Свържете се с нас

Таблоид

ДЕ СИ, ГОЦЕ, ДЕ СИ, ЕРНЕСТО

Публикувано

на

В България са започнали производство на електри­чески бусчета. Това излезе наяве в сряда, по време на Втория икономически фо­рум в Пловдив. Стана нови­на, защото Бойко Борисов се снима до изобретението – с бяла риза, с навити ръкави и недоверчив поглед с кон­текст „Мога ли да вляза в тази кабина или не“. Никой обаче не се впечатли от но­вината, защото в типичния си народняшки стил премие­рът отби напроистите въпро­си около скнадалите между Бълагрия и Северна Македо­ния относно идентичността на общия комита Гоце Дел­чев.

„Нашият герой Гоце Дел­чев стана повод за комента­ри във всички посоки. Това е герой, вложил всичко за свободата на Македония. По същият начин Че Гевара, аржентинец, се бие за Куба и загива в трета страна. Вместо да ни обединяват, тези герои всяват ябълката на раздора.“ Каза Борисов и стана тя каквато стана. Со­циалните мрежи завряха и закипяха.

ДЕ СИ, ГОЦЕ, КЪДЕ СИ ЕРНЕС­ТО?

Вярно, единственото общо между тях е, че са револю­ционери. А, да! И са убити в битка. А, да! Били са много просветени и са образовали хайдутите си. А, да! И двама­та са организирали фабрики за бомби.

През зимата на 1900 годи­на Гоце Делчев се мести в Бургас. Приютяват го в Мин­ковия хан. Там освен таен комитет, той създава нещо като фабрика за бомби. Собственото производство е използвано по най-рацио­нален – разбирай брутален начин. ВМРО праща в ада Солун. Студенти от съща­та гимназия, където е учил Гоце Делчев, орагнизират т.нар. Солунски атентати, като взривяват Отоманска­та банка и френския кораб „Гвадалкивир“. По различни данни загиват между 10 и 50 души, сред които има и невинни жертви. След това започва масов терор над българите, като са убити десетки – предимно умърт­вявани с камъни. Между другото гоненията са от разгневени гърци и евреи. Основно. Османците гледат сеира и след това избиват голяма част от комитите.

Аналогичен случай. През 1952 година, след пораже­нията, които Фидел Кастро и Че Гевара претърпяват в Алегрия от войската на ре­жима, се укриват в плани­ната Сиера Маестра, където правят фабрика за бомби. С тях по-късно започват атен­татите срещу войската.

И ТОВА СА ОБЩИТЕ НЕЩА.

Гоце Делчев е роден в Ку­куш, Македония, и се бори за свободата на собствения си народ и обединение и на по-късен етап за единни Балкани, на които да живеят като равни всички народи.

Че Гевара е аржентинец, който мечтае за обединена Испанска Америка, където всички са равни и няма под­тисничество, като единстве­ната му успешна революция е в Куба. Другите – Конго, Боливия… те са пълен про­вал.

Например надеждите му, че Африка първа ще се оп­ълчи на империализма, са попарени от неочакван враг.

„Не е възможно да се осво­боди страна, в която никой не иска да се бие“, казва аржентинецът, след като си

 

тръгва болен и отчаян. Меж­ду другото тези думи трябва да ги научи всеки българин днес.

Гоце Делчев е убит след предателство в битка при село Баница. Малко преди това четата му прави поред­ния атентат – линията Солун – Одрин. Потерята е водена от неговия съвипусник от военното училище в София – Хюсеин Тефиков. Тефиков забранява гаврата с трупа.

С трупа на Че Гевара се га­врят. Той също е убит след предателство. Убит е в чуж­да държава, за разлика от Гоце, който загива в родина­та си.

„Преди всичко, винаги бъ­дете в състояние да чувства­те дълбоко всяка несправед­ливост, извършена срещу всеки, навсякъде по света. Това е най-прекрасното ка­чество на един революцио­нер“, казва Че Гевара.

„Другари, не виждате ли, че сега вече не сме роби на разпадащата се турска дър­жава, а сме роби на европей­ските велики сили, пред които Турция подписа своя­та пълна ка­питулация в Берлин“, казва Гоце Делчев.

Че Гевара е известен със садизма си. Той застрел­ва един пре­дател, като след това подробно оп­исва чисто медицински как е минал куршумът през черепа на жертвата – обикновен селянин. Хладнокръвно, както го е правел Христо Чернопеев – наш революци­нер, но не и Гоце.

Истината е, че всеки ре­жим се бори с бунт, с оръ­жие. Виждаме го в цветните революции, виждаме го бун­товете по цял свят. Ако Че Гевара беше жив днес, пак щяха да го убият спецовете на ЦРУ.

Ако Гоце Делчев беше жив, щеше вече да има образува­ни няколко дела, КПКОНПИ да е запорирал пистолета и сабята му и щеше да бъде оплют.

С враг врагувам – мяра спо­ред мяра,

с благ благувам – вяра зарад вяра.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Реклама
loading...

Таблоид

ПСС спаси англичанин, бил ударен от мълния край Сандански

Публикувано

на

Мъжът бил открит след 3 часа

Планинската спасителна служба в Сандански се отзова сигнал за турист, поразен от мълния. Мъжът е открит и транспортиран в болницата в Сандански.

„Беше уплашен, обгорял, почти без дрехи, наранявания по главата“, разказа Кристиян Урумов пред „Нова тв“.

По думите му мъжът е бил сам около 3 часа в планината, след като е ударен от мълнията.

„Обясняваше, че мълнията го е ударила и е излязла през ръцете. Краката му бяха обгорели, предполагам, че през тях е излязла“, разказа Урумов.

Мъжът е имал 2 телефона в себе си. Единият е изгорял, но вторият е останал здрав и така е успял да се обади за помощ.

dnes.bg

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

„Пирински стражи“ за пореден път изкачиха третия по височина връх на Балканите

Публикувано

на

Малки и големи членове на едноименния клуб „Пирински стражи“ при Трето ОУ „Братя Миладинови“  осъществиха невероятен поход до първенеца на Пирин – връх Вихрен.

Вчера, 18 юли 2019 г., туристите предприеха и осъществиха своя плануван поход до връх Вихрен (2914 м).

В ранните сутрешни часове Стражите се отправиха към гр. Банско, откъдето поеха по пътя за хижа „Вихрен“. Времето бе чудесно, слънцето току-що се бе показало. С настроение, ентусиастите тръгнаха по стръмната пътека към върха. За поредна година те бяха решили да се изкачват през Казаните и Северния стръмен склон на Вихрен, който маршрут е един от най-трудните в Пирин, но пък им позволи да се насладят на красотата на Вихрен и да снимат приказното цвете еделвайс.

Приключението на туристите бе запомнящо се – от една страна те срещнаха нови приятели в лицето на полски туристи, с които си побъбриха по път към върха, на тясната пътека между отвесните скали и металния синджир, а от друга – бяха съпроводени от куче, което се присъедини към тяхната група на 2660 м н./в. – в местността Премката.

Незабравимо ще остане за тях и удоволствието да видят няколко малки стада от диви кози, които през цялото време на похода „позираха“ за снимки, разбира се от разстояние. По думите на планинарите толкова много диви кози не са виждали никога в Пирин.

А най-малкият член на клуба, който изкачи вр. Вихрен е само на 9 години и смята да продължи да изкачва високите планински върхове, планувани за летния клубен сезон.

Поздравления!

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ