с многогодишен опит и световна кариера. Следвайки традициите на известни европейски и американски фестивали, организаторите ще представят вдъхновяващи творби на камерната класическа музика сред великолепната природа, древна история и традиции на Западните Родопи.

 

 

 

УЧАСТНИЦИ: Лора Чекорватова – пиано, Георги Вълчев – цигулка, Никола Таков – цигулка, Мариана Карпатова – мецосопран, Добринка Табакова – композитор, Веселин Тодоров – виола, Румен Цветков – виола, Иван Лалев – виолончело, Волфрам Кьосел – виолончело, Юлита Фъсева – контрабас.

 

 

Първото издание на фестивала за камерна музика в село Ковачевица бе миналата година  от 3 до 6 август.

Ето какво сподели известната българска  пианистка Лора Чекоратова за идеята си  .

„От години ми се иска да основа фестивал в България, тъй като обичам да се връщам всяко лято, но до този момент не бях попадала на подходящо място: красиво, запазено и автентично, пригодено за гости и с подходяща зала за провеждане на концерти.

Когато споделих тази идея с наш приятел в Ню Йорк, Виктор Пенев, той ме посъветва да разгледамe читалището в Ковачевица – разказва  Лора Чекоратова. Още с влизането си в салона, усетихме, че мястото е идеално. Светло, приветливо, с прекрасна акустика, заобиколено от планини, чист въздух и прекрасни хора. Наоколо са все живописни и неповторими селища, всяко със специфична атмосфера, бит и традиция: Дряново, Лещен, Долен, Гърмен, Огняново, Гоце Делчев… Не случайно тази част на България открай време привлича много писатели, поети и интелектуалци, които ценят природата, намират вдъхновение в нея и помагат за съхраняването ѝ. Името на фестивала – „Неотъпкана пътека“, е по идея на композиторката Добринка Табакова. Нарекохме го така, защото пътят между идеята и реализацията на този проект е дълъг и с много неизвестни. Но с желание, ентусиазъм и с подкрепата на много приятели и съмишленици вече сме поели по тази все още неотъпкана пътека“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене