Свържете се с нас

Култура

Започва фестивалът „Фолклорна магия“ в Банско

Публикувано

на

Националният фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ се провежда от 2018 г. на две сцени, разположени в Градския парк в гр. Банско.

Събитието се организира от национална фолклорна телевизия Фен Фолк ТВ и Община Банско.

Форумът е под наслов „Да съхраним заедно българщината!“. Фестивалът е с конкурсен характер и е насочен към самодейци от всички фолклорни области в България без възрастови ограничения. Участниците се разделят на четири категории – пеене, свирене, танци и демонстрация на обичаи и традиции.

Целта на фестивала е да популяризира и съхрани българските традиции, фолклора, обичаите, културата и родното производство. Той дава сцена за изява на пазителите на българското народно творчество в лицето на самодейци, занаятчии и производители на традиционни български стоки от цялата страна. Стремежът на организаторите е „Фолклорна магия“ да се провежда всяка година и да бъде част от най-значимите фолклорни конкурси с национален обхват.

коментара

Реклама
loading...
Кликнете, за да коментирате

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

„Собраа се арамии, арамии банскалии“

Публикувано

на

Има събития, за които няма достатъчно силни думи, за да се разкажат. Трябва да се преживеят! Днешното беше точно такова. Въоръжени до зъби комити бродеха из гората в дъждовния летен ден и чакаха обявяването на най-святото нещо – Свободата.

Пукна пушка арамия и те се събраха да изиграят най-тежкото, най-мъжкото, най-мълчаното хоро. Изписка гайда и се чу песен, тръгнаха момците към града да занесат добрата вест. И народът с тях! Сълзи от радост, от гордост и сподавени чувства. Всички ли се завръщат? Всяка невеста ли ще срещне своя любим. По главите им закичваха росен здравец, а на лицата им грейваха все по-широки усмивки. И там, на мегдана, ги чакаше Яворов с думите: „Братя, събрали сме се тук да посрещнем най-ценното нещо в живота на човек – Свободата. С онази светлина, братя пред която сложиха непокорните си глави Гоце и Даме, и хилядите още знайни и незнайни герои на революцията. Пазете я много, братя, защото е свята. Не позволявайте сърцата ви да се свиват от коравосърдечието и безразличието. Помнете онези, които толкова силно я желаеха и умряха за нея. Братя българи, поздравявам ви като жителите на първото свободно селище на българското отечество – Македония!“. И пукнаха радостно пушкалата, и песен се разля и се сля с историята, и невести, дъщери, сестри, и свидни майчици свалиха кърпите от главите и се втурнаха сред мъжете. И стана чудо – народът ликува! Стотици сърца затупкаха в ритъма на тъпана и се изви кръшно хоро. Хорото на свободата. Не, не сме се върнали назад във времето, всичко това се случи днес в Градския парк в Банско. „Собраа се арамии, арамии банскалии“ нарекоха спектакъла – възстановка екипът на Народно читалище „Никола Вапцаров“ – Банско, подготвен специално за последния ден на фестивала „Фолклорна магия“. Сигурни сме, че няма човек, който да не се е почувствал горд и достоен син на майка България, след като е присъствал на мястото. Сигурни сме, че екотът на пушките на мъжете от „Дружина Перински Айдути“ дълго ще звучи в съзнанието ни, напомняйки за дълбочината на корените ни и давайки крила на взора ни в бъдещето. Това е Банско – природата тук е пуснала в ход фантазията и е събрала на едно място най-редките красоти. Ето – моми и невести се надпяват с птиците, момци и зрели мъже се надпреварват с препускащия вятър. Банскалии творят своя днешен ден и подготвят утрешния. Някои го наричат бъдеще, за тях е живият живот, мечта. И вливат се в твоето бъдеще, Банско, като реките, белите реки на вечния Пирин.

       

 

коментара

Продължете с четенето

Култура

С награждаване приключи фестивалът „Фолклорна среща“ в село Елешница

Публикувано

на

За шеста поредна година фестивалът „Фолклорна среща” се проведе в село Елешница.С всяка изминала година участие имат все по-голям брой любители на българския фолклор.

В 11часа, на откритата сцена пред НЧ „Западнородопски лъч – 1906“, кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев, даде началото на фестивала. Организатори на събитието бяха Кметство Елешница, НЧ „Западнородопски лъч – 1906“ – с. Елешница, ФТС „Илиопол“ и сдружение „Чакалица – 2004“

Във фестивала взеха участие групи от три фолклорни области-Пиринска, Шопска и Родопска.Част от участниците в мероприятието бяха: ДТС „Разложенче” – град Разлог ; МФПГ „Русалии“- с.Бачево ; ЖГФ „Добърски баби” ; ФТА „Загоровче” –гр.Септември ; ТК „Бели Брези” –гр.София и още много други.

“Фолклорна среща“ бе с конкурсен характер и всички участници бяха оценявани от професионално жури в състав доц. Георги Гаров, д-р Петьо Кръстев и проф. д-р Албена Георгиева. На победителите бяха раздадени предметни награди, а на всички танцови и певчески групи и състави взели участие, бяха връчени грамоти и клубни подаръци.

Силата и красотата на българските песни и танци бяха показани днес на сцената в село Елешница.

Слънчевият ден, разнообразието от народни носии, многото двугласни и тригласни изпълнения на певческите групи, изключително развълнуваха всички присъстващи.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ