В ОбУ „Христо Ботев“ с. Долно Дряново Рахим Арнаудов представи проекта „Различни но заедно“ и даде официалният му старт за изпълнение

Официален старт беше даден вчера на проект „Различни но заедно“ финансиран по програма „Еразъм+, Мярка К1, Младежки обмен“ в ОбУ „Христо Ботев“ в гърменското село Долно Дряново.

Проекта е спечелен от Сдружение „Неврокоп“ и се изпълнява в партньорство с Техникум по машиностроене гр. Бурса-Турция , ОбУ „Христо Ботев“ с. Долно Дряново и СУ „Йордан Йовков с. Рибново“.

На събитието присъстваха директора на ОбУ „Христо Ботев“ Гюлка Арнаудова, зам. директора на училището Галя Дерменджиева, ръководителя на групата от  Бурса, Метин Юзгюр, както и много учители, ученици и гости.

Проекта беше представен от Рахим Арнаудов, в качеството си на ръководител на проекта.

Както писа Топ Преса, ден преди представянето и старта на проекта, на гости на кмета на община Гърмен Минка Капитанова бяха ученици от Професионалната гимназия по машиностроене в турският град Бурса и ОбУ „Христо Ботев“ – Долно Дряново, които работят по спечеленият проект „Различни но заедно“ по Еразъм +, Младежки обмен. Учителите ръководители на проекта и самите ученици разказаха на кмета Минка Капитанова за целите и реализацията на съвместният проект, а тя от своя страна ги поздрави и им пожела успех.

Както писа Топ Преса с подписването преди месец на договора за съвместно изпълнение на спечеленият проект от Сдружение „Неврокоп“- село Долно Дряново община Гърмен в лицето на учителят от местното училище Рахим Арнаудов и ръководството на Професионалната гимназия по машиностроене в турския град Бурса, бе даден старта за изпълнение на интересният и необходим за двата региона проект „Различни но заедно“ по Еразъм+ К1, Младежки обмен.

В него участват 15 младежи от Професионалната гимназия по машиностроене в турският град Бурса и 15 младежи от ОбУ „Христо Ботев“ – Долно Дряново и СУ „Йордан Йовков“ – Рибново, обясни  Рахим Арнаудов.

При вчерашното представяне Рахим Арнаудов наблегна на това, че проект „Различни заедно“ е провокиран от изключително динамичната ситуация в Европа, Близкия изток и Балканите като основната му цел е:

Борба с агресията, езикът на омразата и радикализацията на младите хора в Европа, чрез насърчаване на толерантно поведение, междукултурен диалог и  опознаване на различните култури и религии.

Насърчаване на междукултурния диалог и взаимното разбирателство между младите хора, живеещи в Европа, които принадлежат към различни социални и културни среди;

Насърчаване на зачитането на културното многообразие и борба срещу расизма и ксенофобията;

Превенция на агресията, насилието и нетолерантността между младежите, чрез методите на неформалното образование и опознаване на културното многообразие;

Запознаване с процесите на миграция и осъзнаване на ползите от нея за Европа;

Популяризиране на неформалното учене като инструмент за укрепване на ценностите и провокиране към младежка активност на местно ниво.

Повишаване на осведомеността на участниците за Европейските програми и възможности за развитие.

Чрез постигането на описаните по горе цели ще покажем на младите хора ограбващата и ограничаващата сила на предразсъдъците, предубежденията и стереотипите, като намалява негативното им въздействие в поведението и живота, насърчава моралната и ценностна система, приятелство, разбирателство, толерантност, сподели още Рахим Арнаудов. Проекта е на стойност 10 300 евро.

     

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене