Свържете се с нас

Светско

Диана Ковачева с орден от Елизабет II за борбата с корупцията

Публикувано

на

1403688816_9

Бившият министър на правосъдието от кабинета „Борисов“ Диана Ковачева получи от британската кралица Елизабет II званието „Член на Ордена на Британската империя“. Диана Ковачева

Ковачева е удостоена с високата титла заради „неуморните си усилия в борбата срещу корупцията, за работата ѝ за създаване на по-прозрачна и независима съдебна система, и стремежа ѝ да гарантира върховенството на закона“, съобщиха от британското посолство.

Орденът е признание и за усилията на Диана Ковачева в Асоциация „Прозрачност без граници”, на която бе директор, за подкрепа на прозрачността и почтеността по отношение на въпроси от сериозен обществен интерес.

В съобщението на посолството се посочва, че по времето, в което Ковачева бе министър на правосъдието, бе приет Законът за отнемане на имущество, придобито от незаконна дейност. Отбелязва се и работата ѝ към налагане на стандарти за младежко правосъдие и ангажираността ѝ с проблемите на британски граждани, собственици на имоти в България, както и наблюдението на строежа на магистрала Тракия и организирането на кампании срещу купуването на гласове по време на службата й в „Прозрачност без граници“.

Диана Ковачева ще получи указ, подписан от Нейно Величество Елизабет II, и почетен орден, връчен от британския посланик Джонатан Алън по време на официална церемония в резиденцията на посланика в София.

Званието „Член на ордена на Британската империя” се връчва за значими постижения или изключителни заслуги към обществото, които биха били пример за останалите.

Орденът е учреден през 1917 г. от крал Джордж V и има пет степени, като първата е член на ордена, а най-високата – рицар или дама на големия кръст на Ордена.

Днес Орденът на Британската империя е рицарски орден на британската демокрация. Единственият критерий за присъждането му в наши дни е ценен принос в широк кръг от сфери. Граждани на други държави също могат да бъдат удостоявани с почетно звание за заслуги към Обединено кралство и британския народ. В наши дни Орденът на Британската империя има над 100 000 членове по целия свят.

offnews.bg

коментара

Светско

Международен пещерен форум, проведоха през уикенда на хижа „Славянка“

Публикувано

на

В края на миналата седмица, при домакинството на пещерен клуб „Прилеп“ в гр. Гоце Делчев, на хижа „Славянка“, бе проведен „Втори пещерен форум „Неврокоп – 2019“. На път за „Славянка“, участникът във форума, световно известният зоолог и био спелеолог, Петър Берон, се срещна с кмета на община Гоце Делчев, Владимир Москов. Популярният учен и политик заяви, че с клуба на гоцеделчевските пещерняци отдавна поддържа приятелски връзки и изказа възхищението си от тяхната дейност. Кмета Москов от своя страна изказа личната си благодарност на Петър Берон за подпомагането на дейността на пещерен клуб „Прилеп“ в Гоце Делчев.

 

Форумът събра заедно ветераните и нови членове на клуб „Прилеп“ в една изключително полезна среща с членове на спелеоклуб „СХО Кавалас“ от гръцкия град Кавала. Целта на  спелеоложкия форум бе двата клуба да представят дейностите си, да обменят опит, както и взаимно да се информират за особеностите и характеристиките на пещерите в Западни Родопи, в неврокопския край и тези на Северна Гърция. Председателят на ПК „Прилеп“ в Гоце Делчев, Славей Кокошаров, припомни накратко историята на запознанството на двата клуба и съвместните експедиции на спелеолозите от двете страни.

 

Домакините на форума, пещерен клуб „Прилеп“ Гоце Делчев, представиха кратък документален филм за дейността на клуба през четиридесетте  години от съществуването му.  Незабравими експедиции от най-красивите и екстремни пещери на България. Изключително трудно, но с ентусиазъм са изследвани и проучване пещери в Башкирия, Узбекистан, Унгария, Румъния и други, където неврокопските пещерняци впечатлиха колегите си от домакинстващите страни. Припомнени бяха и другите, за съжаление вече закрити секции на клуба – леководолазно дело, парапланеризъм и мото-делтапланеризъм. Показани бяха и проявите на гоцеделчевския клуб който възстанови дейността си след няколко годишно прекъсване. Проникване на пещери в Северна Македония, съвместни експедиции с гръцките си приятели в пещерите „Мануилова дупка“ край с. Рибново и пещери в планината „Пангея“ – Северна Гърция. Участие в национален пещерен сбор в Карлуково и две експедиции до пещерите около Карлуково. Обучение на младите членове на клуба и редовни тренировки на скалите край местността „Момина кула“ и тези край с. Господинци, са част от работата на възстановения клуб. От своя страна, спелеолозите от „СХО Кавалас“, с мултимедийна прожекция на фотоси, презентираха своята дейност. Те запознаха българските си приятели с особеностите на пещерите в Северна Гърция които изследват и проучват. Гицтите не пропуснаха също и покажат и съвместната си работа с гоцеделчевските „прилепи“.

 

Голяма привилегия за форумът бе участието в деловата му работа и на световно известният зоолог и биоспелеолог, Петър Берон. Българският учен е изследовател на над 700 пещери по цял свят и е откривател на над 90 нови животински вида които носят неговото име. „Трябва да се знае, че тук в нашия край от света, както и на балканския полуостров е най-богатата част на пещерни животни от целия свят“, каза големият учен.

 

В края на деловата част на форума, ветеранът от ПК „Прилеп“, Мартин Дишлянов, поиска думата извън темата на форума. От името на българския клуб, той поднесе поздрави и подарък на Тасос Полихрониадис от кавалския клуб по повод рождения му ден. „Тук с вас, намерих едно второ семейство“, с нескрито вълнение и радост, сподели кир Полихрониадис.

 

Освен, че са „луди“ по екстремния спорт, пещерняците показаха, че умеят и екстремно да се веселят. В полунощ, купонът бе прекъснат в датата на новия ден, която се оказа рожденият ден на Златина Ковачева. С атрактивен маскарад, импровизирани танци и с много настроение, Златина получи израз на обич от приятелите си от двата клуба ….

 

 

 

 

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Аптеките в Гоце Делчев и региона утре пускат кепенците за час в подкрепа на националния протест на аптекарите

Публикувано

на

Утре 20 .02. 2019 година  аптеките в Гоце Делчев и региона ще бъдат затворени за един час а именно от 15 до 16 часа .

С това си действие , аптекарите от гоцеделчевско ще подкрепят колегите си от цялата страна които ще стачкуват обявявайки се  всички заедно  против настоящата лекарствена политика на:

1/лишаване на пациентите от животоспасяващи лекарства – те липсват

2/ограничаването на достъпа на пациента до лекарства чрез ликвидирането на аптеките в повсеместно

3/монополизиране на аптечната дейност и даването й в ръцете на корпоративни структури нарушаващи закона

4/ обезценяване на фармацевтичния труд и невъзможност да окажем здравна грижа на пациента

Искаме промяна в политиката на лекарствоснабдяването незабавно!

Ние подкрепяме нашите пациенти в справедливите им искания за навременна доставка на лекарства и в правото им на живот!

Настояваме за:

1/  Отлагането действието на Наредба Н-18 на НАП до съгласуването й със спецификите в аптеките

2/ Въвеждане на електронно здравеопазване и електронна рецепта през 2020 г.

3/ Въвеждане на единни държавни цени на лекарствените продукти на територията на цялата страна

4/До задействане на електронното здравеопазване да се отложи въвеждането на  специализираната системата към ИАЛ и системата по верификация

5/ Справедливо заплащане на фармацевтичния труд

 

От Асоциацията та  фармацефтите

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ