Обидим – селото с 13-те храма

Село Обидим впечатлява с броя храмове, които се намират в неговото землище. Църквите, параклисите и манастирът общо са 13, разположени далеч един от друг. В самото село се издига възрожденската църква „Свети Николай Чудотворец“. Тя е била изгорена по време на Илинденско-Преображенското въстание, а през 1906 г. е възстановена и надстроена.

Другите храмове са на няколко километра от Обидим, а по-прeкият път за манастира е от Добринище. Този от селото не е проходим за леки коли, затова местните съветват посетителите да използват другия вариант. В центъра на Обидим има малко магазинче-кафене, в което хората се събират. Макар да се учудват на всеки нов посетител, защото туристите тук са рядкост, те с радост ще ви упътят или ще ви разкажат някой интересен факт за родно си място.

obbidim.priroda

Обидим се намира на 30 км от Банско по пътя за Гоце Делчев. Селото сякаш се е скрило от останалия свят. След отбивката от главния път остават 6 км криволичещо изкачване. Още преди селото гледките на заобикалящите планини спират дъха. Колкото повече приближава Обидим, толкова по-хубаво става. Селото се издига на 1200 м надморска височина. От него се открива широка панорама към Пирин. През зимата снегът покрива върховете, а топлите дни дават възможност за дълги разходки по близките поляни и гори. В Обидим има къща за гости. Тя се намира в долния край на селото, откъдето тръгва пътят до някои от храмовете и до Мачища поляна.

DSC01393

Мачища поляна е знаково място за селото, защото тъкмо там се провежда съборът. В началото на миналия век населението на Обидим е било около 1000 души. За жалост в момента са останали само стотина. Въпреки малкия брой, те продължават да организират събора, който се случва на всеки пет години. Тогава  потомци на Обидим се връщат в родното си място, за да видят познати лица и да си спомнят миналото. Последния път той се е провел през 2014 г., а отново предстои – през 2019 г. Съборът е местна гордост и се чака с нетърпение от жителите на селото.

Обидим е от онези неизвестни, но изключително привлекателни кътчета на България. Храмовете и природата го правят неповторимо място със специфична енергия.

Наташа Атанасова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене