В разгара на летния сезон и жегите: Жители на селата край Гоце Делчев хукнаха към гората за гъби, получават „надница“ по 50-60 лева на ден

След обилните дъждове и големите жеги опитните гъбари от района на Гоце Делчев отново поеха към гората, за да се отдадат на любимото си занимание. Те събират гъба – манатарка (известна още като шумарка) и само за няколко часа изкарват доста прилична дневна „надница“ в размер на 50-60 лева.

Най-голямо количество манатарка има това лято в сатовчанското село Крибул, където валежите в последните дни бяха най-много. Там от сутрин до вечер в гората можеш да чуеш и мъжки, и женски, и детски гласове. Всички търсят по поляни и под дървета най-разпространения в този район гъба.

„Килото се купува по 6 лева. На ден стигаме до 50-60 лева“, сподели пред репортер на 4ВЛАСТ един от местните гъбари.

С пълни чанти и каруци, след дълго шетане из баирите се прибират и техните „колеги“ от съседното село Долно Дряново. Част от тях споделят, че изминават по около 5 километра, за да стигнат до местност в землището на Крибул и от там събират красивата гъба.

В Абланица местните също пълнят чанти с манатарка и я продават на специализираните търговци в района. Там за килограм първо качество им плащат по 6,50 лева, за второ цената е 3,50, а за трето – 1 лев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене