Свържете се с нас

Таблоид

ДЕ СИ, ГОЦЕ, ДЕ СИ, ЕРНЕСТО

Публикувано

на

В България са започнали производство на електри­чески бусчета. Това излезе наяве в сряда, по време на Втория икономически фо­рум в Пловдив. Стана нови­на, защото Бойко Борисов се снима до изобретението – с бяла риза, с навити ръкави и недоверчив поглед с кон­текст „Мога ли да вляза в тази кабина или не“. Никой обаче не се впечатли от но­вината, защото в типичния си народняшки стил премие­рът отби напроистите въпро­си около скнадалите между Бълагрия и Северна Македо­ния относно идентичността на общия комита Гоце Дел­чев.

„Нашият герой Гоце Дел­чев стана повод за комента­ри във всички посоки. Това е герой, вложил всичко за свободата на Македония. По същият начин Че Гевара, аржентинец, се бие за Куба и загива в трета страна. Вместо да ни обединяват, тези герои всяват ябълката на раздора.“ Каза Борисов и стана тя каквато стана. Со­циалните мрежи завряха и закипяха.

ДЕ СИ, ГОЦЕ, КЪДЕ СИ ЕРНЕС­ТО?

Вярно, единственото общо между тях е, че са револю­ционери. А, да! И са убити в битка. А, да! Били са много просветени и са образовали хайдутите си. А, да! И двама­та са организирали фабрики за бомби.

През зимата на 1900 годи­на Гоце Делчев се мести в Бургас. Приютяват го в Мин­ковия хан. Там освен таен комитет, той създава нещо като фабрика за бомби. Собственото производство е използвано по най-рацио­нален – разбирай брутален начин. ВМРО праща в ада Солун. Студенти от съща­та гимназия, където е учил Гоце Делчев, орагнизират т.нар. Солунски атентати, като взривяват Отоманска­та банка и френския кораб „Гвадалкивир“. По различни данни загиват между 10 и 50 души, сред които има и невинни жертви. След това започва масов терор над българите, като са убити десетки – предимно умърт­вявани с камъни. Между другото гоненията са от разгневени гърци и евреи. Основно. Османците гледат сеира и след това избиват голяма част от комитите.

Аналогичен случай. През 1952 година, след пораже­нията, които Фидел Кастро и Че Гевара претърпяват в Алегрия от войската на ре­жима, се укриват в плани­ната Сиера Маестра, където правят фабрика за бомби. С тях по-късно започват атен­татите срещу войската.

И ТОВА СА ОБЩИТЕ НЕЩА.

Гоце Делчев е роден в Ку­куш, Македония, и се бори за свободата на собствения си народ и обединение и на по-късен етап за единни Балкани, на които да живеят като равни всички народи.

Че Гевара е аржентинец, който мечтае за обединена Испанска Америка, където всички са равни и няма под­тисничество, като единстве­ната му успешна революция е в Куба. Другите – Конго, Боливия… те са пълен про­вал.

Например надеждите му, че Африка първа ще се оп­ълчи на империализма, са попарени от неочакван враг.

„Не е възможно да се осво­боди страна, в която никой не иска да се бие“, казва аржентинецът, след като си

 

тръгва болен и отчаян. Меж­ду другото тези думи трябва да ги научи всеки българин днес.

Гоце Делчев е убит след предателство в битка при село Баница. Малко преди това четата му прави поред­ния атентат – линията Солун – Одрин. Потерята е водена от неговия съвипусник от военното училище в София – Хюсеин Тефиков. Тефиков забранява гаврата с трупа.

С трупа на Че Гевара се га­врят. Той също е убит след предателство. Убит е в чуж­да държава, за разлика от Гоце, който загива в родина­та си.

„Преди всичко, винаги бъ­дете в състояние да чувства­те дълбоко всяка несправед­ливост, извършена срещу всеки, навсякъде по света. Това е най-прекрасното ка­чество на един революцио­нер“, казва Че Гевара.

„Другари, не виждате ли, че сега вече не сме роби на разпадащата се турска дър­жава, а сме роби на европей­ските велики сили, пред които Турция подписа своя­та пълна ка­питулация в Берлин“, казва Гоце Делчев.

Че Гевара е известен със садизма си. Той застрел­ва един пре­дател, като след това подробно оп­исва чисто медицински как е минал куршумът през черепа на жертвата – обикновен селянин. Хладнокръвно, както го е правел Христо Чернопеев – наш революци­нер, но не и Гоце.

Истината е, че всеки ре­жим се бори с бунт, с оръ­жие. Виждаме го в цветните революции, виждаме го бун­товете по цял свят. Ако Че Гевара беше жив днес, пак щяха да го убият спецовете на ЦРУ.

Ако Гоце Делчев беше жив, щеше вече да има образува­ни няколко дела, КПКОНПИ да е запорирал пистолета и сабята му и щеше да бъде оплют.

С враг врагувам – мяра спо­ред мяра,

с благ благувам – вяра зарад вяра.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Реклама
loading...

Таблоид

Събират в мобилен пункт опасните отпадъци в Гоце Делчев

Публикувано

на

 

Община Гоце Делчев и „БалБок Инженеринг“ АД организират за пореден път мобилен събирателен пункт за безплатно приемане на опасни отпадъци от домакинствата.

Към тези отпадъци спадат: Живачни термометри и ампули, живак, лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали, мастила и замърсени опаковки. Опасни отпадъци, които ще се приемат в пункта са също негодни препарати за растителна защита, както и лекарства с изтекъл срок на годност.

 

Пунктът ще бъде разположен в гр. Гоце Делчев на площад „Македония“, във времето от 10:00 до 16:00 часа, на 22 октомври 2019 г.

 

 

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Уж изчистиха историята с къщите за гости, но не съвсем

Публикувано

на

Защо след сума ти оставки на висши държавни чиновници само зам.-министър Насо Мафията си стои на поста?

Седмица след като скандалът с къщите за гости, финансирани с евросредства през ДФ „Земеделие“, премиерът Борисов беше готов да се раздели с всички „виновни“, а земеделското ведомство обяви, че е извършена „тотална чистка в ръководството на фонд „Земеделие“. Да, ама не, казваше навремето един популярен журналист. Има си един заместник-министър, минал кариерно доста време и все на апетитни постове във въпросния фонд, раздаващ въпросните пари, който и до днес си стои необезпокояван- Атанас Добрев или Насо Мафията, както го наричат софийските му връстници.

Насо Мафията остана недосегаем и при акцията на прокуратурата в ДФЗ в началото на лятото, когато бяха задържани шестима служители на фонда, а в последствие прокуратурата повдигна обвинения на петима от тях.

Припомняме, че Министерството на земеделието, заедно с ДФЗ, направи проверка на всички къщи за гости, финансирани с европари, които са в 5-годишния мониторингов период, и пусна един „кух“ списък (виж ТУК – http://www.dfz.bg/assets/10468/gosti.pdf), в който се покриха имената на собствениците на имотите, както и сумите, с които са се облагодетелствали от парите по оперативни програми.

Факт е, обаче, в схемата „къщи за тъщи“ са оплетени хора от всякакви политически кръгове и силови служби. Такъв хибриден екземпляр е и зам.-министър Атанас Добрев – син на висшата червена номенклатура Чавдар Добрев, но навлязъл в земеделския мениджмънт с лобиране през Тройната коалиция, ДАНС, ДПС и НФСБ на Валери Симеонов. Само десните протестъри ги няма в схемата, но тях никъде ги няма поради несъстоятелност.

Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“ сами са отворили зейналите дупки в контрола на къщите за гости, като са приложили само санитарния минимум за контрол, изискван от Европейската комисия. „Европейският регламент, по който се прилага Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) казва, че задължително поне 5 години построеното с европейски средства трябва да се използва за това, за което са дадени парите. В регламента обаче пише, че държавата може да включи каквито и да било мерки за контрол, които не противоречат на европейското право, но трябва да гарантира, че може да ги изпълнява и са законни.

Така че контролът и мониторингът е в ръцете на държавата – т.е в ръцете на бившия земеделски министър Румен Порожанов и заместника му Атанас Добрев, които са подписали проектите за къщи за гости в предишното им качество на шефове на фонд „Земеделие“.
Порожанов заедно с още няколко души от министерството „жертва падна“, но заместникът му Атанас Добрев стои непоклатим.

Припомняме, че в началото на скандала земеделският министър Румен Порожанов обяви, че еврорегламентът го задължава да проверява 1% от проектите, за които текат въпросните 5 години, той обаче проверил 16% заради подадени сигнали за нередности. От изнесената статистика обаче става ясно, че са засечени нарушения в над 50% от проверените 120 от общо 746 къщи за гости. На 62 от проверените са наложени финансови корекции за 10 млн. лв., като за 32 проекта се изисква пълно възстановяване на субсидиите. Към днешна дата публичните данни показват, че са върнати 600 000 лева от собственици на къщи за гости, финансирани по европроекти.

Консултанти по европрограми са на мнение, че условията, по които са се одобрявали проектите по времето на Атанас Добрев и Румен Порожанов, са повече от скандални. Първо, ако правиш къщата за гости върху наета земя, ти се изисква договор за наем за 30 години, но според условията от ДФЗ се изисква да запазиш бизнеса не повече от 5 години?! Т.е. липсва всякаква симетрия в сроковете и това е направено умишлено от ръководството на ДФЗ, т.е. от Порожанов и Добрев. Второ, липсва всякакъв контрол – пак задължение на двамата, извършван е такъв само въз основа на сигнали.

Порожанов е управлявал на два пъти фонд „Земеделие“ – общо 4 години и 6 месеца. Първият му мандат е от 1 април 2011 г. до 28 август 2013 г., а вторият, при втория кабинет „Борисов“, от 30 ноември 2014 г. до 14 февруари 2017 г.

При неговото управление са менажирани три приема на проекти за къщи за гости. Първият е стартирал на 28 май 2010 г. от предшественика му Калина Илиева, но проектите са одобрени от Порожанов. Вторият прием е от 19 октомври 2011 г., като Порожанов го е пуснал и го е разплатил. Третият прием е от 26 април 2013 г. и Порожанов отново го е стартирал, а проектите са одобрени от Атанас Добрев и разплатени отново от Румен Порожанов.

За отбелязване е, че докато течаха проверките, Атанас Добрев не излезе нито в отпуск, нито подаде оставка като шефа си. Хора от Министерството са на мнение, че по този начин той може да е повлиял на разследването.

Затова логично се питаме, защо след като Порожанов си подаде оставката, не го последва и другият, подписвал заедно с него – Атанас Добрев? И защо се прави прокурорска проверка.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ